Τοπικές Ειδήσεις

Δράσεις της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

Στη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (16-22/9) και « Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Θάνατο Στο Δρόμο Από Τροχαίο» #ProjectEDWARD (26/9), η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ ενημερώνει , ευαισθητοποιεί και εκπαιδεύει μικρούς και μεγάλους για τα οφέλη της ασφαλούς μετακίνησης στο δρόμο.

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» έχει καθιερωθεί από το 2002 ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους.

Το σύνθημα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019 είναι «Ποδηλατούμε και Περπατάμε με ασφάλεια».

Η φετινή δράση φέρνει στο προσκήνιο το περπάτημα και τη μετακίνηση με ποδήλατο, με ασφάλεια πάντα στο δρόμο, καθώς και τα οφέλη που μπορούν να έχουν οι εναλλακτικοί αυτοί τρόποι μετακίνησης για την υγεία μας, το περιβάλλον και την… τσέπη μας! Το περπάτημα και το ποδήλατα δεν… εκπέμπουν ρύπους στην ατμόσφαιρα και ταυτόχρονα μας βοηθούν να διατηρούμαστε υγιείς και σε καλή φυσική κατάσταση.

Οι πόλεις που προωθούν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης γίνονται πιο φιλικές και πιο ελκυστικές, όταν περπατάμε περισσότερο ή/και όταν μετακινούμαστε με ποδήλατο, συμβάλλοντας στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Όσον αφορά τα μεμονωμένα οφέλη, μελέτες έχουν δείξει ότι οι ποδηλάτες ζουν κατά μέσο όρο 2 χρόνια περισσότερο από τους μη ποδηλάτες ενώ ένα γρήγορο περπάτημα 25 λεπτών την ημέρα μπορεί να μας χαρίσει έως και 7 χρόνια ζωή παραπάνω. (Πηγή: http://www.mobilityweek.eu)

Καθώς όμως οι πεζοί και οι ποδηλάτες, μαζί με τους μοτοσικλετιστές, αποτελούν το 70% των θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα στις αστικές οδούς σε όλη την Ευρώπη (Πηγή: ETSC), είναι σημαντικό να μάθουμε πώς να περπατάμε σωστά στο δρόμο ώστε να είμαστε ασφαλείς στις μετακινήσεις μας. Γι’ αυτόν το λόγο, η ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ δημιούργησε ένα ενημερωτικό έντυπο «Περπατώντας με ασφάλεια» με σαφείς οδηγίες για το πώς πρέπει να κινούμαστε πεζοί στο δρόμο, σε ποια σημεία πρέπει να προσέχουμε περισσότερο, πού πρέπει να περπατάμε και με ποια φορά προς τα αυτοκίνητα, πώς να είμαστε ορατοί τη νύχτα, κ.α.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων (F.E.V.R) της οποίας είναι μέλος η ΕΥΘΥΤΑ, προωθεί την δράση We live for VISION ZERO øby30 IN CITIES και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

Δράσεις για όλους!

Σε σχολεία της πόλης Ρόδου, Κρεμαστής και Ιαλυσού μαζί με την Τροχαία θα διανεμηθούν ενημερωτικά έντυπα στους γονείς σχετικά με την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών-μαθητών.

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 Τόπος εκκίνησης Μαρίνα και ώρα 10:00. Το μότο

Ποδηλατώ και περπατώ το περιβάλλον αγαπώ: Ποδηλατάκια …καροτσάκια με μπρίο και με κέφι με ασφάλεια θα πάμε από Μαρίνα-Δημαρχείο. Στην πλατεία Δημαρχείου θα γίνουν βιωματικές δράσεις για τις ασφαλείς μετακινήσεις μας στο δρόμο με ποδήλατο, πως περπατάμε, τι προσέχουμε κλπ, θα πραγματοποιηθούν τα προγράμματα της ΕΥΘΥΤΑ «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» και «Ασφαλώς Ποδηλατώ».

Με αφορμή το #ProjectEDWARD (26/9), που συντονίζει πανευρωπαϊκά η TISPOL, συμμετέχει η ΕΥΘΥΤΑ μαζί με την Τροχαία, τα μέλη και τους εθελοντές και θα είμαστε έξω από σχολεία της Ρόδου μεταφέροντας μηνύματα για ασφαλή μετακίνηση και τη δέσμευση για μηδενικούς θανάτους στους δρόμους της Ευρώπης.

Ας μη ξεχνάμε όλοι μας ότι « οι μετακινήσεις μας μπορούν να γίνουν πιο ευχάριστες και βιώσιμες, εφόσον όλοι μας ακολουθούμε κάποιους βασικούς κανόνες για να είμαστε ασφαλείς, και εμείς και οι άλλοι γύρω μας».

Σας περιμένουμε όλους… 21 Σεπτεμβρίου Σάββατο …. Πάρτε το ποδήλατο σας… ελάτε στην Μαρίνα στις 10:00 … ελάτε στην πλατεία Δημαρχείου… ελάτε… είναι δράσεις που μας αφορούν όλους …. για τη ΖΩΗ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου