Σειρά από παρεμβάσεις προγραμματίζει η ΔΕΥΑΡ προκειμένου να εξασφαλίσει την επάρκεια του νερού σε διάφορες περιοχές του νησιού της Ρόδου.
Αυτό δήλωσε χτες, στην «δ» ο πρόεδρός της κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης, επισημαίνοντας πως ξεκίνησαν ήδη οι παρεμβάσεις με το Φράγμα του Σκολονίτη, για το οποίο εξασφαλίστηκαν μεγάλες ποσότητες νερού:
«Επειδή ως ΔΕΥΑΡ δεν έχουμε μόνο την αρμοδιότητα της ύδρευσης αλλά και της άρδευσης, προσπαθήσαμε και καταφέραμε να σώσουμε ένα έργο τόσο από άποψη αξίας όσο και εξυπηρέτησης των αναγκών των κατοίκων. Ενισχύσαμε με αρκετές ποσότητες νερού το Φράγμα, βοηθούντος και των πολλών βροχών που σημειώθηκαν αυτούς τους μήνες στο νησί. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίσαμε νερό, στους κατοίκους που ασχολούνται με την άρδευση» όπως είπε.
Παράλληλα, η ΔΕΥΑΡ προχωρά στην δημοπράτηση δύο ακόμη έργων από ίδιους πόρους. Ένα από αυτά, αφορά την υδροδότηση της Ψίνθου μέσω άλλων γεωτρήσεων ώστε να απελευθερωθεί η λίμνη που φιλοξενεί το γκιζάνι και να βελτιωθεί ο υπάρχων υδροφόρος ορίζοντας, ώστε να μην κινδυνέψει μελλοντικά το είδος με εξαφάνιση.
«Προγραμματίζουμε την δημοπράτηση του έργου αυτού μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα, θα δημοπρατηθεί πάλι από ίδιους πόρους στις αρχές Φεβρουαρίου, ένα ακόμη σημαντικό έργο που αφορά την αντικατάσταση ενός προβληματικού δικτύου στην περιοχή του Έμπωνα, μήκους 4.500 μέτρων. Επειδή είναι παλαιό δίκτυο και είναι φτιαγμένο από αμίαντο, θέλουμε να το αντικαταστήσουμε. Επιπλέον, σχεδιάζουμε σταδιακά και όσο μας επιτρέπουν οι οικονομικές μας δυνατότητες, να προχωρούμε σε αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων σε όλο το νησί, τμηματικά. Προσπαθούμε να κάνουμε τις παρεμβάσεις αυτές ανά περιοχή και όχι να γίνονται εργασίες αποσπασματικά. Με αυτό το σκεπτικό θα λειτουργήσουμε και στην αντικατάσταση του δικτύου από την Αγίους Αποστόλους, Άνω Ηλιούπολη έως και την περιοχή Μήδεια που είναι ιδιαιτέρως προβληματικό και παρουσιάζει συνεχώς βλάβες και σημειώνονται πολλά προβλήματα υδροδότησης στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Επίσης, σχεδιάζουμε την αντικατάσταση του παλαιού δικτύου και στην περιοχή της Κρεμαστής. Όλος αυτός ο σχεδιασμός έχει στόχο, αφενός να βελτιώσουμε την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες και αφετέρου, να εξοικονομήσουμε νερό που χάνεται λόγω βλαβών» όπως υπογράμμισε ο κ. Μανωλάκης.
Επιπροσθέτως, η ΔΕΥΑΡ βρίσκεται στον σχεδιασμό ενόψει της νέας σεζόν ώστε φέτος να μην σημειώνονται ελλείψεις σε νερό.
«Μάς ενδιαφέρει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ύδρευση. Η νέα χρονιά και κυρίως η νέα τουριστική σεζόν, μας βρίσκει αισιόδοξους καθώς με βάση τα περσινά δεδομένα έχουμε βελτιώσει την παροχή υπηρεσιών και την επάρκεια του νερού. Αιχμή του δόρατος είναι η περιοχή της Νότιας Ρόδου, όπου λόγω της έναρξης λειτουργίας νέων ξενοδοχειακών μονάδων, έχει αυξημένες απαιτήσεις. Ωστόσο, προσπαθήσαμε με παρεμβάσεις και με νέες γεωτρήσεις να βελτιώσουμε την ποιότητα του νερού αλλά και την επάρκεια σε μεγαλύτερες ποσότητες. Φέτος, ευελπιστούμε πως η Νότια Ρόδος δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. Επιπλέον βρισκόμαστε στην διαδικασία να προχωρήσουμε παρεμβάσεις στο Μανδρικό για να εξασφαλιστεί κι εκεί η επάρκεια».
Ο κ. Μανωλάκης προέβλεψε πάντως πως το φετινό καλοκαίρι δεν θα σημειωθούν προβλήματα με την ύδρευση, άρδευση και φυσικά με την ποιότητα του νερού για το νησί της Ρόδου, προτρέποντας τους κατοίκους και κυρίως τους επιχειρηματίες να είναι «αισιόδοξοι» λαμβάνοντας υπόψη και την τουριστική δραστηριότητα.
«Αισιοδοξούμε ότι οι δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για χρηματοδότηση μιας σειράς έργων τα οποία έχουν να κάνουν με το Φράγμα του Γαδουρά, θα γίνουν πράξη και θα μας βοηθήσουν να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα του νησιού» κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ