Ειδήσεις

Τριτοκοσμικό τοπίο στη Φιλοσοφική Σχολή

Σε υγειονομική βόμβα, λόγω της παντελούς έλλειψης καθαριότητας, έχει μετατραπεί το κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, εκθέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες φοιτητές, καθηγητές και διοικητικούς υπαλλήλους που περνούν τις πύλες του κάθε μέρα.

Το κτίριο έχει να καθαριστεί εδώ και μήνες, καθώς η σύμβαση του πανεπιστημίου με τον προηγούμενο εργολάβο έχει λήξει και οι καθαρίστριες απολύθηκαν.
Οι φοιτητές, που περνούν σχεδόν ολόκληρη την ημέρα τους στη Φιλοσοφική, είναι αναγκασμένοι να σπουδάζουν σε ένα περιβάλλον που δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ούτε στοιχειωδώς πολιτισμένο και έχουν φτάσει στα όριά τους. Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου μίλησαν για «τριτοκοσμικές συνθήκες» καταγγέλλοντας ότι τα πρώτα κρούσματα ασθενειών έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Οπως λένε, δύο διοικητικοί υπάλληλοι κόλλησαν ψύλλους, ενώ τρεις φοιτήτριες έπαθαν μυκητίαση.
Μια περιήγηση στις εγκαταστάσεις αποδεικνύει ότι οι καταγγελίες τους μόνο αληθείς μπορεί να είναι. Οσες τουαλέτες λειτουργούν ακόμα, έχουν φρακάρει από τα χαρτιά, ενώ είναι εμφανές από πολλά μέτρα μακριά ότι απολύμανση έχει να γίνει εδώ και καιρό. Στους διαδρόμους σχηματίζονται βουνά από σκουπίδια κάθε είδους. Τα πλαστικά ποτήρια, τα κουτάκια των αναψυκτικών και τα χαρτιά ξεχειλίζουν από τους κάδους, φτάνοντας στο σημείο να εμποδίζουν την είσοδο των φοιτητών στα αμφιθέατρα. Στις αίθουσες είναι παρατημένα δεκάδες ποτήρια με καφέ και μπουκάλια νερού ενώ και οι φοιτητικές παρατάξεις δείχνουν να αδιαφορούν για την εικόνα του πανεπιστημίου σκορπίζοντας δεκάδες αφίσες στο πάτωμα.

Κάποιοι φοιτητές αντιμετωπίζουν την κατάσταση με μαύρο χιούμορ. «Είδα ένα νέο είδος τρωκτικού πριν από λίγο» έλεγε ένας από αυτούς με πικρό χαμόγελο. Στην πραγματικότητα όμως όλοι ανησυχούν. «Η σχολή έχει μετατραπεί σε χωματερή και αυτό δεν είναι διαχειριστική αμέλεια. Οι καθαρίστριες δεν πληρώνονταν από τον εργολάβο και κατέβηκαν σε απεργία. Στη συνέχεια τούς κατέβαλαν τα δεδουλευμένα και τις απέλυσαν επειδή έληξε η σύμβαση με το πανεπιστήμιο. Εδώ και μερικούς μήνες δεν υπάρχουν καθαρίστριες και, από όσο έχουμε καταλάβει από τις επαφές μας με τον πρύτανη και την κοσμήτορα, δεν θα υπάρξει λύση για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα» λέει στο «Εθνος» ο φοιτητής του Ιστορικού – Αρχαιολογικού τμήματος και πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Νίκος Σμυρνιούδης. Ο φοιτητής Χρήστος Κούκος επισημαίνει ότι «αυτό το πράγμα που βλέπουμε κάθε μέρα είναι άθλιο. Δεν το συναντάς ούτε σε χώρες του τρίτου κόσμου. Παντού υπάρχουν σκουπίδια, χαρτιά, κουτάκια μπίρας. Οποιος θέλει να πάει στην τουαλέτα υποφέρει και για τις γυναίκες είναι ακόμα χειρότερα. Δεν μπορείς να πλησιάσεις από τις αναθυμιάσεις. Περνάμε 10 ώρες την ημέρα σε ένα περιβάλλον που είναι επικίνδυνο για την υγεία μας. Βρισκόμαστε εδώ για να σπουδάσουμε και όχι για να μαζεύουμε σκουπίδια».
Οι φοιτητές της Φιλοσοφικής σχεδιάζουν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας και θα ζητήσουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία για να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα.

‘ Εθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου