Ειδήσεις

Gazprom: Διακόπτει παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω «ανωτέρας βίας»

Η ρωσική Gazprom διακόπτει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε τουλάχιστον έναν μεγάλο πελάτη της στην Ευρώπη για λόγους «ανωτέρας βίας», σύμφωνα με επιστολή με ημερομηνία 14 Ιουλίου, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η επιστολή ανέφερε ότι η Gazprom δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την προμήθεια φυσικού αερίου λόγω «έκτακτων» συνθηκών που δεν είναι στον έλεγχό της.

Επίσης, ανέφερε ότι η «ανωτέρα βία» αφορούσε προμήθειες από τις 14 Ιουνίου και μετά. Πηγή ανέφερε ότι η επιστολή αφορούσε προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1, σημαντική οδό ανεφοδιασμού προς τη Γερμανία και άλλες χώρες.

Η επίκληση ανωτέρας βίας πιθανότατα θα κλιμακώσει την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, σκοπεύει να τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027.

Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου έχουν μειωθεί μέσω βασικών οδών, μεταξύ άλλων μέσω Ουκρανίας και Λευκορωσίας και μέσω του Nord Stream 1 κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Πηγή: REUTERS

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου