Ειδήσεις

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Έρχεται έξτρα έκπτωση φόρου εισοδήματος έως 5.000 ευρώ

Έκπτωση στον φόρο εισοδήματος, που είναι πιθανό να φτάσει ακόμη και τις 5.000 ευρώ τον χρόνο, θα κερδίζουν όσοι φορολογούμενοι λαμβάνουν ηλεκτρονικές αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών.

Στη λίστα περιλαμβάνονται υπηρεσίες ψυκτικών – κλιματισμού, γραφεία τελετών, δικηγορικές υπηρεσίες, υπηρεσίες αρχιτέκτονα, προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι και οικοδομικές εργασίες.

Για τα ιατρικά έξοδα επιλέγεται άλλη οδός αποκάλυψης των συναλλαγών. Τα ιατρικά έξοδα θα μετράνε διπλά στο όριο του 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Αυτό δεν περιλαμβάνει φαρμακευτικά έξοδα ή έξοδα νοσηλείας. Αυτό το κίνητρο αναμένεται να μειώσει τη φοροδιαφυγή μεταξύ των ιατρών που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες πρώτου σταδίου, καθώς και να επιτρέψει στους ηλικιωμένους να φτάσουν το απαιτούμενο όριο 30% μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών.

Το ποσό που προκύπτει από αυτό το ποσοστό θα εκπίπτει από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, ενώ το ανώτατο όριο στην έκπτωση θα φτάνει τις 5.000 ευρώ.

Όλα τα παραπάνω ανήκουν στο σχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενώ οι διατάξεις που θα υπάρχουν στο σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή το φθινόπωρο.

Συγκεκριμένα, όπως περιγράφεται στα κείμενα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, «για συγκεκριμένες κατηγορίες υπηρεσιών ελεύθερων επαγγελματιών στις οποίες το επίπεδο των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι χαμηλό και συνεπώς αναμένεται υψηλή φοροδιαφυγή, θα αφαιρείται το 30% των εξόδων που πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών για αυτές τις υπηρεσίες και έως 5.000 ευρώ από το φορολογητέο εισόδημα των ατόμων. Αυτό το μέτρο αναμένεται να έχει διάρκεια ισχύος έως και τέσσερα χρόνια».

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών:

Θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου το 30% των εξόδων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές για υπηρεσίες που παρέχουν 18 κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής
Το ποσό που θα εκπίπτει δεν θα υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ
Το μέτρο αυτό θα ισχύει για μέχρι και τέσσερα χρόνια
Σε ό,τι αφορά την έκπτωση, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να αποφεύγουν φόρο:

Έως 450 ευρώ για ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ
Έως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000 – 20.000 ευρώ
Έως 1.400 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 20.000 – 30.000 ευρώ
Έως 1.800 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 30.000 – 40.000 ευρώ
Έως 2.200 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 40.000 ευρώ και άνω

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου