Ειδήσεις

Θετικοί σε κορωνοϊό Γερμανοί τουρίστες που επέστρεψαν από Ελλάδα

Ουρές στα δύο διαγνωστικά κέντρα του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης για κορωνοϊό. Υποχρεωτικό και δωρεάν το τεστ για όσους επιστρέφουν από επικίνδυνες χώρες. Τα εισαγόμενα κρούσματα από Ελλάδα και βαλκανικές χώρες.

Όποιος προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το πρώτο πράγμα που του κάνει εντύπωση είναι τα κλειστά εμπορικά και καταστήματα εστίασης και ο εντυπωσιακά μικρός αριθμός επιβατών που διακινούνται στο δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης, στην καρδιά του καλοκαιριού.

Το δεύτερο είναι οι μεγάλες ουρές στα δύο κέντρα για τεστ κορωνοϊού που έχουν στηθεί στο διάδρομο από τον Τερματικό Σταθμό 1 προς τις αποβάθρες των τραίνων. Συνεργάτες του ενός εξ αυτού – της Centogene, μιας γρήγορα αναπτυσσόμενης εταιρείας με έδρα το Ρόστοκ που ειδικεύεται στη διαγνωστική – με κόκκινα μπλουζάκια, δίνουν πληροφορίες και βοηθούν εκατοντάδες ταξιδιώτες αλλά και απλούς πολίτες να συμπληρώσουν ή να ελέγξουν αιτήσεις για να κάνουν το τέστ.

“Μεγάλη ευαισθητοποίηση για το τεστ”

Από το Σάββατο, 8 Αυγούστου, από τότε που η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει υποχρεωτικά τεστ κορωνοϊού για Γερμανούς που επιστρέφουν από χώρες με πολλά κρούσματα του νέου ιού ή πολίτες αυτών των χωρών που θέλουν να κάνουν διακοπές στη Γερμανία, οι εργαζόμενοι της Centogene τρέχουν και δεν φτάνουν. “Διαπιστώσαμε ήδη από τον Ιούλιο που ξεκινήσαμε τα τεστ σε εθελοντική βάση, εδώ στο αεροδρόμιο, ότι ο αριθμός συνεχώς ανεβαίνει” λέει στη DW ο Φόλκμαρ Βεκέσερ, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας που έχει αναλάβει μεταξύ άλλων τον τομέα ενημέρωσης.

“Αυτήν την περίοδο στο αεροδρόμιο, τις ημέρες αιχμής, κάνουμε 4.000 τεστ την ημέρα, καμιά φορά και περισσότερα το Σαββατοκύριακο. Στην διάρκεια της εβδομάδας ίσως λιγότερα. Θα πρέπει να πω ότι η ευαισθητοποίηση για την αναγκαιότητα των τεστ έχει αυξηθεί σημαντικά κάτι που ίσως σχετίζεται και με το ό,τι τα τεστ όσων επιστρέφουν ή έρχονται από διακοπές σε χώρες υψηλού κινδύνου γίνονται δωρεάν. Κατά μέσον όρο κάνουμε από 3.000 έως 4.000 τεστ την ημέρα”.

Η κοσμοσυρροή με τις μεγάλες ουρές οδήγησε τους υπεύθυνους της Fraport που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Φραγκφούρτη, να δημιουργήσουν ένα δεύτερο κέντρο για τεστ ακριβώς απέναντι από αυτό της Centogene, υπό τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό DRK. Σε αυτό το κέντρο απευθύνονται μόνο όσοι ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά το τεστ. “Κάθε μέρα φτάνουμε τα 1.800 έως 2.000 τεστ” μας λέει ο Ματίας Μπόλινγκερ, συνεργάτης του DRK. “Αλλά αν κρίνουμε από την αεροπορική κίνηση, υπολογίζουμε να φτάσουμε τα 2.500 τεστ στην ημέρα, βέβαια δεν κάνουν όλοι όσοι πρέπει ή θέλουν το τεστ, γιατί συνεχίζουν τράνζιτ σε άλλη χώρα, αυτούς δεν τους υπολογίζουμε”. Λόγω αύξησης της ζήτησης, το συγκεκριμένο κέντρο του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού “ανεβάζει ταχύτητες” για μέχρι 4.000 τεστ την ημέρα.

“Αναλογικά λίγα τα κρούσματα από την Ελλάδα”

Αλλά τι γίνεται με όσους τουρίστες επιστρέφουν από την Ελλάδα; Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες υψηλού κινδύνου, αρκετοί Γερμανοί προσέρχονται αυτοβούλως και στα δύο κέντρα ελέγχου. “Στην Ελλάδα ο αριθμός των κρουσμάτων είναι αναλογικά χαμηλός, ο κίνδυνος να κολλήσουν κορωνοϊό οι τουρίστες είναι μικρότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες” λέει ο Ματίας Μπόλινγκερ.

Την ίδια εικόνα έχει σxηματίσει και ο Φόλκμαρ Βεκέσερ από τη Centogena. «Εχουμε τουρίστες που επέστρεψαν από την Ελλάδα, έκαναν τεστ και βγήκε θετικό, αλλά σε σχέση με άλλες χώρες κινούνται σε μεσαίο επίπεδο. Έχουμε μετρήσει μέχρι δέκα θετικά τεστ ως τώρα”.

Αντίθετα, τα θετικά κρούσματα είναι συντριπτικά περισσότερα από άλλες γνωστές βαλκανικές χώρες. Είναι λοιπόν οι λεγόμενοι επιστροφείς των θερινών διακοπών η πιο επικίνδυνη εστία μετάδοσης του νέου ιού στην κοινότητα, ρωτάμε τον Γερμανό ειδικό.

“Όχι, δεν μπορούμε να το πούμε αυτό” μας απαντά. “Γιατί υπάρχουν και ορισμένες περιοχές όπου καταγράφονται τοπικά κρούσματα αλλά τα τεστ όσων επιστρέφουν στη χώρα από επικίνδυνες χώρες γίνονται με πιο συστηματικό τρόπο, έχουμε δηλαδή μια πιο συστηματική εικόνα της κατάστασης, έτσι ώστε να μην μπορούμε να πούμε ότι είναι η κύρια εστία μολύνσεων”. Το νέο κύμα κορωνοϊού που κρατά όλους τους κρατικούς μηχανισμούς ανά τον κόσμο σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας ωθεί τους υπεύθυνους του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, την εταιρεία Centogene και τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό, όχι μόνο να παραμένουν στις επάλξεις των διαγνωστικών τεστ αλλά και να επεκτείνουν τις υπηρεσίες τους. “Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας όσο καιρό κρίνεται αναγκαίο για να θέσουμε υπό έλεγχο τη μετάδοση του ιού στη Γερμανία από άλλες χώρες”, μας διαβεβαιώνει ο κ. Βερκέσερ. Εξάλλου το τεστ δίνει βεβαιότητα σε ποσοστό 99% και καθησυχάζει όσους “ξέφυγαν” κάπως στις διακοπές τους…

Πηγή: Deutsche Welle

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου