ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μητσοτάκης στην DW για την Ουκρανία: Σε περίπτωση κλιμάκωσης θα υπάρχουν μόνο ηττημένοι

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Συνέ­ντευξη στην Deutsche Welle για την κατά­σταση στην Ουκρα­νία, παρα­χώ­ρησε από το Μόναχο όπου βρί­σκε­ται για να συμ­με­τά­σχει στην Διά­σκεψη Ασφα­λείας ο Έλληνας πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης.

Κληθείς να δώσει την εικόνα που έχει ο ίδιος καθώς έφτασε στο Μόναχο από τις Βρυ­ξέλ­λες ο πρω­θυ­πουρ­γός είπε: «Δεν υπάρχει αμφι­βο­λία ότι η κατά­σταση είναι αρκετά συγκε­χυ­μένη και δεν νομίζω ότι μπο­ρούμε να βγά­λουμε κάποιο ασφαλές συμπέ­ρα­σμα. Το βέβαιο είναι ότι βρι­σκό­μα­στε μπροστά σε μια πολύ σημα­ντική κινη­το­ποί­ηση ρωσικών στρα­τευ­μά­των. Δεν έχουμε ακόμη κάποιες απτές ενδεί­ξεις ότι έχουμε κινή­σεις απο­κλι­μά­κω­σης. Είχαμε την ευκαι­ρία χθες στις Βρυ­ξέλ­λες να επα­να­λά­βουμε την ενότητα της ΕΕ, την απόλυτη συμπό­ρευση και συστρά­τευσή  μας  με τους ευρω­α­τλα­ντι­κούς συμ­μά­χους μας. Νομίζω ότι το πλαίσιο έχει τοπο­θε­τη­θεί με απόλυτη σαφή­νεια. Θα υπάρ­ξουν σοβα­ρό­τα­τες κυρώ­σεις σε περί­πτωση που η Ρωσία επι­λέ­ξει το δρόμο της εισβο­λής και της αμφι­σβή­τη­σης της εδα­φι­κής κυριαρ­χίας της Ουκρα­νίας. Ελπί­ζουμε και θέλουμε να κρα­τή­σουμε τους διαύ­λους της επι­κοι­νω­νίας και της διπλω­μα­τίας ανοι­χτούς με τη Ρωσία».

Για την επί­σκεψη του Νίκου Δένδια στην Μόσχα ο κ. Μητσο­τά­κης τόνισε: «Βρέθηκε στη Ρωσία σε συζή­τηση με τον ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ. Δεν έχω ακόμη ενη­μέ­ρωση, όμως μετέ­φερε αυτό που νομίζω ότι όλοι αντι­λαμ­βά­νο­νται. Ότι σε πιθανή κλι­μά­κωση της κρίσης δεν θα υπάρ­χουν νικητές, θα υπάρ­χουν μόνο ηττη­μέ­νοι. Κατά συνέ­πεια προ­σβλέ­πουμε σε απτές κινή­σεις και ενδεί­ξεις απο­κλι­μά­κω­σης, δια­τη­ρούμε όλα τα κανάλια επι­κοι­νω­νίας ανοιχτά, είτε μιλάμε για διμε­ρείς επι­κοι­νω­νίες χωρών-μελών της ΕΕ, είτε μιλάμε για το σχήμα της Νορ­μαν­δίας με τη Γαλλία, τη Γερ­μα­νία, τη Ρωσία και την Ουκρα­νία, είτε μιλάμε για τον ΟΑΣΕ, και ελπί­ζουμε για το καλύ­τερο, να πρυ­τα­νεύ­σει η λογική».

Ερω­τη­θείς αν θεωρεί ότι υπάρχει ακόμη περι­θώ­ριο για τη διπλω­μα­τία σημεί­ωσε: «Πάντα υπάρχει χώρος για τη διπλω­μα­τία, πόσο μάλλον όταν όλοι αντι­λαμ­βά­νο­νται ότι οι επι­πτώ­σεις από μια περαι­τέρω κλι­μά­κωση θα είναι δρα­μα­τι­κές.

Είπε ακόμα ότι η Ρωσία πρέπει να είναι μέσα στο πλαίσιο αρχι­τε­κτο­νι­κής ασφα­λείας της Ευρώπης και κληθείς να εκτι­μή­σει ποιο είναι το μήνυμα από τη Διά­σκεψη για την Ασφά­λεια του Μονάχου υπο­γραμ­μί­ζει: «Η Διά­σκεψη του Μονάχου είναι πάντα μια ευκαι­ρία συνά­ντη­σης  και από τις δυο πλευρές του Ατλα­ντι­κού. Νομίζω ότι το επίπεδο συνεν­νό­η­σης και συνερ­γα­σίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και με τις ΗΠΑ, που προ­φα­νώς έχουν πρω­τα­γω­νι­στικό ρόλο σε αυτές τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις, είναι του­λά­χι­στον σε σχέση με το παρελ­θόν το καλύ­τερο δυνατόν».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.