Τοπικές Ειδήσεις

Εξαρθρώθηκε εγκληματικός βραχίονας σπείρας τηλεφωνικών απατών εις βάρος ηλικιωμένων

Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, βραχίονας εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στις τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ανυποψίαστων ηλικιωμένων πολιτών στη Ρόδο.

Συνελήφθησαν το Σάββατο το βράδυ στη Ρόδο, όπως απεκάλυψε το dimokratiki.gr, μια 50χρονη Boυλγάρα κι ένας 57χρονος ημεδαπός, κάτοικος Αφάντου, οι οποίοι οδηγήθηκαν ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, που τους άσκησε διώξεις για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για συνέργεια σε απάτη κατ’ εξακολούθηση κατά συναυτουργία με περιουσιακή ζημία άνω των 120.000 ευρώ από κοινού.
Παράλληλα, ταυτοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία ακόμη μιας Βουλγάρας ηλικίας 23 ετών, συνεργού των συλληφθέντων, που ενεργεί από την Βουλγαρία.
Οι δύο συλληφθέντες θα απολογηθούν αύριο ενώπιον της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου.
Όπως διακριβώθηκε, η εγκληματική οργάνωση είχε ιεραρχική δομή στο πρότυπο πυραμίδας, με διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών. Στη Ρόδο, δραστηριοποιούνταν τα περιφερειακά μέλη, με κύρια αποστολή την επιτήρηση των θυμάτων, την είσπραξη – συλλογή των χρηματικών ποσών και την παράδοση αυτών στον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης.


Ως προς τη μέθοδο απάτης που χρησιμοποιούσαν, ο αρχηγός της οργάνωσης, με έδρα το εξωτερικό, αρχικά προέβαινε σε πληθώρα τηλεφωνημάτων σε ανυποψίαστους ηλικιωμένους πολίτες, με το πρόσχημα εμπλοκής συγγενικού τους προσώπου σε τροχαίο ατύχημα. Ακολούθως, με τη βοήθεια συνεργών που προσποιούνταν τα συγγενικά πρόσωπα, τους έπειθε να παραδώσουν χρήματα ή κοσμήματα για την αποφυγή σύλληψης και καταλογισμού ποινικών ευθυνών σε βάρος των συγγενών τους.
Από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα που διεξήχθη βασιζόμενη σε σχετικές καταγγελίες, μεθοδική συγκέντρωση προανακριτικού υλικού, ενδελεχή ανάλυση στοιχείων και συσχετισμό συναφών υποθέσεων, εξιχνιάστηκαν 9 τετελεσμένες απάτες και 37 απόπειρες, τις οποίες διέπραξαν στο διάστημα από 20 Ιουνίου 2020 έως 15 Μαΐου 2021.
Υπολογίζεται ότι, οι κατηγορούμενοι από τις απάτες που διέπραξαν αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος 131.735 ευρώ, ενώ το προσδοκώμενο όφελος από τις απόπειρες υπερβαίνει τα 537.000 ευρώ.
Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 11.000 ευρώ και κοσμήματα αξίας 4.000 ευρώ, προερχόμενα από τις τρεις πρόσφατες απάτες, ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν οι δράστες, 350 ευρώ και 2 κινητά τηλέφωνα.
Πιο συγκεκριμένα τα αρχηγικά στελέχη της σπείρας είναι άγνωστα μέχρι στιγμής άτομα με έδρα το εξωτερικό, τα στοιχεία των οποίων δεν κατέστη δυνατόν να ταυτοποιηθούν, οι οποίοι σχεδόν σε καθημερινή βάση χρησιμοποιώντας διάφορες τηλεφωνικές συνδέσεις 004792453546, 00400233296787, 004745109776 οι οποίες αντιστοιχούν σε συνδρομητές Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Ιρλανδίας ή σε κανέναν συνδρομητή, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, τηλεφωνούσαν σε ανυποψίαστους πολίτες, υποδυόμενοι Αστυνομικούς και με την πρόφαση ότι συγγενικό τους πρόσωπο έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα κατάφεραν να τους αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά ή τιμαλφή για την τυχόν απεμπλοκή αυτών και την αποφυγή της σύλληψής τους και των τυχόν ποινικών ευθυνών τους.
Προκειμένου να γίνουν πιο πειστικοί και να ενισχύσουν τα λεγόμενά τους, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προσποιούνταν τα πρόσωπα αυτά και άλλοτε με λυγμούς ή κραυγές και άλλοτε με κλάματα ζητούσαν από τα θύματα να ακολουθήσουν τις εντολές του αρχηγού.


Ο ρόλος τους είναι η παραλαβή των χρημάτων ή των τιμαλφών (χρυσά κοσμήματα) αφού αρχικά ο αρχηγός δίνει εντολή στα θύματα σε ποιο σημείο θα τοποθετηθούν αυτά, ενώ είναι υπεύθυνα για την επίβλεψη – εύρεση του ατόμου και στη συνέχεια η μεταφορά τους οδικώς στη Βουλγαρία και η παράδοσή τους στον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης ή σε κάποιο βασικό στέλεχος.
Η σπείρα έχει στο ενεργητικό της τις ακόλουθες τετελεσμένες απάτες:
– Στις 15/05/2021 απέσπασε από μια ημεδαπή το χρηματικό ποσό των 5000 Ευρώ.
– Στις 15/05/2021 απέσπασε από μια ημεδαπή το χρηματικό ποσό των 6000 Ευρώ.
– Στις 13/05/2021 απέσπασε από μια ημεδαπή χρυσά κοσμήματα συνολικής αξίας τουλάχιστον 4000 Ευρώ.
– Στις 12/09/2020 απέσπασε από έναν ημεδαπό το χρηματικό ποσό των 9800 Ευρώ.
– Στις 11/09/2020 απέσπασε από μια ημεδαπή το χρηματικό ποσό των 18085 Ευρώ.
– Στις 12/08/2020 απέσπασε από μια ημεδαπή το χρηματικό ποσό των 15350 Ευρώ.
– Στις 23/07/2020 απέσπασε από ένα ημεδαπό το χρηματικό ποσό των 14000 Ευρώ.
– Στις 22/07/2020 απέσπασε από μια ημεδαπή το χρηματικό ποσό των 4500 Ευρώ.
– Στις 20/06/2020 απέσπασε από μια ημεδαπή χρυσαφικά συνολικής αξίας τουλάχιστον 55000 Ευρώ.
Η Βουλγάρα εξεταζόμενη υποστήριξε ότι ήταν άνεργη και βρήκε μια αγγελία μέσω «facebook» η οποία ήταν γραμμένη στα Βουλγαρικά. Της είπαν ότι επρόκειτο για μια τεχνική εταιρεία που ασχολείται με αναπηρικά αμαξίδια και άλλα τεχνικά πράγματα και της ζήτησαν να λαμβάνει τις προκαταβολές και να κρατά για την ίδια το 10%, και να στέλνει τα υπόλοιπα στην Βουλγαρία.
Ισχυρίστηκε ότι κατάλαβε στην πορεία ότι επρόκειτο για απάτη και ότι δέχτηκε απειλές για την οικογένεια της στη Βουλγαρία. Περιέγραψε αναλυτικά τον τρόπο δράσης της σπείρας και ομολόγησε τις πράξεις που τέλεσε στη Ρόδο.
Ο ημεδαπός αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την απάτη.
Ως συνήγορος υπεράσπισης του τελευταίου παρίσταται ο δικηγόρος κ Τάσος Διάκος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου