Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια του Α.Τ. Ρόδου αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι τα κρατητήρια του Α.Τ. της Ρόδου έχουν μετατραπεί σε ένα άτυπο hot spot. Σε ένα χώρο χωρητικότητας 40 ατόμων, έχουν, κυριολεκτικά, στοιβαχτεί 120 άνθρωποι, η πλειοψηφία των οποίων είναι παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες, ανάμεσα στους οποίους είναι και μικρά παιδιά.
Τονίζει ότι πέραν της ακαταλληλότητας του χώρου, προκύπτουν ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν οι αστυνομικοί, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να διαχειρίζονται μια κατάσταση για την οποία δεν ευθύνονται ούτε στο παραμικρό.

Ο Μάνος Κόνσολας επισημαίνει ότι: «για μία ακόμα φορά η κυβέρνηση, αποδεικνύει ότι στο χειρισμό του μεταναστευτικού δεν μπορεί να υπηρετήσει ούτε την ανθρωπιστική διάσταση, αλλά ούτε και τη διάσταση της ασφάλειας».

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά από τον Αν. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να παρέμβει άμεσα για την αποσυμφόρηση του χώρου και ταυτόχρονα απευθύνει ερώτημα για την ύπαρξη επιχειρησιακού σχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τους παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες που αποβιβάζονται στη Ρόδο.

Ζητά να πληροφορηθεί ποιος είναι ο χρόνος παραμονής τους στο νησί, ποιες είναι οι υποδομές και με ποιο τρόπο επιταχύνεται η διαδικασία ασύλου ή επαναπροώθησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Βουλευτή Δωδεκανήσου.

Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2017
Αρ.Πρ.: 8825/18.9.2017

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Τραγικές συνθήκες στα κρατητήρια του Α.Τ. Ρόδου, που έχουν μετατραπεί σε άτυπο hot spot»

Κύριε Υπουργέ,

Στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Ρόδου, έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, μια οριακή, όσο και απαράδεκτη, κατάσταση.
Σε ένα χώρο χωρητικότητας 40 ατόμων, έχουν, κυριολεκτικά, στοιβαχτεί 120 άνθρωποι η πλειοψηφία των οποίων είναι παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ αυτών είναι και μικρά παιδιά.
Πέραν της ακαταλληλότητας του χώρου, προκύπτουν ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν οι αστυνομικοί, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να διαχειρίζονται μια κατάσταση για την οποία δεν ευθύνονται ούτε στο παραμικρό.
Για μία ακόμα φορά η κυβέρνηση, αποδεικνύει ότι στο χειρισμό του μεταναστευτικού δεν μπορεί να υπηρετήσει, ούτε την ανθρωπιστική διάσταση, αλλά ούτε και τη διάσταση της ασφάλειας.
Ουσιαστικά, τα κρατητήρια της Ρόδου έχουν μετατραπεί σε ένα άτυπο hot spot και είναι προφανείς οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη.
Η λύση που συνήθως επιλέγει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να μεταφέρει όλους αυτούς τους ανθρώπους από το ένα νησί στο άλλο, στη λογική του εγκλωβισμού τους. Θα έπρεπε, όμως, να υπάρχουν ευέλικτες διαδικασίες στην Υπηρεσία Ασύλου προκειμένου είτε να αποδοθεί άσυλο σε όσους το δικαιούνται ή να εφαρμοστεί η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για την επαναπροώθησή τους.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα κρατητήρια της Ρόδου πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Προέχει η αποσυμφόρηση του χώρου αφού υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την ασφάλεια αλλά και την υγεία κρατουμένων και αστυνομικών υπαλλήλων.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν γνωρίζει την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα κρατητήρια της Ρόδου με την παραμονή σε αυτά τριπλάσιου αριθμού από τη χωρητικότητά τους, μεγάλος αριθμός των οποίων είναι παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες. Τι προτίθεται να κάνει για την αποσυμφόρησή τους;
2. Ποιο είναι το επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τους παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες που αποβιβάζονται στη Ρόδο; Ποιος ο χρόνος παραμονής τους στο νησί, σε ποιες υποδομές και με ποιο τρόπο επιταχύνεται η διαδικασία ασύλου ή επαναπροώθησης;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ