Ειδήσεις

Η Ελλάδα της εξαθλίωσης: 1 εκατ. άνθρωποι ζουν με 500€ το μήνα

H πορεία της ανάκαμψης στην οποία «ποντάρει» η σημερινή κυβέρνηση για να φτάσει στις κάλπες με όσο το δυνατόν περισσότερες ελπίδες, ξεκινάει από εξαιρετικά χαμηλά. Η Ελλάδα «μετράει» 457.602 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι αμείβονται με λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα ενώ σε αυτούς προστίθενται και 696 χιλιάδες συνταξιούχοι οι οποίοι επίσης εισπράττουν λιγότερα από 500 ευρώ. Δηλαδή, ο ένας στους τέσσερις μισθωτούς όπως επίσης και ο ένας στους τέσσερις συνταξιούχους, ζει με λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα μεικτά. Αν αφαιρεθούν ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις, μένουν «σκάρτα» 13-15 ευρώ την ημέρα στην καλύτερη περίπτωση για το ένα τέταρτο του πληθυσμού που έχει δικό του εισόδημα.

Το «φαινόμενο» έχει πολλαπλές συνέπειες και αναγνώσεις. Με τον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα να υποχωρεί σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα, καθίσταται εξαιρετικά δεσχερής και η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Μπορεί η ανεργία να μειώνεται –κάτι εξαριετικά θετικό για τα οικονομικά του ΕΦΚΑ δεδομένου ότι μια πρόσληψη εξασφαλίζει ασφαλιστικές εισφορές από το πρώτο ευρώ- ωστόσο το δημόσιο στερείται νέων φορολογικών εσόδων καθώς οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι των 500 ευρώ –οι οποίοι γίνονται ολοένα και περισσότεροι- δεν πληρώνουν τίποτα στην εφορία ούτε θα πληρώνουν ακόμη και μετά τη μείωση του αφορολογήτου.

Ακόμη και ανεβάζει κάποιος τον πήχη των αποδοχών στα 1000 ευρώ, τα αποτελέσματα θα είναι εξίσου αποκαρδιωτικά. Έτσι:

1.       Το 59,86% των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με λιγότερα από 1000 ευρώ μεικτά. Σε αυτό το επίπεδο επιβάλλεται και φόρος και ασφαλιστικές εισφορές κάτι που σημαίνει ότι τα καθαρά περιορίζονται περίπου στα 800 ευρώ. Στις τάξεις των συνταξιούχων, το ποσοστό αυτών που έχουν συνολικές αποδοχές κάτω των 1000 ευρώ διαμορφώνεται στο 64%.

2.       Στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν πλέον παρά ελάχιστοι υψηλόμισθοι ενώ στις τάξεις των συνταξιούχων, οι έχοντες υψηλές αμοιβές είναι ακόμη λιγότεροι (αναλογικά με το σύνολο του πληθυσμού). Έτσι, αν υποτεθεί ότι ως υψηλόμισθος ορίζεται αυτός που έχει μεικτές αποδοχές άνω των 2500 ευρώ τον μήνα, τότε: στους μισθωτούς θα βρει ένα ποσοστό της τάξεως του 6,4% ενώ στους συνταξιούχους θα εντοπίσει μόλις 18000 άτομα σε σύνολο 2,6 εκατομμυρίων ατόμων.

Η κατάταξη των μισθωτών και των συνταξιούχων με βάση τις αποδοχές τους αποτυπώνεται στους πίνακες που ακολουθούν:

 

Η κατανομή των συνταξιούχων με βάση το συνολικό μικτό εισόδημά τους έχει ως εξής:

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου