H πολυαναμενόμενη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ περισσότερο ανέδειξε τις διαφορές των δύο ηγετών παρά λειτούργησε σαν ευκαιρία να βρουν σημεία σύγκλισης.

Την ίδια στιγμή που η Γερμανίδα καγκελάριος επέλεξε να υπερασπιστεί τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για “αδικίες” που έχουν γνωρίσει οι Ηνωμένες Πολιτείες “από πολλές χώρες” στις εμπορικές τους συναλλαγές, επισημαίνοντας το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα της χώρας του.

Ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε ειδική αναφορά στο κεκτημένο της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμιζε ότι η μετανάστευση “είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα”, για να εκφράσει λίγο αργότερα την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η πολιτική του φέρνει πίσω στις ΗΠΑ τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που χάθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Οι δύο ηγέτες πάντως συμφώνησαν στην ανάγκη το παγκόσμιο εμπόριο να διεξάγεται με δίκαιους όρους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση του ότι οι ΗΠΑ θα τα πάνε “εξαιρετικά καλά” στις εμπορικές σχέσεις τους με τη Γερμανία, ενώ απέρριψε τις κατηγορίες ότι είναι απομονωτιστής, υπογραμμίζοντας ότι πιστεύει στο “δίκαιο εμπόριο”.

“Δεν είμαι απομονωτιστής, είμαι υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου αλλά επίσης υποστηρικτής του δίκαιου εμπορίου”, ανέφερε, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα στους δημοσιογράφους ότι τα περί απομονωτισμού είναι “ψεύτικες ειδήσεις” που διακινούν τα μίντια.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα να επαναληφθούν σύντομα οι συνομιλίες για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Αύξηση των αμυντικών δαπανών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος και θα πρέπει και οι υπόλοιπες χώρες να συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί για να στηρίξουν τη Συμμαχία. Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη δέσμευση της Γερμανία να αυξήσει της αμυντικές δαπάνες προκειμένου να φτάσουν το 2% του ΑΕΠ, όπως είναι η δέσμευση στο ΝΑΤΟ.

Εξέφρασε ταυτόχρονα την “ισχυρή υποστήριξή του” στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι η χώρα της θα προχωρήσει σε σταδιακή αύξηση των αμυντικών της δαπανών, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση της για την ισχυρή στήριξη του Αμερικανού προέδρου στο ΝΑΤΟ.

Στέφοντας την προσοχή της στη Ρωσία, η Μέρκελ σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση των σχέσεων, ωστόσο αυτό δεν γίνεται χωρίς να βρεθεί μια λύση για την Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί μια ειρηνική λύση στην Ουκρανία.

Η στιγμή που ο Trump αγνόησε την Merkel

Mια από πιο αμήχανες στιγμές, ίσως και την πιο αμήχανη, στην πολιτική της καριέρα πρέπει να βίωσε η Άνγκελα Μέρκελ στο Οβάλ Γραφείο καθώς, όπως μεταδίδει το skai.gr, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε ό,τι δεν… άκουσε όταν οι φωτογράφοι ζήτησαν χειραψία μεταξύ των δύο ηγετών για να απαθανατίσουν το ενσταντανέ!

-Φωτογράφοι: “Θα κάνετε χειραψία”;
– Μέρκελ (προς Τραμπ): Θέλεις να δώσουμε τα χέρια;
-Τραμπ: (Καμία απάντηση)
– (Αμήχανη έκφραση της Μέρκελ)

Πάντως, ο Τραμπ έδωσε το χέρι στην κ. Μέρκελ στο κατώφλι του Λευκού Οίκου… Μετά τις συνομιλίες που έχουν αυτή την ώρα οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου η οποία αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον, καθώς τις δύο πλευρές χωρίζει χάσμα σε σειρά θεμάτων όπως η εξωτερική πολιτική και η οικονομία.

Ας σημειωθεί ότι η συνάντησή των δύο ηγετών επρόκειτο να γίνει την Τρίτη, αλλά αναβλήθηκε λόγω της χιονοθύελλας “Στέλλα” που έπληξε τις ανατολικές ΗΠΑ.

Μέρκελ και Τραμπ δεν έχουν απλά διαφορετική οπτική ή διαφορετική αφετηρία. Οι διαφορές τους είναι σημαντικές και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν, πως με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου να είναι ante portas στη Γερμανία, η σημερινή συνάντηση υπάρχει περίπτωση να είναι και ένα μήνυμα από την πλευρά της Μέρκελ τόσο προς το εσωτερικό της Γερμανίας όσο και της Ευρώπης.

capital.gr

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ