Τοπικές Ειδήσεις

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου

Για όλα τα θέματα που άπτονται της λειτουργίας του Νοσοκομείου μίλησε χθες ο διοικητής, Γρηγόρης Ρουμάνης. Μπορεί η πανδημία να ανέτρεψε τον αρχικό προγραμματισμό, όλο αυτό το διάστημα των δύο ετών, καταβάλλεται όμως κάθε προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του νοσοκομείου και δη των νευραλγικών τομέων με στόχο πάντα την παροχή των ποιοτικότερων δυνατών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.
«Δυστυχώς η ανάληψη των καθηκόντων μου συνέπεσε με το ξέσπασμα της πανδημίας, ανασταλτικός παράγοντας για το σχεδιασμό μας καθώς άλλαξαν οι προτεραιότητες και ο σχεδιασμός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής του Νοσοκομείου.
Το 2020 νοσηλεύθηκαν στο ΓΝΡ 609 ασθενείς εκ των οποίων οι 69 ήταν θετικοί στον ιό. Έγιναν 7 διακομιδές σε νοσοκομεία αναφοράς και οι θάνατοι λόγω Covid ήταν τέσσερις. Τ0 2021 (έως 31/8) από τους 695 ασθενείς που εισήχθησαν στο Νοσοκομείο, 470 ήταν θετικοί στον ιό, έγιναν 14 διακομιδές σε νοσοκομεία αναφοράς ενώ οι θάνατοι ήταν 16 συνολικά.
Όπως είπε ο κ. Ρουμάνης, τον περασμένο Αύγουστο τα κρούσματα και οι νοσηλείες έφθασαν στο αποκορύφωμά τους. «Ήταν ο πιο δύσκολος μήνας για όλους. Σε ημερήσια βάση είχαμε περί τις 53 νοσηλείες. Οι ανάγκες και απαιτήσεις ήταν ιδιαίτερα αυξημένες. Ευτυχώς το προσωπικό μας κατάφερε να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε χαρακτηρισιτικά.
Ο σχεδιασμός λειτουργίας επαναπροσδιορίζεται και δίνεται πλέον έμφαση στην παιδιατρική κλινική, όπου ήδη έχει δημιουργηθεί ειδικό τμήμα επειγόντων περιστατικών. Επίσης έχει απομονωθεί ένας χώρος ώστε αρχικά να υπάρχουν τέσσερα κρεβάτια για περιστατικά covid, ενώ έχει στελεχωθεί η κλινική με επτά ειδικευμένους παιδιάτρους. Ο κ. Ρουμάνης επεσήμανε παραπέρα πως από την αρχή της πανδημίας είχε δημιουργηθεί στο Νοσοκομείο ξεχωριστό ΤΕΠ, ενώ ελάχιστοι εργαζόμενοι νόσησαν. Παράλληλα, λειτουργεί ιατρείο εξέτασης Covid. Όσοι έχουν νοσήσει, μπορούν να προσέρχονται στο ιατρείο και να ελέγξουν την κατάσταση της υγείας τους.
Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 19 άτομα με κορωνοϊό, εκ των οποίων ένας διασωληνωμένος από τις 6 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να διακομισθεί σε ΜΕΘ covid νοσοκομείου αναφοράς, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Προσλήψεις προσωπικού
Το Νοσοκομείο από την 1η Ιανουαρίου του 2020 μέχρι και σήμερα έχει προσλάβει 19 μόνιμους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, 11 επικουρικούς, τρεις μόνιμους νοσηλευτές και 51 επικουρικούς, όπως είπε ο κ. Ρουμάνης. Επίσης προσελήφθησαν 8 ειδικευόμενοι για τη ΜΕΘ. Προσελήφθησαν δε έξι επικουρικοί εργαζόμενοι και δέκα άτομα διαφόρων καθηκόντων. Μέσω ΟΑΕΔ και του προγράμματος απασχόλησης ατόμων άνω των 55 ετών προσελήφθησαν τρία άτομα.
Ήδη εκκρεμεί η πρόσληψη αγγειοχειρουργού που πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα και σύντομα θα βγει στον «αέρα» προκήρυξη για την πρόσληψη δύο αναισθησιολόγων, ενός εντατικολόγου, ενός λοιμωξιολογου και ενός ψυχιάτρου.
Με αφορμή την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων εργαζόμενων ο κ. Ρουμάνης δήλωσε τα εξής:
«Το Νοσοκομείο ως όφειλε έθεσε σε αναστολή εργασίας τρεις ανεβολίαστους γιατρούς, εκ των οποίων η μία επέστρεψε. Επίσης τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, 27 νοσηλευτές πέντε διοικητικοί υπάλληλοι και 12 εργαζόμενοι διαφόρων καθηκόντων. Δεν ξεπεράσαμε τα 48 άτομα, δηλαδή το 7% του συνολικού αριθμού του προσωπικού μας. Δεν είναι μεγάλος ο αριθμός παρόλα αυτά κάθε εργαζόμενος είναι πολύτιμος. Ελπίζουμε ότι κάποιοι θα εμβολιαστούν και θα επιστρέψουν. Παράλληλα όμως έχει ξεκινήσει η διαδικασία πρόσληψης από τις λίστες επικουρικών. Άμεσα μπορούμε να προσλάβουμε πέντε βοηθούς νοσηλευτικής, δύο ΤΕ μαιευτικής και ένα ΤΕ νοσηλευτικής. Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται ήδη στις λίστες του Υπουργείου και θα διεκδικήσουμε να τους προσλάβουμε».
Μετά την αποχώρηση των 48 εργαζόμενων το πρόβλημα εστιάζεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, από όπου αποχώρησαν ένας ιατρός και έξι ανεμβολίαστοι νοσηλευτές, στο ακτινολογικό τμήμα και στο τμήμα τραυματιοφορέων (ήδη από το Μάιο τρέχει η διαδικασία πρόσληψης). Τα πράγματα, όπως είπε ο διοικητής του Νοσοκομείου, είναι οριακά και όλοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για την κάλυψη των αναγκών.

Υποδομές
Στην αναβάθμιση και ενίσχυση των υποδομών του Νοσοκομείου αναφέρθηκε ο κ. Ρουμάνης δηλώνοντας αναλυτικότερα: «Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των νοσηλευόμενων αλλά και τις συνθήκες εργασίας για όλο το προσωπικό. Το Νοσοκομείο είχε να ασχοληθεί εδώ και πολλά χρόνια με τις υποδομές, Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, σοβαρό και χρονοβόρο. Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η ένταξη του ΓΝΡ στο νέο ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση των υποδομών και τον εξοπλισμό των κλινικών. Έχουμε ήδη υποβάλει τις προτάσεις μας για τις υποδομές, τον ιατροτεχνολικό εξοπλισμό και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό για τη διασύνδεση των κλινικών κλπ. Πιστεύουμε ότι σε συνεργασία με την περιφέρεια και το υπουργείο θα μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση στις πηγές χρηματοδότησης».
Οι κυριότερες παρεμβάσεις στο ΓΝΡ είναι οι παρακάτω:
-Προμήθεια εξοπλισμού μαγειρείων, στεγνωτήρια, ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, εγκατάσταση σωληνωτού ταχυδρομείου με συνολικό κόστος 327.000 ευρώ και χρηματοδότηση μέσω ΠΔΕ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
-Σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία η μονάδα διάλυσης κυτταροστατικών και βιολογικών φαρμάκων, που κόστισε 100.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε επίσης μέσω ΠΔΕ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου
-Το Νοσοκομείο Ρόδου εντάχθηκε στο Ενεργειακό πρόγραμμα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, με το ύψος του συνολικού προϋπολογισμού να ανέρχεται στα 4,5 εκατ. ευρώ για την αντικατάσταση του ενεργοβόρου ιατροτεχνικού εξοπλισμού και θα καταφέρει να εξοικονομεί σε ετήσια βάση 600.000 ευρώ. Παράλληλα, το Νοσοκομείο έχει προσχωρήσει στην προμήθεια εξοπλισμού για διάφορες κλινικές με το συνολικό κόστος να ανέχεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ (από κονδύλια του προηγούμενου ΕΣΠΑ που είχαν περισσέψει).
-Έχουν ήδη εγκατασταθεί στο Νοσοκομείο νέα σύγχρονα μηχανήματα μαστογραφίας, μαγνητικός τομογράφος, αγγειογράφος, βιογράφος, μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας και συστήματα ηλεκτρονικής διασύνδεσης.
-Τρέχει ήδη διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση δεξαμενής υγροποιημένου οξυγόνου 10.000 λίτρων με τον προϋπολογισμό του έργου να ανέρχεται στα 70.000 ευρώ. Από το Υπουργείο έχει εξασφαλιστεί το ποσό των 220.000 ευρώ για την ανακαίνιση της ψυχιατρικής κλινικής και τέλος έχει εξασφαλιστεί κονδύλι ύψους 234.00 ευρώ για την αντικατάσταση τω πλυντηρίων ιματισμού.
Ο κ. Ρουμάνης δήλωσε ότι το νοσοκομείο έχει δεχθεί την χρονιά που πέρασε δωρεές 200.000 ευρώ συνολικά από πολίτες οι οποίοι εμπιστεύθηκαν τη διοίκηση και θέλησαν να συμβάλουν στην βελτίωση της λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος του νησιού λόγω της πανδημίας αλλά και γενικότερα. Εκκρεμεί δε μία νέα μεγάλη δωρεά από ιδιώτη.
Τα αποθέματα οξυγόνου
Για τα αποθέματα οξυγόνου στο Νοσοκομείο ο κ. Ρουμάνης δήλωσε τα εξής: «Η δεξαμενή οξυγόνου τοποθετήθηκε το 2019 με μέριμνα της 2ης ΥΠΕ με τριετή εγγύηση. Συντηρείται από ιδιωτική εταιρεία σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική σύμβαση. Κατά μέσο όρο μπορεί να παράγει 120 κυβικά μέτρα την ώρα. Στο διάστημα που πέρασε η κατανάλωση έφθανε τα 20 κυβικά μέτρα την ώρα. Τα ξημερώματα της 4ης Σεπτεμβρίου, η κατανάλωση έφθασε στα 110 κυβικά μέτρα την ώρα συνεπώς στα όριά του συστήματος. Για να καλυφθούν οι ανάγκες τέθηκε σε ισχύ το εφεδρικό σύστημα παροχής οξυγόνου. Μοιράστηκαν φιάλες οξυγόνου και δεν υπήρξε ασθενής που έμεινε χωρίς οξυγόνου. Διερευνάται όμως η όλη η λειτουργία του συστήματος παροχής οξυγόνου μέσα από τα πληροφοριακά συστήματα ώστε να διαπιστωθεί τι δεν πήγε καλά εκείνη τη νύχτα. Τέλος, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός ώστε να περάσει ξεχωριστή γραμμή στην μονάδα ειδικών λοιμώξεων ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αγοράς νέας δεξαμενής. Επομένως, πολύ σύντομα θα διαθέτει το Νοσοκομείο τρεις πηγές παροχής οξυγόνου. Εκείνο το κρίσιμο βράδυ κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό και νομίζω πώς τελικά τα καταφέραμε. Τα τυχόν προβλήματα θα αξιολογηθούν και θα γίνουν οι ανάλογες αναφορές προς τη 2η ΥΠΕ που διαχειρίζεται τη σύμβαση με τον ιδιώτη».

Οι ελλείψεις αναισθησιολόγων και τα χειρουργεία
Για το μείζον ζήτημα της έλλειψης αναισθησιολόγων ο κ. Ρουμάνης ανέφερε τα παρακάτω: «Αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο υπηρετούν δύο ειδικευμένοι αναισθησιολόγοι και ένας ειδικευόμενος ενώ μία τρίτη γιατρός βρίσκεται σε άδεια ανατροφής τέκνου. Είναι οι ελάχιστοι που μπορούμε να έχουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες. Κατά τη διάρκεια του 2020 και 2021 το Νοσοκομείο μας ενισχύθηκε από 10 άλλους αναισθησιολόγους. Το Νοσοκομείο προσέλαβε αναισθησιολόγους οι οποίοι αποφάσισαν να αποχωρήσουν στην πορεία. Επομένως οι ενέργειες για την πρόσληψη αναισθησιολόγων έγιναν, ενώ επίκεινται δύο νέες προσλήψεις».
Το 2019, όπως είπε ο διοικητής του ΓΝΡ, πραγματοποιήθηκαν 3.632 χειρουργεία στο ΓΝΡ. Το 2020, λόγω της πανδημίας, παρόλο που με επίσημες εντολές δεν λειτούργησαν τα χειρουργεία από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο, πραγματοποιήθηκαν 3.745 επεμβάσεις, περισσότερες κατά 3% από το 2019! Τέλος το 2021 μέχρι τέλος Αυγούστου έγιναν 2597 χειρουργεία, 100 περισσότερα σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Τέλος ο κ. Ρουμάνης είπε ότι η λίστα με τα χειρουργεία που εκκρεμεί είναι μεγάλη. Ο αριθμός δεν είναι όμως αυτός που έχει ανακοινωθεί. Δεν είναι 1600 χειρουργεία σε εκκρεμότητα, όπως έχει γίνει γνωστό, αλλά περίπου 1000 αφού οι ασθενείς είτε έκαναν τις επεμβάσεις αλλού είτε εντάχθηκαν στις επείγουσες λίστες και χειρουργήθηκαν ως έκτακτα περιστατικά.
«Υπάρχουν δυσκολίες και ενδεχομένως έχουν γίνει αστοχίες. Υπάρχει όμως ενδιαφέρον, υπάρχει προσοχή, αγωνία και προγραμματισμός. Σε γενικές γραμμές το προσωπικό του νοσοκομείου προσπαθεί να ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες.
Όντως, οι ανάγκες είναι πολλές. Δεν μπορούν να διορθωθούν όλα σε μία μέρα. Σε πολλά σημεία τα έχουμε καταφέρει. Παρατηρούμε διαρκώς τα προβλήματα, τα διορθώνουμε και προγραμματίζουμε για το μέλλον. Με δώρο τη σοφία του παρελθόντος και εφόδιο την πίστη στο έργο μας με όπλο την ελπίδα για το καλύτερο δίνουμε όλη τη δύναμη και αγάπη για την πρόοδο του νοσοκομείου. Σχεδιάζουμε το αύριο του νοσοκομείου που ονειρευτήκαμε χθες», κατέληξε ο κ. Ρουμάνης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Παπαδόπουλος    01.10.2021 07:46

    Απαράδεκτο!!! Εκκρεμούν 1000 χειρουργεία !! και το δηλώνουνε κιόλας ! Πως να γίνουν όταν δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι στο Γ.Ν.Ρ. και τόσα άλλα πρόβλήματα (οξυγόνο – προσωπικό κλπ.) ? Κατά τα άλλα κυνηγάνε το προσωπικό με μια σύριγγα στο χέρι για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό!

Σχολιασμός άρθρου