Ειδήσεις

Α. Βασιλικός (ΞΕΕ): Τις επιπτώσεις στον τουρισμό από τον κοροναϊό θα τις μετρήσουμε στην πορεία

“Δεν πρόκειται για εθνικό θέμα, αλλά για ένα ζήτημα που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Τις επιπτώσεις θα τις δούμε εκ των υστέρων. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ενημέρωση και στην πρόληψη. Το σημαντικότερο είναι να προετοιμαστούμε σωστά”.

Τα παραπάνω σημείωσε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός αναφορικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εξάπλωση του κοροναϊού στον Τουρισμό και τον ξενοδοχειακό κλάδο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου όπου παρουσιάστηκε η ετήσια έρευνα για την ξενοδοχειακή αγορά, με τίτλο: “Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας 2019”, που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.

Και ενώ η τουριστική αγορά παρακολουθεί από κοντά τα νέα δεδομένα, οι εκτιμήσεις για τη φετινή σεζόν, όσον αφορά το χώρο των ξενοδοχείων, είναι αισιόδοξες. Επιχειρηματίες του κλάδου προσβλέπουν σε μια ακόμη καλύτερη χρονιά σε σχέση με πέρσι, με τις ενδείξεις από τις προκρατήσεις να είναι θετικές. Σαφέστερη εικόνα εντούτοις αναμένεται να υπάρξει στα τέλη Μαρτίου, οπότε και ολοκληρώνεται το early booking.

Όπως φάνηκε από την έρευνα του ΙΤΕΠ,  οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων για τα βασικά τους μεγέθη το 2020 είναι ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα (με ποσοστά από 50%-65%), ενώ το ¼ περίπου των ερωτηθέντων δήλωσε ότι για το 2020 περιμένει αύξηση στην τιμή, την πληρότητα και τον τζίρο του.

Οι επιδόσεις των ξενοδοχείων

Στην έρευνα καταγράφεται και η έκρηξη των πεντάστερων ξενοδοχείων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το 2019 το ποσοστό των ξενοδοχείων πέντε αστέρων έχει ανέλθει στο 21% περίπου του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2000 αποτελούσαν μόλις το 6%. Ταυτόχρονα μειώνεται και το ποσοστό των ξενοδοχείων που ανήκουν στις δύο χαμηλότερες κατηγορίες.  Από 44,6% το 2000, σε 28,3% το 2019.

Την ίδια ώρα ο τζίρος των ξενοδοχείων αυξήθηκε κατά 7,3%, από 8,104 δισ. ευρώ το 2018 σε 8,699 δισ. πέρσι.

Όπως καταγράφει επίσης η μελέτη, την περίοδο 2017-2019 τα ελληνικά ξενοδοχεία δαπάνησαν μόνο για ανακαινίσεις το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μια σταθερή επένδυση 1 δισ. ευρώ ανά έτος από τον κλάδο.

Όμως πάγια προβλήματα για τον ελληνικό Τουρισμό φαίνεται πως παραμένουν. Σύμφωνα με το ΙΤΕΠ η εποχικότητα όχι μόνο δεν μειώθηκε το 2019, αλλά εξακολουθεί και παραμένει υψηλή, όπως αποτυπώνεται στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχειακά καταλύματα. Μάλιστα το 4μηνο Ιουν.-Σεπτ. 2019 έφτασε το 71% του ετήσιου συνόλου από 68% που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

ΠΗΓΗ capital.gr

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου