Τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής ειδικά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το Σεπτέμβριο αποφάσισαν ομόφωνα την Παρασκευή οι ευρωπαίοι ηγέτες μετά από εισήγηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε συνέχεια των παρεμβάσεων του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Όπως ανακοίνωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος κατά τη Σύνοδο θα συζητηθεί η στρατηγική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, υπό το φως των διαδραματιζομένων στην Ανατολική Μεσόγειο και των τουρκικών ενεργειών.

Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκίνησε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες άνοιξε τις εργασίες της με παρεμβάσεις των κ. Μητσοτάκη και Αναστασιάδη οι οποίοι αναφέρθηκαν στις παράνομες ενέργειες και απειλές της Τουρκίας, καθώς και στη στάση που πρέπει να τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι δε γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση. Ταυτοχρονα, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Άγκυρα τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον  διαθρησκειακό διάλογο. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση Ε.Ε.- Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αναστασιάδης: Η Ε.Ε. να απαντά συλλογικά στην Τουρκία

Συλλογικά πρέπει να απαντά η Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε ότι «κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τα ζωτικά συμφέροντα της Ε.Ε. και των κρατών μελών της, η Ένωση πρέπει να ανταποκρίνεται συλλογικά και αποφασιστικά με συγκεκριμένους όρους».

Ο κ. Αναστασιάδης, μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, θα ταξιδέψει την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι για να συναντήσει τον Εμανουέλ Μακρόν, με το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας να βρίσκεται ασφαλώς σε πρώτο πλάνο.

Η Σύνοδος ασφαλώς συνεχίζεται με κεντρικό θέμα συζήτησης το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ