ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον Ιανουάριο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ιός οικονομία

Με τους επι­δη­μιο­λό­γους να δεί­χνουν πα­ρά­τα­ση του lockdown του­λά­χι­στον μέχρι και τον Φε­βρουά­ριο, προει­δο­ποιώ­ντας για νέο κύμα της παν­δη­μί­ας, ανοι­χτό πα­ρα­μέ­νει το εν­δε­χό­με­νο να χρεια­στούν πρό­σθε­τες πα­ρεμ­βά­σεις για τη στή­ρι­ξη των επι­χει­ρή­σε­ων και των νοι­κο­κυ­ριών.

Ήδη μια πρό­γευ­ση δό­θη­κε από τον πρω­θυ­πουρ­γό Κυ­ριά­κο Μη­τσο­τά­κη που ανα­κοί­νω­σε μειω­μέ­να ενοί­κια για επι­χει­ρή­σεις που έχουν κλεί­σει με κρα­τι­κή εντο­λή κατά 80% για τους μήνες Ια­νουά­ριο και Φε­βρουά­ριο.

Την ίδια στιγ­μή, το οι­κο­νο­μι­κό επι­τε­λείο της κυ­βέρ­νη­σης επα­να­σχε­διά­ζει μέτρα για τη στή­ρι­ξη των επι­χει­ρή­σε­ων που πα­ρα­μέ­νουν με κα­τε­βα­σμέ­να ρολά, για τους ερ­γα­ζό­με­νους οι οποί­οι είναι σε ανα­στο­λή καθώς και για τα νοι­κο­κυ­ριά που πλήτ­το­νται από την επέ­λα­ση της παν­δη­μί­ας.

Lockdown και μέτρα στή­ρι­ξης

Εκτός από το «κού­ρε­μα» κατά 80% των ενοι­κί­ων για το δί­μη­νο Ια­νουα­ρί­ου – Φε­βρουα­ρί­ου για τις επι­χει­ρή­σεις που πα­ρα­μέ­νουν κλει­στές με κρα­τι­κή εντο­λή, την επι­στρε­πτέα προ­κα­τα­βο­λή 5 που θα ενερ­γο­ποι­η­θεί τον Ια­νουά­ριο, τον έκτο κύκλο των φθη­νών κρα­τι­κών δα­νεί­ων που ανοί­ξει τον Μάρ­τιο εξε­τά­ζο­νται νέες πα­ρεμ­βά­σεις οι οποί­ες θα είναι στο­χευ­μέ­νες σε επαγ­γελ­μα­τι­κούς κλά­δους που βλέ­πουν το τζίρο να έχει κα­ταρ­ρεύ­σει ενώ είναι άγνω­στο πότε θα ανε­βά­σουν ρολά.

Για το 2021 τα μέτρα στή­ρι­ξης που έχουν προ­ϋ­πο­λο­γι­στεί φθά­νουν τα 7,5 δισ. ευρώ αλλά όλα εξαρ­τώ­νται από τις εξε­λί­ξεις στο μέ­τω­πο της παν­δη­μί­ας και τις συν­θή­κες ασφυ­ξί­ας που δη­μιουρ­γού­νται στην οι­κο­νο­μία.

Στο υπουρ­γείο Οι­κο­νο­μι­κών, έχουν πάρει «χαρτί και μο­λύ­βι» και σχε­διά­ζουν την επέ­κτα­ση ορι­σμέ­νων μέ­τρων:

– Κού­ρε­μα 80% στα ενοί­κια: Κού­ρε­μα 80% στα ενοί­κια που θα πλη­ρώ­σουν τον Ια­νουά­ριο και τον Φε­βρουά­ριο θα δι­καιού­νται όσες επι­χει­ρή­σεις πα­ρα­μεί­νουν κλει­στές την πε­ρί­ο­δο των εορ­τών. To «κού­ρε­μα» θα εφαρ­μο­στεί σε επι­χει­ρή­σεις στους κλά­δους εστί­α­σης και λια­νε­μπο­ρί­ου, αθλη­τι­σμού και πο­λι­τι­σμού ενώ πε­ρι­λαμ­βά­νει και τα κα­τα­στή­μα­τα εκεί­να τα οποία έχουν εντα­χθεί και στη μέ­θο­δο του Click away.

Επί της ου­σί­ας μπαρ, εστια­τό­ρια, καφέ, κα­τα­στή­μα­τα έν­δυ­σης και υπό­δη­σης και λοι­πές λια­νε­μπο­ρι­κές επι­χει­ρή­σεις, θέ­α­τρα, σι­νε­μά και γυ­μνα­στή­ρια που έχουν κλεί­σει τον Δε­κέμ­βριο θα πλη­ρώ­σουν τον Ια­νουά­ριο και τον Φε­βρουά­ριο μόνο το 20% του ενοι­κί­ου. Οι ιδιο­κτή­τες των εν λόγω ακι­νή­των υπο­χρε­ώ­νο­νται να απο­δε­χθούν μεί­ω­ση ενοι­κί­ων κατά 80% για τους δυο μήνες, όμως θα απο­ζη­μιω­θούν χρη­μα­τι­κά με βάση το 60% επί του ονο­μα­στι­κού ενοι­κί­ου και όχι επι της ζη­μιάς, όπως ισχύ­σει σή­με­ρα.

– Επι­στρε­πτέα προ­κα­τα­βο­λή Νο5: Κα­νό­νας στους προη­γού­με­νους κύ­κλους ήταν η δια­τή­ρη­ση των θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας για τέσ­σε­ρις μήνες μετά την προ­κή­ρυ­ξη.

Έτσι, όσοι εντά­χθη­καν στον 4ο κύκλο δεν μπο­ρούν να απο­λύ­σουν ερ­γα­ζο­μέ­νους έως το τέλος Μαρ­τί­ου του 2021.

Για τον 5ο κύκλο, του Ια­νουα­ρί­ου, ο σχε­δια­σμός, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, προ­βλέ­πει μια πα­ρά­τα­ση της προ­στα­σί­ας κατά έναν επι­πλέ­ον μήνα, ώστε η δια­τή­ρη­ση των θέ­σε­ων απα­σχό­λη­σης να φτά­σει έως το τέλος Ιου­νί­ου.

Η Επι­στρε­πτέα προ­κα­τα­βο­λή 5 θα δοθεί τον Ια­νουά­ριο του 2021, με βάση την πτώση τζί­ρου Σε­πτεμ­βρί­ου-Δε­κεμ­βρί­ου 2020. Το 50% της ενί­σχυ­σης δεν επι­στρέ­φε­ται.

Δι­καί­ω­μα συμ­με­το­χής θα έχουν όλες οι επι­χει­ρή­σεις, εφό­σον πλη­ρούν τα κρι­τή­ρια πτώ­σης τζί­ρου. Επι­πλέ­ον, δι­καί­ω­μα συμ­με­το­χής θα έχουν και οι νέες επι­χει­ρή­σεις που άνοι­ξαν τους μήνες Σε­πτέμ­βριο και Οκτώ­βριο.

Στο ύψος της ενί­σχυ­σης που κα­θο­ρί­ζε­ται από τον μα­θη­μα­τι­κό τύπο που θα εφαρ­μο­στεί, θα συ­νυ­πο­λο­γί­ζε­ται ολό­κλη­ρη η πε­ρί­ο­δος Σε­πτεμ­βρί­ου- Δε­κεμ­βρί­ου και θα προ­σαρ­μό­ζε­ται ανά­λο­γα και με το ποσό που έλα­βαν οι επι­χει­ρή­σεις στην Επι­στρε­πτέα Προ­κα­τα­βο­λή 4.

– Απο­ζη­μιώ­σεις 534 ευρω: Oι ερ­γα­ζό­με­νοι επι­χει­ρή­σε­ων που πλήτ­το­νται θα μπο­ρούν να τε­θούν σε προ­σω­ρι­νή ανα­στο­λή σύμ­βα­σης ερ­γα­σί­ας.

Η ει­δι­κή απο­ζη­μί­ω­ση για τους ερ­γα­ζό­με­νους που θα μπουν σε ανα­στο­λή δια­μορ­φώ­νε­ται στα 534 ευρώ, δη­λα­δή στα 17,8 ευρώ ανά ημέρα ανα­στο­λής.

Οι επι­χει­ρή­σεις που είναι κλει­στές με κρα­τι­κή εντο­λή θέ­τουν υπο­χρε­ω­τι­κά σε ανα­στο­λή τις συμ­βά­σεις ερ­γα­σί­ας των ερ­γα­ζο­μέ­νων τους.

Οι ασφα­λι­στι­κές ει­σφο­ρές, κα­λύ­πτο­νται από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό υπο­λο­γι­ζό­με­νες επί του ονο­μα­στι­κού μι­σθού.

– Πλη­ρω­μή τόκων ενή­με­ρων επι­χει­ρη­μα­τι­κών δα­νεί­ων: Η κυ­βέρ­νη­ση σχε­διά­ζει να υπάρ­ξει δεύ­τε­ρος κύ­κλος πλη­ρω­μής τόκων ενή­με­ρων επι­χει­ρη­μα­τι­κών δα­νεί­ων.

Πρό­κει­ται για ένα μέτρο που θα χρη­μα­το­δο­τη­θεί από το ΕΣΠΑ και θα αφορά μι­κρο­με­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις οι οποί­ες απα­σχο­λούν έως 250 άτομα και με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ.

Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ότι κατά την πα­ρου­σί­α­ση των προ­σω­ρι­νών στοι­χεί­ων για την εκτέ­λε­ση του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού το Νο­έμ­βριο ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών Θε­ό­δω­ρος Σκυ­λα­κά­κης δεν έκρυ­ψε το προ­βλη­μα­τι­σμό του για τις επι­πτώ­σεις της νέας κα­ρα­ντί­νας στα κρα­τι­κά τα­μεία ση­μειώ­νο­ντας «το πλήγ­μα που ανα­μέ­νου­με από το lockdown και την πα­ρά­τα­σή του θα εμ­φα­νι­στεί με χρο­νι­κή υστέ­ρη­ση και θα επη­ρε­ά­σει κυ­ρί­ως τα έσοδα του Δε­κεμ­βρί­ου και των επό­με­νων μηνών».

Πηγή: in.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.