Ειδήσεις

Παπανδρέου: Εκτίθενται όσοι προσπαθούν να με εμπλέξουν

Την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου το ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου προκάλεσε η εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση με τις παράνομες χρηματοδοτήσεις ύψους 9 εκατ. ευρώ που είχε λάβει το διάστημα 2000-2004 Μη Κυβερνητική Οργάνωση και στην οποία εμπλέκονται και στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Δικαιοσύνη ορθώς ελέγχει κάθε υπόθεση, αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού, αλλά επισημαίνεται ότι κάποια ΜΜΕ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την υπόθεση και «να εμπλέξουν διά της πλαγίας τον Γιώργο Παπανδρέου» με τρόπο που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα.

«Σε κάθε περίπτωση» τονίζεται στην ανακοίνωση «είναι περισσότερο από εμφανές, γιατί κόπτονται περί διαφάνειας εκείνοι που την καταπατούν καθημερινά, λόγω και έργω». Και προστίθεται: «Αλλά και αυτή τη φορά, όπως και όλες τις προηγούμενες, εκτίθενται».
Όσοι προσπαθούν να εμπλέξουν τον πρώην πρωθυπουργό, επισημαίνεται, δεν μπορούν να αποδεχτούν «ότι όλη η διαδρομή του Γιώργου Παπανδρέου συνδέεται με παρεμβάσεις που αφορούν τη διαφάνεια, την ευνομία, την ισονομία, τη λογοδοσία, τον έλεγχο και επιλογές που ενισχύουν το κράτος δικαίου, μεταξύ των οποίων, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, οικονομικοί εισαγγελείς, οικονομική αστυνομία, ό,τι δηλαδή αποδίδει καρπούς σήμερα, αλλά και διαύγεια, ανοιχτή- ηλεκτρονική διακυβέρνηση».
Εκφράζεται επίσης η ευχή και η ελπίδα ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί «ως ευκαιρία για κάποιους να πλήξουν την ιδέα της αυτοοργάνωσης και του εθελοντισμού, ούτε και τα κινήματα των πολιτών, που παγκοσμίως αποτελούν μια ήρεμη δύναμη προώθησης του κοινού καλού για κάθε κοινωνία και για κάθε χώρα».
Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι επί θητείας του κ. Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών τέθηκε τέλος στο καθεστώς αξιολόγησης των ΜΚΟ χωρίς καθορισμένα κριτήρια, οριοθετήθηκε για πρώτη φορά η έννοια της ΜΚΟ, θεσπίστηκε η τήρηση Μητρώου, τέθηκαν προϋποθέσεις χρηματοδότησής τους κλπ. Επίσης τονίζεται ότι η Οικονομική Αστυνομία, η οποία έκανε την αρχική έρευνα, για τη συγκεκριμένη ΜΚΟ, συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Στην υπόθεση εμπλέκονται οχτώ άτομα. Ήδη έχει προφυλακιστεί ο πρόεδρος της ΜΚΟ Κων.Τζεβελέκος, ενώ ανάμεσα στα πρόσωπα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες είναι ο απεσταλμένος της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής και άλλοτε στενός συνεργάτης του Γ.Παπανδρέου Αλεξ Ρόντος.

Με δήλωσή του στο Έθνος, ο Αλεξ Ρόντος εξέφρασε την «έκπληξή» του για την εξέλιξη, καθώς, όπως είπε, δεν του ζητήθηκε από τις Αρχές να καταθέσει για την υπόθεση και επανέλαβε ότι στη διάρκεια της θητείας του στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) ακολούθησε πιστά τη διαδικασία που προβλεπόταν από ένα θεσμικό πλαίσιο που, όπως είπε, «ήταν προβληματικό και ελλιπές».

Ο κ. Ρόντος ανέφερε επίσης ότι «επανειλημμένα είχε θέσει το θέμα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου και υιοθέτησης της εμπειρίας άλλων χωρών για την ύπαρξη αποτελεσματικού ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου της υλοποίησης του έργου των ΜΚΟ, χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση».

Η ανακοίνωση Παπανδρέου αναλυτικά:

«Την περίοδο κατά την οποία ηγείτο του Υπουργείο Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου, με δική του πρωτοβουλία, όχι μόνον τέθηκε τέλος σε ένα καθεστώς που αξιολογούσε τις ΜΚΟ χωρίς καθορισμένα κριτήρια και ανοιχτές διαδικασίες, αλλά και προωθήθηκε συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο το οποίο διέπει έκτοτε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ.

»Με αυτό το θεσμικό πλαίσιο:

»Οριοθετήθηκε για πρώτη φορά η έννοια των ΜΚΟ.

»Θεσπίστηκε η τήρηση Ειδικού Μητρώου ΜΚΟ καθώς και η διαδικασία αξιολόγησης και εγγραφής σε αυτό.

»Τέθηκαν για πρώτη φορά προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ.

» Συστάθηκε Επιτροπή Πιστοποίησης και Αξιολόγησης των ΜΚΟ.

»Συγκροτήθηκε Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή ΜΚΟ. Τα συμπεράσματα των συνεδριάσεων της Επιτροπής περιλαμβάνονται σε έκθεση η οποία αποστέλλεται στη Μόνιμη Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Boυλής των Ελλήνων.

» Επίσης υπενθυμίζεται ότι, η Οικονομική Αστυνομία η οποία και ανέλαβε αρχικά την έρευνα για την συγκεκριμένη υπόθεση, συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

»Η Δικαιοσύνη από την πλευρά της, ορθώς διερευνά κάθε υπόθεση. Πρέπει να αποκαλυφθεί η αλήθεια και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν. 

» Όλα τα άλλα, μεταξύ των οποίων και η προσπάθεια ορισμένων ΜΜΕ να εμπλέξουν διά της πλαγίας τον Γιώργο Παπανδρέου με την υπόθεση, δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα. 

»Και σε κάθε περίπτωση, είναι περισσότερο από εμφανές, γιατί κόπτονται περί διαφάνειας εκείνοι που την καταπατούν καθημερινά, λόγω και έργω. 

»Αλλά και αυτή τη φορά, όπως και όλες τις προηγούμενες, εκτίθενται.

» Αν κάτι δεν μπορούν να αποδεχθούν, είναι ότι όλη η διαδρομή του Γιώργου Παπανδρέου συνδέεται με παρεμβάσεις που αφορούν τη διαφάνεια, την ευνομία, την ισονομία, τη λογοδοσία, τον έλεγχο και επιλογές που ενισχύουν το κράτος δικαίου, μεταξύ των οποίων, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, οικονομικοί εισαγγελείς, οικονομική αστυνομία, ό,τι δηλαδή αποδίδει καρπούς σήμερα, αλλά και διαύγεια, ανοιχτή – ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

» Τέλος, ελπίζουμε πως το γεγονός ότι ορθώς ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη μια ΜΚΟ, δεν θα αποτελέσει ευκαιρία για κάποιους να πλήξουν την ιδέα της αυτοοργάνωσης και του εθελοντισμού, ούτε και τα κινήματα των πολιτών, που παγκοσμίως αποτελούν μια ήρεμη δύναμη προώθησης του κοινού καλού για κάθε κοινωνία και για κάθε χώρα.

Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2014».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου