Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

Την ικανοποίησή του σε ό,τι αφορά το έργο της περιφερειακής αρχής Νοτίου Αιγαίου στον πρωτογενή τομέα, εκφράζει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης.
Όπως υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, το κυριότερο επίτευγμα είναι ο τίτλος της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019» που αποτελεί όχι μόνον μια μεγάλη επιτυχία για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλά και για όλη την Ελλάδα καθώς είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για προβολή και διαφήμιση όχι μόνον της γαστρονομίας αλλά και των ντόπιων προϊόντων από τα νησιά μας. Παράλληλα, μιλάει για την αγροτική ανάπτυξη, την ανάγκη στήριξης των νέων αγροτών και της προώθησης της ντόπιας παραγωγής.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
 • Κύριε Ζαννετίδη, κλείσατε τρία χρόνια αντιπεριφερειάρχης. Είστε ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία στον τομέα σας; 
Αποτιμώντας το έργο της περιφερειακής αρχής από το 2014 μέχρι σήμερα στον πρωτογενή τομέα, θα έλεγα ότι είναι μια πορεία πάρα πολύ σημαντική σε σχέση με αυτό το παραλάβαμε. Θα σας αναφέρω ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019» -ένας πολύ μεγάλος τίτλος για την Περιφέρειά μας και για την Ελλάδα γενικότερα, ως η κορυφή της προσπάθειας που κάνουμε για να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με τον Τουρισμό και φυσικά οι προσπάθειές μας, κινούνται στην κατεύθυνση να έχουμε προϊόντα από τους ντόπιους παραγωγούς μας. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο, σε ό,τι αφορά τις πιστοποιήσεις των τοπικών μας προϊόντων (προϊόντα με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση).
Όπως έχουμε ανακοινώσει έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για το μελεκούνι, προχωράμε για το κρασοτύρι της Κω και ακολουθούν το λόπι της Κατταβιάς, η σιτάκα της Κάσου και το μέλι Καλύμνου -καθώς και μια σειρά άλλων προϊόντων που επεξεργάζεται το τμήμα που ασχολείται με αυτά. Εδώ να σημειώσουμε πως η προσπάθεια για να πιστοποιήσει κάποιος ένα προϊόν, απαιτεί χρόνο και προσπάθεια διότι χρειάζεται και προσοχή για να διατηρήσεις τον τίτλο αυτού του προϊόντος.
Πρέπει να αναφερθούμε και στα σφαγεία που λειτουργούν στα νησιά, όπως αυτό στη Νίσυρο και στις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσει και το σφαγείο στην Κάσο.

• Υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον από τους ντόπιους παραγωγούς να πιστοποιήσουν και να προωθήσουν τα προϊόντα τους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό; 
Με χαρά διαπιστώνουμε ότι η προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει σχετικά με την ανάδειξη και προώθηση των ντόπιων προϊόντων σε διάφορες δράσεις και εκθέσεις που συμμετέχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ανταπόκριση. Αυτό μας δίνει και την ελπίδα να συνεχίσουμε. Όσον αφορά τις εκθέσεις, ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι υπάρχει συνεχές ενδιαφέρον. Για πρώτη φορά τα προϊόντα από τα νησιά μας, ταξιδεύουν στο εξωτερικό και τα γνωρίζει ο κόσμος. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, συμμετέχει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου που είναι ο στρατηγικός μας εταίρος, έχοντας πολύ καλή συνεργασία μαζί μας, θα έλεγα μάλιστα ότι είναι πολύ δυναμική αυτή η συνεργασία.
Επιπλέον, είναι σε εξέλιξη το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 που δίνει πολλές προοπτικές. Έχει ήδη ολοκληρωθεί το α’ στάδιο για τους νέους αγρότες. 139 αγρότες από όλη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν μπει στο πρόγραμμα και ετοιμάζεται η β’ πρόσκληση του προγράμματος για να συμμετέχουν κι άλλοι αγρότες (για όσους δεν έχουν πολλά μόρια και να μπορέσουν περισσότεροι νέοι να ενταχθούν από μικρά νησιά). Υπάρχει ενδιαφέρον κι αυτό που είναι ενθαρρυντικό, είναι το γεγονός πως τα χρήματα αποδίδονται πάρα πολύ γρήγορα –αφού εκχωρήθηκαν πόροι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Επίσης, υπάρχει κι άλλο ένα μέτρο για σχέδια βελτίωσης των αγροτών (έως 2 Απριλίου).
• Το κεφάλαιο «Γαστρονομική Περιφέρεια» στο οποίο έχει επενδύσει πολλά η περιφερειακή αρχή, εκτιμάτε ότι είναι μια πολύ καλή διαφήμιση από μόνη της για την Περιφέρειά μας αλλά και για την χώρα;
Είναι ένας θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο τίτλος είναι μεγάλος και βαρύς! Επενδύοντας στην Γαστρονομία, επενδύεις στον Πολιτισμό μας. Έτσι λοιπόν, διοργανώνουμε σε συνεργασία με τους φορείς των νησιών, με τους συλλόγους, με τα επιμελητήρια, με τους συνεταιρισμούς, δράσεις ανά νησί για τα τοπικά προϊόντα που παράγονται, τον τρόπο που μαγειρεύονται και αναδεικνύονται. Αυτή είναι η επιτυχία και ο στόχος μας. Να σας πω πάντως ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους Τουρ Οπερέιτορ και από τους τουριστικούς φορείς που ζητούν να μάθουν και να γνωρίσουν τα προϊόντα μας. Και φυσικά, το βασικό στοιχείο είναι η συνεργασία μεταξύ όλων των τοπικών φορέων: η Λέσχη Αρχιμαγείρων, οι φορείς της εστίασης, οι ξενοδόχοι, οι παραγωγοί, οι συνεταιρισμοί, τα επιμελητήρια, η προσπάθεια για πιστοποίηση κ.λπ.
Στο έργο αυτό, θα συμβάλει και η προσπάθεια που κάνουμε για την σύσταση της αγροδιατροφικής σύμπραξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την οποία έχει βγει ήδη η πρόσκληση για τους ενδιαφερόμενους και θα συμμετέχουν πολλοί φορείς, όλη η αλυσίδα που εμπλέκεται με το αγροδιατροφικό κομμάτι. Για εμάς αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό «εργαλείο» που θα έχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να κινηθούν. Είναι η οργάνωση που έλειπε μέχρι τώρα και θα δώσει την ώθηση για την περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα.

• Υπάρχει πάντως και κίνητρο σε όλα αυτά που έχει να κάνει με το κέρδος του παραγωγού και το πόσο πωλείται το προϊόν κ.λπ. 
Κοιτάξτε, εάν στο ράφι του σούπερ μάρκετ υπάρχει ένα προϊόν με μια τιμή, ο παραγωγός από την πώληση, παίρνει…. ψίχουλα. Γι αυτό όλη αυτή η προσπάθεια έρχεται να βοηθήσει στην ενίσχυση στο μερίδιο του κέρδους που αναλογεί στους παραγωγούς –ένα δίκαιο μερίδιο θα έλεγα. Και γι αυτό σήμερα βλέπουμε τους παραγωγούς μας σε όλη την χώρα, να είναι απογοητευμένοι. Η φορολογία, το κόστος της καλλιέργειας κ.λπ. Πόσω μάλλον να είσαι αγρότης σε νησιά. Ειδικά τώρα και με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο.

• Υπάρχει ενδιαφέρον για κτηνοτροφικές μονάδες και ιχθυοκαλλιέργειες στα νησιά;  
Οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι ένας δυναμικός τομέας στα νησιά που αναπτύσσεται. Η κτηνοτροφία σε άλλα νησιά είναι σε καλύτερο επίπεδο, για την Ρόδο όμως, όχι. Θα έλεγα ότι είναι μεγάλο το έλλειμμα ενώ οι ιχθυοκαλλιέργειες σημειώνουν μεγάλη ανάπτυξη και μάλιστα σε προώθηση παραγόμενων προϊόντων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ