Ειδήσεις

Θετική απάντηση του αναπληρωτή υπ. Υγείας για τη λειτουργία Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο ΓΝΡ

«Σημαντική εξέλιξη για τη Δωδεκάνησο η δρομολόγηση των διαδικασιών για τη λειτουργία Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Γ.Ν. Ρόδου»

Θετική απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου

Η ομιλία του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη και η απάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, στη χθεσινή (17-7-2017) συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης για το θέμα της άμεσης λειτουργίας Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού του δημόσιου συστήματος Υγείας στη νησιωτική Χώρα.

***

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ:

Κύριε Υπουργέ, αυτή η ερώτηση (για την άμεση λειτουργία  Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου), υποβάλλεται για τρίτη συνεχή φορά. Οι δύο προηγούμενες φορές ήταν μέσα στο 2014. Είχαν την τύχη που είχαν, για να φτάσουμε εδώ σήμερα. Ελπίζω να μην «τριτώσει το κακό» σήμερα… Από όλες τις υπηρεσίες του κράτους στα νησιά του Αιγαίου η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Οι υπηρεσίες υγείας είναι πρώτες στην κατάταξη προτεραιοτήτων των νησιωτών, όπως καταγράφεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ και σε πρόσφατη αναπτυξιακή μελέτη για το Νότιο Αιγαίο είναι ανάμεσα στις κορυφαίες προτεραιότητες των νησιωτών.

Τα κρίσιμα ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον της χώρας απαιτούν γενναίες αποφάσεις. Με στόχο, λοιπόν, τη διαφύλαξη του κοινωνικού χαρακτήρα του κράτους και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, πρωτίστως στην υγεία και την περίθαλψη, στο σχεδιασμό της πολιτείας θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι ειδικές κοινωνικές, γεωγραφικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες που έχουν οι νησιωτικές περιοχές, απαραίτητος παράγοντας για την ενίσχυση της φροντίδας υγείας των πολιτών.

Το Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου, παρ’ όλες τις αντιξοότητες που για μια σειρά λόγους αντιμετωπίζει, ενισχύεται με συνέπεια από την Κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα: Από τη στελέχωση προσωπικού μέχρι την παροχή σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού και ιατρικού υλικού, για να λειτουργήσει στη βάση των ειδικών γεωγραφικών συνθηκών του Αιγαίου.

Επιγραμματικά, θα έλεγε κανείς, για τη χάραξη της πολιτικής υγείας χρειάζεται η εφαρμογή νησιωτικής πολιτικής στην πράξη.  Δεν θα ξοδέψω το χρόνο μου σε στατιστικά στοιχεία, κύριε υπουργέ, γιατί η πολιτική μας εξακολουθεί να είναι ότι θα πρέπει να ευημερούν οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί. Άρα, πρέπει να δίνονται αποτελεσματικές και λειτουργικές λύσεις και να ελαχιστοποιούνται οι περιφερειακές διαφορές όσον αφορά την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Στο παραπάνω πλαίσιο, είναι κρίσιμο, για την αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών υγείας στα Δωδεκάνησα, να γίνουν δύο βήματα.

Το πρώτο βήμα είναι η αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών νεογνών και μικρών παιδιών, με τη λειτουργία μονάδας εντατικής νοσηλείας νεογνών (ΜΕΝΝ) στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου, μια σύγχρονη μονάδα που θα εξυπηρετεί όλη την περιοχή.

Η λειτουργία της MENN στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου, η οποία θα στελεχώνεται με ειδικούς γιατρούς νεογνολόγους και με συμβούλους ειδικούς για νεογνά, σε συνδυασμό με την ήδη άριστη συνεργασία των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού του παιδιατρικού τμήματος, πιστεύουμε ότι θα λύσει αρκετά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών της Δωδεκανήσου.

Κύριε Υπουργέ, με τη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας δεν φιλοδοξούμε να εξαλείψουμε το πρόβλημα των αεροδιακομιδών. Είμαστε, όμως, σίγουροι ότι θα το μειώσουμε δραστικά. Η Μονάδα, είναι απαραίτητη για νεογνά που χρειάζονται ειδική παρακολούθηση ή εντατική νοσηλεία αμέσως μετά τη γέννησή τους. Γι’ αυτό και οι αριθμοί περιττεύουν εδώ και η δαπάνη που θα πρέπει να διαθέσει η πολιτεία δεν πρέπει να μετριέται σε κόστος, αλλά σε παροχή υπηρεσιών. Για όλους τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, σας ερωτούμε:

Προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει στη λειτουργία Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου κι αν ναι, με ποιο χρονοδιάγραμμα θα στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό και θα εφοδιαστεί με τον αναγκαίο σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό η ΜΕΝΝ στο Νοσοκομείο της Ρόδου, για την αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας στη Δωδεκάνησο και στην ευρύτερη περιοχή του Νότιου Αιγαίου, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού;

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): <…Πήραμε κάποιες αποφάσεις σε συνεργασία και με τη Διοίκηση. Υπάρχει χώρος, απ’ όσο ξέρω, υπάρχει κι ένα σχέδιο διαμόρφωσης του χώρου αυτού και υπάρχει κι ένα κόστος για τη μετατροπή αυτού του χώρου και παράλληλα και του εξοπλισμού του, ο οποίος, με μια πρώτη αρχική εκτίμηση, δεν υπερβαίνει τις 200 χιλιάδες ευρώ. Αυτό αποφασίσαμε να δοθεί από το αποθεματικό του Υπουργείου, προκειμένου να αρχίσει να γίνεται η αγορά του εξοπλισμού αυτού -μιλάμε για θερμοκοιτίδες, για μόνιτορ παρακολούθησης, για CPAP, για συστήματα αντλιών, για αναπνευστήρα εντατικής νοσηλείας κλπ.- και να ξεκινήσει η διαδικασία. Δηλαδή, το νοσοκομείο θα χρηματοδοτηθεί με όλο το ποσό που απαιτείται από το αποθεματικό του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να προβεί και στη μετασκευή του χώρου και στην αγορά του εξοπλισμού. Δεύτερον, στα πλαίσια της μαζικής προκήρυξης που τις προηγούμενες μέρες δώσαμε στη δημοσιότητα, προκηρύχθηκαν μόνιμες θέσεις ιατρών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Και για το Νοσοκομείο της Ρόδου προβλέφθηκαν να προκηρυχθούν κι έχει δοθεί η έγκριση στη Β’ Υγειονομική Περιφέρεια και πρέπει τώρα το Νοσοκομείο να προχωρήσει στην προκήρυξη των θέσεων. Δόθηκε η προκήρυξη για δύο θέσεις Επιμελητή Β’ για τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου και δύο θέσεις Επιμελητών Β’ Παιδιατρικής για τη ΜΕΝΝ του Νοσοκομείου της Ρόδου. Νομίζουμε ότι έτσι, αυτό είναι και στο χέρι του Νοσοκομείου να το τρέξει, -ξέρετε τη διαδικασία, υπάρχει ένας χρονικός ορίζοντας που έχουμε βάλει τρεις-τρεισήμισι μήνες να ολοκληρώνονται από τη στιγμή που προκηρύσσονται- και στη δική μας, του Υπουργείου, να ολοκληρώσουμε την υλοποίηση. Αυτό για το οποίο δεσμεύομαι και το λέω δημόσια είναι ότι ήδη δόθηκε η έγκριση για τη προκήρυξη των θέσεων που πρέπει να τρέξει. Επίσης, πάρθηκε και η απόφαση για τη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου για την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού και της διαμόρφωσης του χώρου, που δεν θέλει μεγάλες αλλαγές, απ’ ό,τι μας έχει πει η Διοίκηση του Νοσοκομείου. Πιστεύουμε ότι αυτό το πράγμα θα μπορέσει, πραγματικά, και να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες που παρέχει το Νοσοκομείο της Ρόδου, αλλά και παράλληλα, να μειώσει τον αριθμό των διακομιδών που απαιτούνται από το νησί της Ρόδου ή από άλλα νησιά στο κέντρο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά αυτά.>

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΚΗΣ: Είναι σίγουρο, κύριε Υπουργέ, ότι οι πολίτες της Δωδεκανήσου σας άκουσαν με πολύ μεγάλη ικανοποίηση, γιατί, πραγματικά, μπαίνει το νερό στο αυλάκι, δρομολογείται η λειτουργία της μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών κι αυτό είναι πάρα πολύ θετικό.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η λειτουργία μιας Μονάδας, όπως είναι η ΜΕΝΝ, θα πρέπει να στηριχθεί και σε έναν σοβαρό χάρτη τεκμηριωμένων υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού, με βάση τον οποίο θα γίνεται η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση όλων των ανθρώπινων και υλικών πόρων του Συστήματος. Η λογική του δεν πρέπει να είναι επικοινωνιακή. Πρέπει να βασίζεται στην καταγραφή της πραγματικότητας και αυτή θα πρέπει να είναι και η δύναμή του. Η Υγεία είναι μία μοναδική σύνθετη διασταύρωση της επιστήμης αιχμής και της συνεχώς αναπτυσσόμενης τεχνολογίας, της πολιτικής ευαισθησίας και της μεγάλης βαρύτητας που έχει για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Και πάνω απ’ όλα, αυτό καθορίζει και την πορεία του στρατηγικού στόχου για ένα σύστημα υγείας περισσότερο ποιοτικό που θα κρίνει την πολιτική αξιοπιστία απέναντι στις απαιτήσεις των πολιτών και στο αναπτυξιακό μοντέλο που έχουμε για την κοινωνία μας.

Κύριε Υπουργέ, στο θέμα λειτουργίας της ΜΕΝΝ στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου, όπως και για την εύρυθμη λειτουργία των άλλων νοσοκομείων της περιοχής της Δωδεκανήσου -που πριν λίγο αναφέρατε σε άλλες επίκαιρες ερωτήσεις – χρειάζεται πάντα να έχουμε έναν σχεδιασμό που να έχει τα εξής στοιχεία: α) Η αντιμετώπιση των ασθενών στα νησιά θα πρέπει να γίνεται με άξονα αναφοράς τη συνολική ιατρική διαδρομή και β) ο σωστός προγραμματισμός των παρεμβάσεών μας, θα πρέπει να γίνεται με στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσω προϋπολογισμού και με έμφαση στον τομέα της πρόληψης, της άμεσης αντιμετώπισης, της στελέχωσης και του εξοπλισμού των εφαρμογών ιατρικής.

Το δεύτερο βήμα που πρέπει να γίνει αμέσως μετά την ίδρυση ή ταυτόχρονα με τη λειτουργία της μονάδας της ΜΕΝΝ είναι –το έχουν πει και άλλοι συνάδελφοι- η λειτουργία του ακτινοθεραπευτικού τμήματος, η ενίσχυση του ογκολογικού τμήματος, ένα τμήμα το οποίο σήμερα υπηρετείται από μία αξιόλογη γιατρό ογκολόγο στην περιοχή της Ρόδου, με πολύ μεγάλα αποτελέσματα όσο αφορά και τον πόνο των ανθρώπων αλλά και το κόστος της νοσηλείας αυτής της ιδιαίτερης αρρώστιας που είναι ο καρκίνος. Υπάρχει μελέτη και οι εθελοντές μελετητές με επικεφαλής τον τέως δήμαρχο Ρόδου Στάθη Κουσουρνά, είναι σε συνεννόηση και σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο. Αυτό θα πρέπει σιγά, σιγά να υλοποιείται. Χρηματοδοτείται από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αυτό το τμήμα. Και νομίζω πως το επόμενο βήμα είναι η τροποποίηση του οργανισμού του νοσοκομείου για να μπορέσει να ενταχθεί και το Ακτινοθεραπευτικό και το Ογκολογικό Τμήμα.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): <…Εμείς χρειαζόμαστε τρία σοβαρά μεγάλα νοσοκομεία δευτεροβάθμια στο Αιγαίο, τα οποία θα είναι η Σύρος, η Ρόδος, η Μυτιλήνη –αυτά τα τρία είναι- και ένα σοβαρό σύστημα διακομιδών. Κάναμε το πρώτο βήμα στη Σύρο. Υπάρχει και σε εσάς, αλλά δεν είναι το κύριο του έργο όμως, είναι η έρευνα και η διάσωση. Και είναι και το άλλο που πρέπει να μπει η βάση του στη Μυτιλήνη. Και αυτά τα τρία να λειτουργήσουν σαν πόλος με συγκεκριμένη περιοχή ευθύνης, όπου θα φέρνουν εκεί τη μεγάλη μερίδα των περιστατικών και όχι να τα τρέχουν στην Αθήνα. Αυτός είναι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Και βέβαια πρέπει να ενισχυθούν με τις βασικές ειδικότητες τα νοσοκομεία των άλλων νησιών. Αυτό είναι το σχέδιο. Από εκεί και πέρα τώρα, ξέρουμε τη μελέτη. Τη παρακολουθούμε. Η πρώτη μελέτη που είχε βγει είχε βγάλει ένα πολύ υψηλό κόστος. Περιμένουμε να δούμε και τη δεύτερη. Θα δούμε πώς θα πάνε γενικότερα τα πράγματα. Προκηρύξαμε και τη θέση για να ενισχύσουμε το τμήμα της χημειοθεραπείας περισσότερο και να μην μετακινείται κόσμος. Η Κρήτη είναι κοντά. Μπορεί αυτή τη στιγμή να καλύπτει και εκεί. Εγκαταστήσαμε προχτές έναν γραμμικό επιταχυντή που μειώνει τις αναμονές. Θα δούμε τη μελέτη που θα καταλήξει τώρα, να δούμε και τα κόστη. Και βγαίνοντας σιγά, σιγά και από τα μνημόνια θα μπορέσουμε να τα φτιάξουμε παντού.

Η κεντρική ιδέα, όμως, είναι αυτή που σας είπα. Να υπάρχουν τρία σοβαρά νοσοκομεία με ένα οργανωμένο σύστημα διακομιδών. Θα υπάρχει συγκεκριμένη περιοχή ευθύνης. Η Σύρος θα είναι για τις Κυκλάδες, η Ρόδος –εσείς- θα είναι για το νότιο Αιγαίο και η Μυτιλήνη για το Βόρειο Αιγαίο. Αυτό είναι το σχέδιο.>

Το video της ομιλίας του Δ. Γάκη στη Βουλή: https://youtu.be/B00ks2RMg9k

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου