Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού απείλησε την Ευρώπη με την αποστολή 15.000 προσφύγων το μήνα στα εδάφη της ΕΕ, σε μια εντατικοποίηση της διαφοράς με την Γηραιά ήπειρο.

Η Άγκυρα και οι Βρυξέλλες πριν από σχεδόν ένα χρόνο, στις 18 Μαρτίου, υπέγραψαν μια συμφωνία – ορόσημο που μείωσε σημαντικά τη ροή μεταναστών από την Τουρκία προς την Ευρώπη.

Όμως η συμφωνία βρίσκεται τώρα σε τεντωμένο σχοινί, λόγω της διπλωματικής κρίσης από το μπλοκάρισμα της ομιλίας υπουργών στην Ευρώπη λίγο πριν το τουρκικό δημοψήφισμα.

 «Αν θέλετε, θα μπορούσαμε να ανοίξουμε το δρόμο για 15.000 πρόσφυγες που δεν στέλνουμε κάθε μήνα και να τινάξουμε στον αέρα την Ευρώπη» δήλωσε ο Σοϊλού σε ομιλία του αργά την Πέμπτη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σε συνέντευξή του την Τετάρτη πως η Τουρκία ενδέχετι να ακυρώσει τη συμφωνία με την ΕΕ για την επανεισδοχή των μεταναστών και επανεξετάζει επίσης μια συμφωνία με την Ένωση ύψους 6 δισεκ. δολαρίων.

Η κρίση πυροδοτήθηκε όταν η Ολλανδία και η Γερμανία αρνήθηκαν να επιτρέψουν σε Τούρκους υπουργούς να μιλήσουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις εν όψει του τουρκικού δημοψηφίσματος, προτρέποντας μάλιστα τον Ερντογάν να τους συγκρίνει με τη ναζιστική Γερμανία.

Ο Σοϊλού, ένας σκληροπυρηνικός και πλησίον του Ερντογάν, κατηγόρησε τη Χάγη και το Βερολίνο για συμμετοχή στις αντι-Ερντογάν διαδηλώσει τον Ιούνιο του 2013, τις φιλοκουρδικές ταραχές τον Οκτώβριο του 2014 και την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016.

«Προσπαθούν να ολοκληρώσουν το έργο που δεν τελείωσαν. Ποιος το κάνει αυτό; Η Ολλανδία και η Γερμανία» δήλωσε ο Σοϊλού.

Κατηγόρησε επίσης, την Ευρώπη πως απέτυχε να βοηθήσει την Τουρκία να ενταχθεί στο μπλοκ και δεν βοηθά στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας.

«Ευρώπη… έχεις τόσο θάρρος…; Να σας υπενθυμίσουμε πως δεν μπορείτε να παίζετε παιχνίδια στην περιοχή και να αγνοείται την Τουρκία» πρόσθεσε.

Η ΕΕ είχε πει ότι αναμένει από την Τουρκία να συνεχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία, η οποία έχει μειώσει δραστικά τους αριθμούς των προσφύγων που περνούν παράνομα στην Ευρώπη μέσω του Αιγαίου Πελάγους.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρυσι ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για τον περιορισμό της ροής των παράτυπων μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανασταλεί από την Άγκυρα.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε πως οι αριθμοί των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα συνέχισαν να είναι χαμηλοί τις λίγες τελευταίες ημέρες.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ