Συνεντεύξεις

«Στη Ρόδο δεν έχει παρατηρηθεί καμία σοβαρή παρενέργεια από το εμβόλιο»

Εκκληση προς όλους εκείνους, που ενώ ανήκουν σε ομάδες υποχρεωτικού εμβολιασμού δεν εμβολιάστηκαν, να σκεφτούν ξανά, απευθύνει μέσω της «δ» ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τριάντος.
Ακόμη, μιλάει για θέματα της αρμοδιότητάς του ενώ σχετικά με τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει ο Νοσοκομείο Ρόδου και με αφορμή την συνάντηση που είχαν οι αυτοδιοικητικοί γιατροί με τον υπουργό Υγείας, δηλώνει κατηγορηματικά πως ‘Πρόκειται για συνε-διεκδίκηση και όχι για καπέλωμα του ενός ή του άλλου παράγοντα – Κοινωνικό αποτέλεσμα και ωφέλεια προσπαθούμε να βγάλουμε. Και όχι πολιτικό όφελος».
• Κύριε Τριάντο, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στο νησί. Σας ικανοποιεί και ποια είναι η εκτίμησή σας για την εξέλιξη από εδώ και στο εξής, τώρα που κλείνει η σεζόν αλλά άνοιξαν τα σχολεία και υπάρχουν και άλλες παράμετροι;
Με σχετικά καλά δεδομένα εξελίσσεται η επιδημιολογική κατάσταση στη Ρόδου όσον αφορά την επιδημία covid19. Αν και η αρχική αισιοδοξία για εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον 80% του πληθυσμού δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται, εν τούτοις οι απώλειες εμβολιασμού αντισταθμίζονται σε ένα μεγάλο ποσοστό από την ανοσία που επιτυγχάνεται στους νοσήσαντες.
Η επαναληπτική δόση που ήδη άρχισε να χορηγείται συμβάλλει και αυτή στην περαιτέρω ανοσοποίηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ευαίσθητων ομάδων και των ομάδων που υπάγονται στις διατάξεις περί υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Χωρίς να γίνομαι πιεστικός και με κίνδυνο να χαρακτηριστώ εμμονικός, παρακαλώ όλους εκείνους, που ενώ ανήκουν σε ομάδες υποχρεωτικού εμβολιασμού δεν εμβολιάστηκαν, να σκεφτούν ξανά και να καταλάβουν ότι κάνοντας το εμβόλιο προφυλάσσουν τον εαυτό τους και την οικογένειά τους, προστατεύουν τους γύρω τους στη δουλειά και μέσα στην άσχημη συγκυρία που ζούμε προστατεύουν και την εργασία τους. Από τους 150.000 και πλέον εμβολιασμούς (1η -2η και 3η δόση) που έχουν γίνει στη Ρόδο, καμιά σοβαρή παρενέργεια δεν έχει παρατηρηθεί ή αναφερθεί και όσοι νόσησαν εκδήλωσαν την πλέον ήπια μορφή της νόσου.
Οι νοσηλείες και οι εισαγωγές στο Νοσοκομείο κινούνται στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα, δεν παρατηρείται πλέον ο συναγερμός και η πίεση των προηγούμενων μηνών. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει εφησυχασμό ούτε χαλάρωση των ατομικών μέτρων προστασίας. Μια ανησυχία που υπήρχε σχετικά με τα σχολεία, φαίνεται να ελέγχεται με μεμονωμένα περιστατικά να έχουν κάνει την εμφάνισή τους και πάντως όχι σε σημείο που να προκαλούν την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων.
• Πριν λίγο καιρό μιλήσατε για τον Ξενώνα των Αστέγων. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες, πώς θα λειτουργεί κ.λπ.;
Βρισκόμαστε στην τελική φάση πριν την έκδοση της προκήρυξης του διαγωνισμού για τη μίσθωση του χώρου που θα στεγαστούν το υπνωτήριο αστέγων και το ανοικτό κέντρο ημέρας. Έγιναν οι τελευταίες διορθώσεις που υποδείχθηκαν από τη διαχειριστική αρχή, έχουν οριστεί οι ομάδες έργου και ο φορέας που θα συνεργαστούμε και ελπίζω μέσα στις επόμενες εβδομάδες να έχουμε την πρώτη φάση υλοποίησης.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το υπνωτήριο θα φιλοξενεί 20-25 άτομα, από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 9 το πρωί και δεν θα μπορεί να φιλοξενήσει άτομα με εξαρτήσεις ή ψυχιατρικές παθήσεις. Θα υπάρχουν προϋποθέσεις ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των φιλοξενούμενων και του προσωπικού, η υποστήριξη, η επανένταξη όπου αυτό θα είναι εφικτό. Το ανοικτό κέντρο ημέρας θα είναι η συμπληρωματική και η υποστηρικτική δομή του όλου εγχειρήματος πλαισιωμένη με το κατάλληλο προσωπικό.
Παρατηρούμε τελευταία ότι προσέρχονται άτομα στο Δημοτικό Οργανισμό Πρόνοιας, είτε αυτοβούλως είτε κατόπιν υποδείξεων για εξεύρεση στέγης. Πρέπει να γίνει γνωστό ότι η δομή δεν έχει λειτουργήσει ακόμη και όταν αυτό θα συμβεί θα ενημερωθούν και οι πολίτες και οι διάφορες υπηρεσίες που τώρα παραπέμπουν τους πολίτες. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα στοίχημα που θα κερδηθεί και στο τέλος της θητείας μας θα μπορέσουμε να αφήσουμε μια δομή που χρειάζεται μέσα στις συνθήκες που βιώνουμε.Πρόνοια και Κοινωνική Πολιτική παραμένουν πρωτεύοντες στόχοι για τον δήμαρχο και την δημοτική αρχή και οι αρμόδιες αντιδημαρχίες και οργανισμοί κινούνται σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση.
• Στον Τομέα του Προγραμματισμού, είχατε αναφερθεί στις δράσεις με σημείο αναφοράς το Πράσινο Ταμείο. Πού βρίσκεται αυτή η διαδικασία και ποιες δράσεις περιλαμβάνει;
Η Διεύθυνση Προγραμματισμού είναι ένα τμήμα που παραλήφθηκε με σοβαρά κενά προσωπικού λόγω αποχώρησης προσωπικού είτε λόγω κινητικότητας, συνταξιοδότησης ή εσωτερικής μετακίνησης. Προσπαθούμε για τη στελέχωση του τμήματος με προσωπικό ορισμένων ειδικοτήτων και σημειώνουμε μια μικρή πρόοδο. Εκκρεμούσε ένας μεγάλος όγκος υποθέσεων και έχουμε φτάσει στο σημείο να είμαστε ενήμεροι σε όλα τα προγράμματα και δράσεις που έχουν δρομολογηθεί ή προγραμματίζονται.
Για το Πράσινο Ταμείο θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες ενέργειες και από κοινού με άλλες διευθύνσεις ή τμήματα γιατί ο κάθε Δήμος θα πρέπει να καταθέσει μια επιλεγμένη δράση για ένταξη στο πρόγραμμα. Εκεί υπάρχει ένας μικρός προβληματισμός, δεν έχουμε ακόμη σαφή εικόνα από τους διάφορους φορείς για το τι προτίθενται να πράξουν και ποιά έργα θέλουν να προτείνουν, Η Διεύθυνση Προγραμματισμού έχει στείλει σχετικές επιστολές σε όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα και διευθύνσεις, σχετικά με τις καταληκτικές ημερομηνίες και περίπου στις Αρχές Νοεμβρίου θα έχουμε σαφή εικόνα και εναλλακτικά σχέδια.
• Θα ήθελα το σχόλιό σας για το Νοσοκομείο Ρόδου. Είναι αλήθεια πως έχει ακόμη πολλά προβλήματα και ελλείψεις σε προσωπικό, το παρακολουθούμε εδώ και χρόνια. Τελικά, τι θα μπορούσε να γίνει;
Για το Νοσοκομείο της Ρόδου, τα προβλήματα είναι πλέον γνωστά, όπως αυτά έχουν εκφραστεί από Διοικητή του Νοσοκομείου, τα θεσμικά όργανα των συλλόγων ιατρών και λοιπών εργαζομένων, από τους βουλευτές του νομού, την Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού τον ιατρικό σύλλογο αλλά και από μεμονωμένους χρήστες υγείας.
Το δημοτικό συμβούλιο και κατ΄επέκταση ο Δήμος Ρόδου δεν θα μπορούσαν να μείνουν αμέτοχοι στα προβλήματα, με συγκρότηση επιτροπής για συνάντηση με το Υπουργό Υγείας και την κατάθεση σχετικού υπομνήματος. Μετά από συζήτηση με ιατρούς και εργαζόμενους διαμορφώσαμε ένα πλαίσιο αιτημάτων το οποίο και συζητήσαμε με τον Υπουργό κ. Πλεύρη και προτείναμε λύσεις, έχοντας πάντα υπ’ όψη και τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς διοίκησης του Νοσοκομείου αλλά και από πλευράς πολιτικών εκπροσώπων του νησιού.
Ένα από τα αιτήματά μας, που αφορούσε στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα, είτε λόγω ευτυχούς συγκυρίας είτε και από ενδιαφέρον του Υπουργείου, βγαίνει από τη στασιμότητα και μετά μια εβδομάδα από την επίσκεψή μας, εγκρίθηκε το κτιριολογικό σχέδιο. Το ίδιο ευελπιστούμε να γίνει και για τα υπόλοιπα αιτήματα, που δεν αποτελούν μόνο δικά μας αλλά και αιτήματα όλων των εμπλεκομένων στα δρώμενα του νοσοκομείου.
Δυστυχώς για ακόμη φορά, για μικροκομματικούς σκοπούς, βιάστηκαν να μας κατηγορήσουν για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νοσοκομείου σχετικά με τη πρότασή μας για απασχόληση ιδιωτών γιατρών κρισίμων ειδικοτήτων (αναισθησιολογίας, εντατικής θεραπείας). Όταν από το στόμα του Υπουργού ακούς ότι υπάρχει πανελλήνια έλλειψη αναισθησιολόγων και σοβαρότατο πρόβλημα στην κάλυψή των ειδικοτήτων αυτών, έχεις την υποχρέωση να εξαντλήσεις όλες τις προϋποθέσεις και όλες τις εκδοχές για να καλύψεις τις ανάγκες πρώτιστα των ασθενών. Και όταν αυτό μπορεί να γίνει, χωρίς να επιβαρύνεται οικονομικά ο πολίτης, είναι πολύ δύσκολο να κατηγορούμαστε για ιδιωτικοποίηση. Καταλαβαίνω πολύ καλά και το λόγο και τη σκοπιμότητα που γίνεται αυτό, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν αποτελεί για εμάς αυτοσκοπό αλλά λύση για την έκτακτη ανάγκη που έχει προκύψει. Μιλάνε για δέκα αναισθησιολόγους αλλά θα ήμουν ευγνώμων αν μπορούσαν να μας υποδείξουν έστω και δύο που θα μπορούσαν να έρθουν.
Από τα περίπου δέκα αιτήματα που καταθέσαμε, δεν βρέθηκε ούτε ένας καλός λόγος παρά μόνο η «δήθεν ιδιωτικοποίηση» της υγείας που επιδιώκουμε. Η άσκηση πολιτικής γίνεται επί του συνόλου προτάσεων και επιδιώξεων και όχι επιλεκτικά και μάλιστα για ένα θέμα το οποίο δεν πρόκειται να λάβει μόνιμη μορφή και δεν μπορεί από μόνο του να λύσει τα γενικότερα προβλήματα στο χώρο της υγείας. Χρειάζονται φυσικά προσλήψεις και ιατρικού και νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού και επανασχεδιασμός του υγειονομικού χάρτη στην περιοχή μας με βάση τις ιδιαιτερότητες και τη νησιωτικότητα. Αυτονόητα πράγματα.
Πρόκειται για συνε-διεκδίκηση και όχι για καπέλωμα του ενός ή του άλλου παράγοντα.
Κοινωνικό αποτέλεσμα και ωφέλεια προσπαθούμε να βγάλουμε. Και όχι πολιτικό όφελος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου