Η Λέσχη LIONS ΡΟΔΟΥ τέλεσε την περασμένη Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της εορτής Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, Αγιασμό μετά Αρτοκλασίας, στον Σταυρό της Φιλερήμου, που είναι έργο της Λέσχης, και τελεί ανελλιπώς αγιασμό και αρτοκλασία, από την ανακατασκευή του το 1995.

Η Λέσχη ευχαριστεί θερμά τα μέλη της, Γιώργο και Ευαγγελία Αλεξανδρίδη για την προσφορά του άρτου και των αρτοσκευασμάτων, το μέλος Κορνηλία Δημητριάδη καθώς και την κ. Bάσω  Δημοπούλου για την προσφορά γλυκών.

Πολλά μέλη και φίλοι της Λέσχης, με ευλάβεια έλαβαν μέρος στη σεμνή αυτή  θρησκευτική  τελετή.

Μια ευχάριστη έκπληξη ήταν η προσέλευση του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστρατήγου Αλκιβιάδη Στεφανή, αγαπητού φίλου της Λέσχης μας, μαζί με τον Διοικητή της 95 ΑΔΤΕ Υποστράτηγο Νικόλαο Χιονή.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, ο Σταυρός  κατασκευάσθηκε αρχικά από την τότε Ιταλική διοίκηση  και  εγκαινιάσθηκε  στις 14 Σεπτεμβρίου του 1934, ημέρα εορτασμού της Ανύψωσης του Τιμίου Σταυρού.  Όμως, στις  10 Ιουνίου του 1941, κατεδαφίζεται από τη Στρατιωτική Ιταλική Διοίκηση για καθαρά στρατιωτικούς λόγους.

Έκτοτε όσες προσπάθειες έγιναν για την ανακατασκευή του, απέβησαν μάταιες, μέχρι που η  Λέσχη  LIONS  ΡΟΔΟΥ ανέλαβε και έφερε εις πέρας το μεγαλόπνοο αυτό έργο, έναν πόθο των Ροδιτών.

Μία  διαχρονική προσπάθεια, που ξεκίνησε τη λαιονική χρονιά 1992 – 1993  με πρόεδρο τον Lion Γιάννη Ρωμαίο, κατόπιν προτάσεως που κατέθεσε στην ολομέλεια της Λέσχης τον  Νοέμβριο 1992 ο Lion Μιχάλης Παπαγαπητός. Πρόεδρος της διαχρονικής επιτροπής ανεγέρσεως του Σταυρού, ορίσθηκε ο Lion και προηγούμενος Πρόεδρος Νίκος Πανηγύρης.

Η προσπάθεια αυτή συνεχίσθηκε επιτυχώς και κατά τη Λαιονική χρονιά 1993 – 1994 με πρόεδρο τον Lion Νίκο Τατάκη και περατώθηκε τη Λαιονική χρονιά 1995 – 1996, με πρόεδρο τον Lion Γιάννη Χατζημανώλη.

Τα εγκαίνια του Σταυρού της Φιλερήμου, σύμβολο της Χριστιανοσύνης, της Αγάπης και της Ελευθερίας, έγιναν από τη Λέσχη LIONS ΡΟΔΟΥ το Σάββατο 14  Οκτωβρίου 1995.

Το μνημείο, σε σχήμα Σταυρού, είναι από τα μεγαλύτερα σε διάσταση στον κόσμο.

Έχει ύψος 17,80 μέτρα, άνοιγμα πτερύγων 8,40 μέτρα και διαστάσεις κορμού 1,60  Χ 1,60 μέτρα. Είναι κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από οπλισμένο σκυρόδεμα, επεξεργασμένο σε τρείς φάσεις. Είναι  επισκέψιμο με εσωτερικό περιστροφικό κλιμακοστάσιο από 66 σκαλοπάτια και μπορεί να δεχθεί άνετα  24 επισκέπτες στα πτερύγια του, που μπορούν να απολαύσουν μία καταπληκτική θέα, τόσο ατενίζοντας το Αιγαίο, όσο και το εσωτερικό του νησιού.

Ο Σταυρός ευρίσκεται σε απόσταση 400 μέτρων από το μοναστήρι της Παναγίας της Φιλερήμου, ο δε επισκέπτης για να φθάσει σε αυτόν, συναντά ανά 20 μέτρα τα εικονοστάσια που φιλοξενούν 14 ανάγλυφες χαλκογραφίες με αναπαραστάσεις του «Θείου Δράματος», έργα του Ιταλού καλλιτέχνη Αntonio Μαraini, που κατασκευάσθηκαν το έτος 1920 και που εκτέθηκαν στη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1922, όπου και πήραν το πρώτο βραβείο. Θεωρούνται δε αριστουργήματα στο είδος τους.

Ο Σταυρός, ως προς την αρχιτεκτονική του, είναι πιστό αντίγραφο του προϋπάρχοντος.

Η στατική μελέτη εκπονήθηκε από τον Πολιτικό Μηχανικό  κ. Μιχάλη Κλαδογένη με συντελεστή  σεισμικότητας 0,40 αντί του προβλεπομένου 0,12.

Κατασκευαστής του  έργου ήταν ο εργολάβος κ. Κων/νος Παπακωνσταντίνου, και το έργο ασφαλίζεται με τελευταίου τύπου αλεξικέραυνο ηλεκτρονικού ιονισμού, μη ραδιενεργού, το  οποίο αγοράσθηκε από τη Γαλλία.

Τα φώτα ασφαλείας πτήσεων της Πολιτικής Αεροπορίας, λειτουργούν και με αυτόματο εφεδρικό  σώμα σε περίπτωση βλάβης. Ο εσωτερικός φωτισμός, ενεργοποιείται με ηλεκτρονική ανίχνευση  υπερύθρων ακτίνων.  Το έργο φωτίζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας από 10 προβολείς, που εισάγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη Γαλλία κατόπιν μελέτης της Architectural Lighting και ήταν η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, γιατί διαμορφώνουν τις δέσμες φωτός σύμφωνα με την επιθυμία μας,  με  την τοποθέτηση κατόπτρων συγκεντρωτικής δέσμης φωτός. Την εγκατάσταση προγραμμάτισε και εκτέλεσε ο ηλεκτρολόγος – ηλεκτρονικός  κ. Παντελής  Προυσάλογλου.

Το συνολικό κόστος υπερέβη τα 20.000.000 δραχμές, με τιμές της εποχής της κατασκευής του.

 

Για τη Λέσχη  LIONS  ΡΟΔΟΥ,

 

Ο Πρόεδρος

Γιάννης Χατζημανώλης

Ο Γεν. Γραμματέας

Βασίλειος Γιακουμάκης

 

 

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ