Ειδήσεις

Απειλούν με προσφυγές Τεχνικό Επιμελητήριο, Γιατροί και Δικηγόροι

Αποφασισμένοι να κινηθούν νομικά εμφανίζονται οι εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σε περίπτωση που ψηφιστεί η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο και καταργεί ευνοϊκή ρύθμιση που έδινε τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 στο Ενιαίο Ταμείο Απασχολουμένων να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Τόσο ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός όσο και οι πρόεδροι του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής και του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισαν «παράλογη» τη ρύθμιση, σημειώνοντας ότι είναι «μονόδρομος να εγκαταλειφθεί αυτό το καταστροφικό σχέδιο» αφού τα προβλεπόμενα έσοδα θα μειωθούν με αντίστοιχη μείωση και της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών.
Ο κ. Στασινός σημείωσε πως αυτήν τη στιγμή πάνω από το 50% των μηχανικών δεν καταβάλλει εισφορές, ενώ περίπου 4.000 μηχανικοί κάθε χρόνο διαγράφονται από το ΤΕΕ. Προσέθεσε μάλιστα ότι λόγω της ισχύουσας ρύθμισης, η οποία επιχειρείται να καταργηθεί, το ΕΤΑΑ εισέπραξε μόνο από τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς πάνω από 76 εκατ. φέτος έναντι λιγότερων από 67 εκατ. πέρυσι, δηλαδή υπήρξε αύξηση εσόδων κατά 14,20%. Επιπλέον για το 2015 πλήρωσαν τις εισφορές τους 41.068 ελεύθεροι επαγγελματίες έναντι 33.607 που είχαν πληρώσει το αντίστοιχο β’ εξάμηνο του 2014, δηλαδή 7.401 περισσότεροι μηχανικοί.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής υπογράμμισε πως οι τρεις επιστημονικοί φορείς της χώρας δίνουν αυτήν τη στιγμή «τη μάχη για να διασώσουν το αυτονόητο». Εξέφρασε μάλιστα φόβους ότι με την κατάργηση της εν λόγω ρύθμισης νέοι άνθρωποι οδηγούνται στην «γκρίζα ζώνη» της οικονομίας.
Προβλήματα
Ο κ. Πατούλης τόνισε πως αυτήν τη στιγμή το 25% των γιατρών της χώρας είναι άνεργοι ενώ ένα 26% υποαπασχολείται, και ο ταμίας του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκος υπογράμμισε πως κάθε χρόνο φεύγουν για το εξωτερικό περίπου 600 γιατροί και για πρώτη φορά τα μέλη του Συλλόγου μειώθηκαν στα 25.000 από 28.000.
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ενώ αμέσως μετά οι εκπρόσωποι των τριών φορέων ενημέρωσαν μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους βουλευτές όλων των κομμάτων.

ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου