Ειδήσεις

Αντιπαροχή η λύση για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς

Λύση στο χρόνιο ζήτημα των οικοδομικών συνεταιρισμών αλλά και στην «ομηρεία» περίπου 600.000 ιδιοκτητών μεριδίων που δεν μπορούσαν να χτίσουν στις εκτάσεις τους εδώ και δεκαετίες επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος με το νομοσχέδιο «Περιβαλλοντική Αναβάθμιση και Ιδιωτική Πολεοδόμηση-Βιώσιμη Ανάπτυξη Οικισμών-Δασική Νομοθεσία», το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», με τις νέες ρυθμίσεις που εισάγονται, δίνεται η δυνατότητα δόμησης μέρους της συνολικής έκτασης που υπολογίζεται ότι κατέχουν οι περίπου 550 οικοδομικοί συνεταιρισμοί σε όλη την Ελλάδα. Αν και δεν έχει γίνει καταμέτρηση των συγκεκριμένων εκτάσεων υπολογίζεται ότι αυτές δεν αποκλείεται να φτάνουν ακόμα και τα 300.000 στρέμματα.

Σημειωτέον ότι από τους 550 οικοδομικούς συνεταιρισμούς που υπάρχουν πανελλαδικά, οι 220 βρίσκονται στην Αττική, ενώ από αυτούς οι 100 εκτιμάται πως αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με τις δασικές εκτάσεις. Τώρα από τους 330 που βρίσκονται εκτός Αττικής, το 25% υπολογίζεται ότι αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω δασικών εκτάσεων και το 15% δεν βρίσκεται σε περιοχές Ειδικά Ρυθμισμένης Πολεοδόμησης.

Συνεταιρισμοί δύο κατηγοριών

Ουσιαστικά, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι συνεταιρισμοί θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες, με την ψήφιση του νομοσχεδίου. Σε εκείνους που είχαν αγοράσει εκτάσεις με εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο πριν από το 1975 και σε εκείνους μετά το 1975. Οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί της πρώτης κατηγορίας θα μπορούν να χτίσουν σε ένα ποσοστό της ιδιοκτησίας τους, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να ανταλλάξουν την έκταση που καταλαμβάνουν σε δάσος ή δασική έκταση με άλλη δημόσια χορτολιβαδική έκταση, η οποία θα μπορεί να πολεοδομηθεί.

Συγκεκριμένα, για όσους είχαν αγοράσει εκτάσεις σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς σε δασικές περιοχές πριν από το 1975 και έχουν ρυμοτομικό σχέδιο, προβλέπεται ότι:

το 50% της υπό ρύθμισης έκτασης περνά στην κυριότητα του Δημοσίου,
25% της έκτασης θα μπορεί να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία κοινόχρηστων και χώρων πρασίνου,
μόνο το 25% θα μπορεί να ανοικοδομηθεί
Για τους υπόλοιπους οικοδομικούς συνεταιρισμούς που διατηρούν εκτάσεις μετά το 1975, δίνεται στα μέλη τους η δυνατότητα ανταλλαγής της δασικής έκτασης που κατέχουν με άλλη δημόσια χορτολιβαδική έκταση μέσω της Τράπεζας Γης, η λειτουργία της οποίας θα εξειδικευθεί το φθινόπωρο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο συνεταιρισμός θα δίνει στο Δημόσιο το 100% της δασικής έκτασης που κατέχει και το Δημόσιο θα την ανταλλάζει με χορτολιβαδική έκταση σε ποσοστό 80% της αρχικής, αλλά με δυνατότητα πολεοδόμησης μόνο για κατοικία με συντελεστή δόμησης 0,4.

Στις προς παραχώρηση εκτάσεις του Δημοσίου εντάσσονται και 8.000 εγκαταλειμμένοι οικισμοί ή οικισμοί με φθίνοντα πληθυσμό, που βρίσκονται μόνο στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι νέοι οικισμοί που θα προκύψουν από τις ανταλλαγές θα πρέπει:

να απέχουν πέραν των 200 μέτρων από την ακτογραμμή εκτός αν έχει καθορισθεί γραμμή αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παράχθιας ζώνης,
να μην υπερβαίνουν τα 100 στρέμματα εάν ο παλαιός οικισμός έχει ως 50 κατοίκους, τα 200 στρέμματα εάν ο παλαιός έχει ως 100 κατοίκους και τα 300 στρέμματα στις υπόλοιπες περιπτώσεις,
για την πολεοδόμηση απαραίτητο είναι το Προεδρικό Διάταγμα, ενώ απαραίτητο είναι για την έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης είναι η καταβολή ειδικής χρηματικής εισφοράς στο Πράσινο Ταμείο, ύψους 440 ευρώ ανά στρέμμα οικοδομήσιμης έκτασης, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 30.000 ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου