«Όσοι αμφέβαλαν για το ποιος θα είναι ο νικητής, σήμερα δεν έχουν πια καμία αμφιβολία», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Σύνταγμα στην τελευταία προεκλογική ομιλία του κόμματος, στην οποία παρεβρέθηκαν ο Πιέρ Λοράν (γγ του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, ο Γκρέγκορ Γκίζι (Die Linke), ο Πάμπλο Ιγκλέσιας (Ποδέμος) και η Σκα Κέλερ (Πράσινοι).

«Ο πόθος του λαού μας για ζωή, για το δίκιο και την αξιοπρέπειά του, δε μπορεί να γίνει παρένθεση. Και δε θα γίνει παρένθεση», είπε. «Κάποιοι νόμιζαν ότι θα ξεμπερδέψουν εύκολα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ότι θα ξεμπερδέψουν εύκολα με το λαό. Διαψεύστηκαν».

Εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο θα κερδίσει την Κυριακή, αλλά θα πάρει εντολή σχηματισμού σταθερής και ισχυρής κυβέρνησης γιατί ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα και «σταθερότητα εγγυάται μόνο μια κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο και με ισχυρή βούληση να κρατήσει το έδαφος που κερδήθηκε στη διαπραγμάτευση».

Το μεγάλο «όχι»

Όπως και στις τελευταίες ομιλίες έδωσε στις κάλπες της Κυριακής χαρακτήρα δημοψηφίσματος στο οποίο ο λαός θα πει το μεγάλο «όχι» στην επιστροφή του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος και την παλινόρθωση του καθεστώτος της ολιγαρχίας, της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Η Ευρώπη, η διαπραγμάτευση και οι συμμαχίες

Μίλησε για σκληρό αγώνα για να σταματήσει η μονοκαλλιέργεια της λιτότητας, έναν αγώνα που «συντάραξε ολόκληρη την Ευρώπη, ολόκληρο τον κόσμο. Η μικρή Ελλάδα έγινε πρώτο θέμα για επτά ολόκληρους μήνες γιατί τόλμησε να υψώσει το ανάστημά της στο πανίσχυρο καθεστώς, στη Διεθνή της ολιγαρχίας».

Εκτίμησε ότι η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια μετά από αυτό το εξάμηνο της περήφανης ελληνικής διαπραγμάτευσης. «Η Ευρώπη, λοιπόν, χωρίζεται από τη μια στις δυνάμεις της προόδου. Και από την άλλη στις δυνάμεις της συντήρησης, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το κόμμα της κας Μέρκελ στο οποίο ανήκει και η ΝΔ. Τα στρατόπεδα έχουν ήδη συγκροτηθεί. Και οι αναμετρήσεις θα είναι πολλές και διαρκείς».

Σημείωσε ότι το αποτέλεσμα στις ελληνικές εκλογές θα είναι καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις στην Ευρώπη γιατί σε λίγες μέρες έχει εκλογές στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Ιρλανδία. «Φανταστείτε το μήνυμα της δικής μας νίκης στις δυνάμεις της αλλαγής της Ευρωπαϊκής περιφέρειας. Και φανταστείτε πόσο σημαντικό θα είναι αν ο έλληνας πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, από δω και στο εξής δεν είναι μόνος εναντίον πολλών. Αλλά θα έχει μαζί του και τον Πάμπλο από την Ισπανία και τον Τζέρεμι Άνταμς από την Ιρλανδία, έναν προοδευτικό πρωθυπουργό στη Πορτογαλία».

«Η Ελλάδα ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης, δεν επιλέγει απλά να μείνει στην Ευρώπη. Αλλά να γίνει πρωτοπόρος στη μάχη για την αλλαγή της», είπε και δείχνοντας προς την Λαϊκή Ενότητα προσέθεσε: η Ευρώπη είναι το πεδίο της μάχης και εκεί θα τη δώσουμε τη μάχη καθημερινά. Όχι σε έναν φανταστικό τόπο και χρόνο που θα επινοήσουμε εμείς, για να ξεφύγουμε από τις δυσκολίες και τις συγκρούσεις».

Τα δείγματα γραφής

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τα δείγματα γραφής που έδωσε η κυβέρνησή του: το νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, το νόμο για τις 100 δόσεις, την αποποινικοποίηση των οφειλών μέχρι 50.000 ευρώ, τη δεύτερη ευκαιρία στους εντίμως πτωχεύσαντες, την ΕΡΤ και τις επαναπροσλήψεις.

Απευθύνομαι σε όλους

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε σε όλα τις πλευρές και κυρίως στις ομάδες των αναποφάσιστων. «Απευθυνόμαστε σε κάθε αριστερό, που περίμενε περισσότερα που προσδοκούσε περισσότερα», είπε. «Τον καλούμε να μη στέκεται στη μέση, να μην αφήσει να τραβήξουν πίσω το λαό».

«Απευθυνόμαστε, όμως, και στους συντηρητικούς πολίτες και τους καλούμε να κάνουν την επιλογή της ακεραιότητας και της εντιμότητας. Την επιλογή της σθεναρής υπεράσπισης των δικαίων του λαού και της πατρίδας».

Εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη και ζήτησε «μέχρι την Κυριακή να μην πάει καμία ψήφος χαμένη. Για να μην μας κερδίσει η αποχή. Γιατί η αποχή από την κάλπη είναι η επιθυμία και η ευχή της ΝΔ. Γιατί και όποιος απέχει, είναι σα να δίνει το πράσινο φως στο παλιό να ξαναγυρίσει».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ