Ειδήσεις

Στενο μαρκαρισμα στη Μίκα

Η χαλαρή καλοκαιρινή ατμόσφαιρα, η διαφορετική διάθεση αλλά και το γεγονός ότι η Βουλή και τα υπουργικά γραφεία έχουν λιγότερο κόσμο είναι στοιχεία που βοηθούν συνήθως στις παρασκηνιακές επαφές…

Ο Δημήτρης Σταμάτης, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος λόγω της θητείας του ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου έχει αποκτήσει σχέσεις με πολλούς βουλευτές που δεν ανήκουν στη ΝΔ, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Αδωνις Γεωργιάδης αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης έχουν αναλάβει με υπόδειξη Σαμαρά να προσεγγίσουν βουλευτές οι οποίοι θα μπορούσαν να συνταχθούν με την κυβέρνηση στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Το φετινό καλοκαίρι, ειδικά λόγω των εξελίξεων που επίκεινται σχετικά με την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, προσφέρεται απολύτως για τέτοιου είδους συναντήσεις στο παρασκήνιο, καθώς η κυβέρνηση βιάζεται λογικά να εξασφαλίσει την πολυπόθητη πλειοψηφία των «180».

Ο κ. Αντ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν και ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, έχει αναθέσει σε έναν μικρό αριθμό στελεχών της ΝΔ και της κυβέρνησης τη βολιδοσκόπηση ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς και κατά συνέπεια μπορούν πιο εύκολα να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της εκλογής Προέδρου από την παρούσα Βουλή.

Τα πρόσωπα αυτά είναι οι στενοί του συνεργάτες κ. Λαζαρίδης και Σταμάτης, ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης, ο κ. Αδ. Γεωργιάδης αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης. Οι συναντήσεις είναι σχεδόν καθημερινές και πραγματοποιούνται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει να εκτεθεί, εφόσον δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

O Χρήστος Πρωτόπαπας έχει κεντρικό ρόλο στις επαφές από πλευράς ΠΑΣΟΚ.
Οι κυβερνητικοί παράγοντες ζητούν ευθέως από τους ανεξαρτήτους βουλευτές να μη ρίξουν «νερό στον μύλο» της πολιτικής αστάθειας που επιζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα σημειώνουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι η υπερψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην και άρση των επιφυλάξεων που οι ανεξάρτητοι βουλευτές έχουν εκφράσει για την ορθότητα της πολιτικής που ακολουθείται.

Οπως βεβαιώνουν πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτή την παρασκηνιακή διεργασία, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που δεν θέλουν αυτή την ώρα πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, με δεδομένο ότι δεν έχουν ακόμη σχεδιάσει το επόμενο βήμα και κατά συνέπεια οι κάλπες είναι πολύ πιθανόν να σημάνουν το τέλος της πολιτικής τους καριέρας.

«Αναζητούν από μας μια λύση που δεν θα τους εκθέσει στα μάτια των ψηφοφόρων τους», ανέφερε μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» στέλεχος της ΝΔ που γνωρίζει την πορεία των συζητήσεων. Εκτός από τους ανεξάρτητους, πάντως, η ΝΔ έχει στρέψει το ενδιαφέρον και σε στελέχη του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που λόγω των χαμηλών ποσοστών που εμφανίζει το κόμμα στις δημοσκοπήσεις δεν θέλουν αυτή την ώρα να μπουν σε μια εκλογική δοκιμασία.

Ο γρίφος της ΔΗΜΑΡ
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη ΔΗΜΑΡ, η στήριξη της οποίας αποτελεί προϋπόθεση (για αριθμητικούς λόγους) για την εκλογή Πρόεδρου από την παρούσα Βουλή, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι εφόσον το πρόσωπο που θα προτείνει ο πρωθυπουργός καλύπτει τον κ. Κουβέλη, τότε όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα συμπαραταχθεί.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς θέλει να έχει «καθαρή» εικόνα για την πορεία συγκρότησης της προεδρικής πλειοψηφίας το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο, καθώς θέλει να σχεδιάσει τα πολιτικά του βήματα. Πεποίθησή του είναι ότι τελικά -εύκολα η δύσκολα- θα βρεθούν οι «180» και τον προσεχή Φεβρουάριο, οπότε και θα ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία, θα εκλεγεί νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Kαι στη Χαριλάου Τρικούπη υπό την υψηλή εποπτεία του Ευάγγελου Βενιζέλου προσεγγίζουν… αποστασιοποιημένους βουλευτές όχι μόνο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι θα μπορούσαν «να βοηθήσουν» ώστε η χώρα να μην μπει στην περιπέτεια των πρόωρων πριν βγει οριστικά από τη στενωπό στην οποία βρίκεται τα τελευταία χρόνια.

Βύρων Πολύδωρας
Στη ΝΔ θεωρούν ότι, παρά τις διαφωνίες που έχει με την ακολουθούμενη πολιτική, δύσκολα θα καταπατούσε την κομματική του συνείδηση και θα στήριζε την πρόταση Τσίπρα για εκλογές.

Νικήτας Κακλαμάνης
Δεν έχει προσδιορίσει ακόμη τα επόμενα πολιτικά του βήματα και ως εκ τούτου δύσκολα θα θελήσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Μπορεί να αντιμετωπίσει ως ευκαιρία επιστροφής του στη ΝΔ την εκλογή.

Μίκα Ιατρίδη
Παραμένει σημαντικά δημοφιλής στα κομματικά στελέχη της ΝΔ στα Δωδεκάνησα και πιθανή στήριξή της στην εκλογή Προέδρου θα σημάνει την επιστροφή στο κόμμα και επανεκλογή της στις επόμενες εκλογές.

Γιώργος Κασαπίδης
Ουδέποτε καταψήφισε νομοσχέδιό της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ και την ταύτισή του με τον ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη της ΝΔ σημειώνουν ότι αυτή δεν προδικάζει τη στάση του απέναντι στην προεδρική εκλογή.

Γιώργος Νταβρής
Διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με στελέχη της ΝΔ ενώ πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές συζητήθηκε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Δ. Ελλάδας με τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος.

Γιάννης Κουράκος
Η διαφωνία του εντοπίζεται σαφώς στην ακολουθούμενη πολιτική από την κυβέρνηση, όπως ο ίδιος δηλώνει, εάν αυτή η πολιτική αλλάξει, τότε και ο ίδιος θα επανακαθορίσει τη στάση του.

Βασίλης Καπερνάρος
Συμμετέχει στις διεργασίες (μαζί με τον Τ. Μπαλτάκο) για τη δημιουργία ενός δεξιού πολιτικού φορέα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλει εκλογές και κατά συνέπεια θα μπορούσε να στηρίξει με την ψήφο του την εκλογή.

Χρύσα Γιαταγάνα
Στη ΝΔ θεωρούν ότι δύσκολα θα στήριζε την κυβερνητική επιλογή, καθώς δεν έχει ιδιαίτερες σχέσεις με το κυβερνών κόμμα. Πάντως η οριστική ρήξη της με τους ΑΝΕΛ δημιουργεί ελπίδες.

Γρηγόρης Ψαριανός
Θεωρείται δεδομένο, το έχει δηλώσει και δημόσια, ότι θα στήριζε την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ιδιαίτερα μάλιστα εάν αυτό το πρόσωπο προερχόταν από τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς.

Βασίλης Οικονόμου
Το πολιτικό «φλερτ» με το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τον οδηγήσει στη στήριξη της προσπάθειας για την εκλογή νέου Πρόεδρου. Μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα Κουβέλη, δε, θα διευκόλυνε τον ίδιο να ψηφίσει υπέρ.

Κατερίνα Μάρκου
Η προσωπική της απόφαση να συνεχίσει στην πολιτική θα καθορίσει εν πολλοίς τη στάση της και απέναντι στην προεδρική εκλογή.

Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος
Επειδή δεν έχει καθορίσει ακόμη το επόμενο βήμα του στην πολιτική, ο χρόνος είναι σύμμαχός του και άρα δεν θα θελήσει -όπως εκτιμούν στη ΝΔ- τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Παύλος Χαϊκάλης
Εχει σχέση προσωπικής φιλίας με τον πρωθυπουργό και αποτελεί ερώτημα το εάν στο τέλος θα ταυτιστεί με τη «γραμμή» του Π. Καμμένου για εκλογές ή όχι.

Μαρία Κόλλια
Η αντιπρόεδρος της Βουλής διατηρεί εξαιρετικές επαφές με την κομματική βάση της ΝΔ και πιθανή επιστροφή -τονίζουν στελέχη της κυβέρνησης- θα της εξασφάλιζε μία νέα εκλογή.

Μάρκος Μπόλαρης
Δύσκολα θα υποστήριζε την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι υπάρχουν δυνατότητες σύγκλισης, ανάλογα και με το πρόσωπο που θα προταθεί.

Μίμης Ανδρουλάκης
Δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του και πολλά θα εξαρτηθούν από τους χειρισμούς που θα κάνει ο Ευ. Βενιζέλος.

Πέτρος Τατσόπουλος
Παρά την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, έως τώρα δηλώνει ότι θα στηρίξει την επιλογή του Αλ. Τσίπρα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Παναγιώτης Μελάς
Διαφοροποιήθηκε από τη θέση του κόμματός του (ΑΝΕΛ), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει Πρόεδρο.

Γιάννης Σαραντάκος
Εθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου