Ειδήσεις

Αλλαγές στον τρόπο διοίκησης Δήμου – Περιφέρειας: Τα σχέδια Χατζηδιάκου – Χατζημάρκου

Στο Ηράκλειο της Κρήτης βρίσκεται από προχθές ο νέος δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, που ενημέρωσε τους συνεργάτες του, πως με την επιστροφή του, την προσεχή Τρίτη, θα τους ανακοινώσει τις αλλαγές που προγραμματίζει στη διοικητική δομή του Δήμου Ρόδου.
Ο κ. Χατζηδιάκος, τελεί εν αναμονή της απόφασης του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, επί των ενστάσεων των συνδυασμών Καρίκη και Χατζηευθυμίου για την ακύρωση των εκλογών, για να προβεί σε δημόσιες ανακοινώσεις.
Μετά την ορκωμοσία του δημοτικού συμβουλίου, την 24η Αυγούστου 2014 προγραμματίζει συγκεκριμένα να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για να δημοσιοποιήσει τις αλλαγές που προωθεί.
Προϋπόθεση είναι βέβαια να μην έχει εκδοθεί έως τότε απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, που θα εντέλλεται την επανάληψη των εκλογών, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο.
Σημειώνεται ότι οι φήμες «δίνουν και παίρνουν» κάι το τελευταίο σενάριο θέλει τον πρόεδρο της σύνθεσης του Διοικητικού Δικαστηρίου να παραδίδει προς δημοσίευση την απόφαση μέσα στις προσεχείς ημέρες, αν και σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη Ρόδο αναμένεται την 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που αναλαμβάνει και υπηρεσία.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», ο κ. Χατζηδιάκος εισάγει μια νέα σημαντική καινοτομία στον τρόπο διοίκησης της διοικητικής μηχανής στο αναποτελεσματικό διοικητικό σύστημα του Καλλικράτη, με την κατάργηση όλων των χωρικών αντιδημαρχιών με ταυτόχρονη αvαβάθμιση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των τοπικών συμβουλίων.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Χατζηδιάκος έχει αποφασίσει να ορίσει 11 αντιδημάρχους σε ισάριθμες θεματικές ενότητες. Σημειώνεται ότι 4 από τις αντιδημαρχίες θα είναι αμισθί.
Για να μην υπάρξουν αντιδήμαρχοι «δύο ταχυτήτων» εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανατεθούν στους αμισθί, οι προεδρίες οργανισμών ή εταιρειών προκειμένου να λαμβάνουν αποζημίωση.
Σε κάθε αντιδήμαρχο θα οριστεί ταυτόχρονα κι από ένας εντεταλμένος σύμβουλος και συγκεκριμένα δημοτικοί σύμβουλοι, που θα συνδράμουν αμισθί το έργο των θεματικών αντιδημάρχων.
Επιπλέον το έργο των αντιδημάρχων, σύμφωνα με τον ίδιο συνδυασμό, θα επικουρούν τοπικοί σύμβουλοι, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν κυρίως θέματα καθημερινότητας στη ζώνη ευθύνης τους.
Ο κ. Χατζηδιάκος, αποφάσισε ταυτόχρονα να έχει αποκλειστικά επιτελικό ρόλο στην πυραμίδα της ιεραρχίας, που θα διαμορφώσει στη νέα διοίκηση και δεν θα αναλάβει καμία προεδρία πλην από αυτής τοϋ ΠΡΟΤΟΥΡ.
Αυξημένες επιτελικές αρμοδιότητες θα δοθούν εξάλλου και στο γενικό γραμματέα που θα ορίσει ο κ. Χατζηδιάκος.
Η επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει τη συγκεκριμένη επιτελική θέση αποτελεί «έκπληξη», όπως διαρρέεται από το περιβάλλον του κ. Χατζηδιάκου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν όπ έχει ήδη «κλειδώσει» η αναβάθμιση της υπηρεσίας τροχαίου υλικού και η διασύνδεση της με την υπηρεσία πρασίνου σε αντιδημαρχία.
Εχει αποφασιστεί ακόμη η δημιουργία αντιδημαρχίας καθημερινότητας και καθαριότητας και η επαναφορά της αντιδηραρχίας Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων της Πόλης.
Θα υπάρξουν ταυτόχρονα δύο αντιδημαρχίες σε τεχνικά θέματα και συγκεκριμένα μια που θα αναλάβει τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών, με ευθύνη και για τη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος και μια για τη Διεύθυνση Πολεοδομικών Εφαρμογών και Πολεοδομίας.
Αντιδήμαρχος θα αναλάβει και τη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών.
Η αντιδημαρχία των οικονομικών παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα για τον κ. Χατζηδιάκο. Ο κ. Γ. Περδίκης έχει διαμηνύσει πως προτιμά να ξεκουραστεί για δύο χρόνια, καθιστώντας επίσης σαφές ότι αν αξιοποιηθεί θα προτιμούσε να παραμείνει στη θέση του προέδρου της εταιρείας «ΔΕΡΜ ΑΕ».
Ο κ. Γιώργος Πόκκιας δηλώνει ότι δεν επιθυμεί και δεν είναι έτοιμος για να αναλάβει τα οικονομικά του Δήμου, ενώ άγνωστο παραμένει αν τελικώς επιλεγεί ο κ. Δ. Παρασκευάς.
Το σχέδιο που διαμορφώνεται από τον νέο δήμαρχο προβλέπει τη λειτουργία αντιδημαρχίας τουρισμού, ενώ για να αποφευχθούν έριδες, μεταξύ των μνηστήρων του τομέα της πρόνοιας και της κοινωνικής πολιτικής και πιο συγκεκριμένα μεταξύ των κ.κ. Αννας Ζωάννου και Λίτσας Κρεμαστινού, προωθείται η διάσπαση του αντικειμένου, σε δύο τομείς ίδιας σπουδαιότητας.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ
ΑΙΓΑΙΟΥ
«Σφίγγα» εμφανίζεται ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος σε ό,τι αφορά τον ορισμό των συνεργατών του, στις θέσεις ευθύνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Η παράταξη δεν έχει ακόμη συνέλθει σε συνεδρίαση ούτε έχει οριστικοποιηθεί η σχετική ημερομηνία σύγκλησής της.
Όπως έγραψε εξάλλου η «δημοκρατική», η ανακοίνωση της σύνθεσης της διοικητικής ομάδας της νέας περιφερειακής αρχής Νοτίου Αιγαίου από τον κ. Γιώργο Χατζημάρκο αναβάλλεται μετά και την ενημέρωση που είχε από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλο, ότι επίκειται αύξηση του αριθμού των αντιπεριφερειαρχών και των μετακλητών υπαλλήλων στις Περιφέρειες.
Σήμερα στο Νότιο Αιγαίο προβλέπεται η ανάθεση θεματικών καθηκόντων σε 6 αντιπεριφερειάρχες, ενώ έχουν ήδη εκλεγεί οι δύο χωρικοί.
Το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των αντιπεριφερειαρχών κατά δύο ή τρείς.
Το ίδιο σχέδιο προβλέπει ότι δεν θα λαμβάνουν αντιμισθία.
Ο κ. Χατζημάρκος έχει ζητήσει την αύξηση των ειδικών συμβούλων από 2 σε 8 προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα στο νησιωτικό σύμπλεγμα.
Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν, σε κάθε περίπτωση ότι αύριο Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Γ. Χατζημάρκου και Χαρ. Κόκκινου, προκειμένου να αποφασιστεί η νέα διοικητική δομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και να επιλεγούν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις δέσεις ευθύνης στα Δωδεκάνησα (στις Κυκλάδες θα υπάρξει συνεννόηση με τον εκεί χωρικό αντιπεριφερειάρχή), με στόχο την ομαλότερη λειτουργία όλων των δομών και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Χατζημάρκος έχει ήδη καταλήξει σε ποιους τομείς της διοίκησης θα αναθέσει θεματικούς ρόλους σε αντιπεριφερειάρχες.
Πιο συγκεκριμένα έχει ήδη αποφασιστεί ότι δύο εκ των έξι θεματικών αντιπεριφερειαρχών θα προέρχονται από τις Κυκλάδες.
Ο ένας θεματικός τομέας θα αναλάβει τον αθλητισμό, ο δεύτερος τον τουρισμό, ο τρίτος τον πολιτισμό και ο τέταρτος τον πρωτογενή τομέα.
Καινοτομία αποτελεί η απόφαση του κ. Χατζημάρκου να δημιουργήσει μια νέα θεματική θέση αντιπεριφερειάρχη που θα αναλάβει αποκλειστικά την διοικητική αναδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Η απόφαση του αυτή, που έχει ήδη ανακοινωθεί σε συνεργάτες του, αποτελεί ένδειξη ότι στόχος και σκοπός του είναι να διαμορφώσει μια νέα διοικητική πυραμίδα διοίκησης των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.
Ο κ. Χατζημάρκος θέτει ως πρωταρχικό του σκοπό συγκεκριμένα να λειτουργήσει σε ένα ευέλικτο διοικητικά σχήμα, ποϋ θα του επιτρέπει ανα πάσα στιγμή να έχει ενημέρωση για τα προβλήματα και τις ανάγκες των νησιών μέσω μια ριζικής αναμόρφωσης του γραφειοκρατικού οργανογράμματος, που ισχύει σήμερα.
Ο τελευταίος θεματικός τομέας θα αφορά την υγεία. Εξετάζεται αν σ’ αυτόν θα συνυπάρχουν η Διεύθυνση Υγείας και Μεταφορών ή αν οι μεταφορές θα «κολλήσουν» σε άλλη θεματική ενότητα.
Η ορκωμοσία του νέου περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου θα πραγματοποιηθεί στις 27 Αυγούστου, στην Σύρο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου