Ειδήσεις

Δεν θα δοθεί παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Σε δύο εβδομάδες πέφτει η εφετινή αυλαία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με τον νέο υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο να ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση στην προθεσμία υποβολής των εντύπων της Εφορίας που εκπνέει τη Δευτέρα 29 Ιουλίου. Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι «το σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων έχει ανοίξει από τις 28 Μαρτίου, διάστημα που θεωρείται ικανό και εύλογο για να έχουν τη δυνατότητα όλοι να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Στόχος μας είναι να εμπεδωθεί η εικόνα ενός κράτους που θα είναι σοβαρό, συνεπές και αξιόπιστο απέναντι στους πολίτες, εμπνέοντας ανάλογες συμπεριφορές».

Αμέσως μόλις κλείσει η εφαρμογή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, οι φορολογούμενοι που έχουν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο θα πρέπει να το πράξουν έως την Τετάρτη 31 Ιουλίου, καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης. Οι επόμενες δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου και τέλη Νοεμβρίου.

Από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι έχουν υποβληθεί 4.846.946 φορολογικές δηλώσεις (έντυπο Ε1) ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των εντύπων Ε2 που αφορά εισοδήματα από ενοίκια, ιδιοκατοίκηση κ.τ.λ. καθώς έχουν προσεγγίσει τα 2.400.000. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει πάνω από 1.000.000 έντυπα Ε3.

Για να ολοκληρωθεί η εφετινή διαδικασία θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 29 Ιουλίου περίπου 1.500.000 φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή πάνω από 100.000 την ημέρα, ενώ μέχρι στιγμής ο μέσος ρυθμός υποβολής είναι πολύ πιο κάτω από τις 90.000.

Από τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης 4.846.946 φορολογικών δηλώσεων έχουν προκύψει έως τώρα 6.745.747 εκκαθαριστικά σημειώματα καθώς για πρώτη φορά η Εφορία «χωρίζει» φορολογικά τα παντρεμένα ζευγάρια ανεξάρτητα αν έχουν γνωστοποιήσει να υποβάλουν χωριστές ή από κοινού φορολογικές δηλώσεις. Από εφέτος όταν ένα ζευγάρι υποβάλει από κοινού δήλωση το εκκαθαριστικό που θα εκδοθεί δεν είναι ενιαίο αλλά βγαίνει σε κάθε ΑΦΜ ξεχωριστά. Αυτός είναι και ο λόγος όπου το 2019 όσοι έχουν ήδη υποβάλει φορολογική δήλωση έχουν διαπιστώσει ότι το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης μπορεί για παράδειγμα να είναι χρεωστικό για τον σύζυγο και πιστωτικό για τη σύζυγο. Δεν συμψηφίζονται δηλαδή τα ποσά φόρου που αναλογούν στους δύο συζύγους.

Τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης

Μέχρι στιγμής σε σύνολο 6.745.747 εκκαθαριστικών σημειωμάτων έχουν προκύψει μεταξύ άλλων τα εξής: 2.180.689 φορολογούμενοι (δηλαδή 1 στους 3) έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα και συνολικά θα πρέπει να καταβάλουν στην εφορία 1,9 δισ. ευρώ. Ο μέσος χρεωστικός φόρος ανέρχεται σε 872 ευρώ. Από την άλλη, 752.827 συμπολίτες μας που μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση και αποτελούν το 11% του συνόλου θα έχουν επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 237 εκατ. ευρώ, με το μέσο επιστρεφόμενο ποσό να ανέρχεται σε 315,5 ευρώ.

Τέλος, 3.812.231 φορολογούμενοι (56,5% του συνόλου) ούτε θα λάβουν επιστροφή φόρου αλλά ούτε θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο καθώς για αυτούς προέκυψε μηδενικό αποτέλεσμα εκκαθάρισης.

Στις περιπτώσεις αυτές ανήκουν κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν άλλα εισοδήματα πέραν του μισθού ή της σύνταξής τους και η μηνιαία παρακράτησή φόρου που τους είχε πραγματοποιηθεί μέσα στο 2018 αντιστοιχεί στο ποσό του φόρου που προκύπτει για το εισόδημά τους μέσω της φορολογικής κλίμακας.

. Πηγή tovima.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου