Τοπικές Ειδήσεις

Αγωγή για ιατρική αμέλεια εις βάρος του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου από ανδρόγυνο

Ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου θα εκδικαστεί την 30ή Ιουνίου 2022 αγωγή που άσκησε ένα ανδρόγυνο, κάτοικοι ακριτικού νησιού των Δωδεκανήσων κατά του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου διεκδικώντας αποζημιώσεις από αδικοπραξία και συγκεκριμένα για ιατρική αμέλεια που οδήγησε στην γέννηση του δεύτερου παιδιού τους με σύνδρομο που το έχει καταστήσει ανάπηρο σε ποσοστό 80%!
Τον Απρίλιο του έτους 2015, η πρώτη κατέστη για δεύτερη φορά έγκυος και επισκέφθηκε αρχικά γυναικολόγο στο ιδιωτικό του ιατρείο στη Ρόδο, ο οποίος είχε αναλάβει και την παρακολούθηση της πρώτης κυήσεως.
Υπεβλήθη σε υπερηχογραφικό έλεγχο, μετά το πέρας του οποίου επιβεβαίωσε την εγκυμοσύνη και όρισε ως πιθανή ημερομηνία τοκετού την 21-12-2015.
Την 18-05-2015 επισκέφθηκε με τον σύζυγο της το εναγόμενο Νοσοκομείο, όπου γυναικολόγος ανέλαβε την παρακολούθηση της κυήσεως.
Αφού την διαβεβαίωσε ότι όλα εξελίσσονταν ομαλά της ζήτησε να επανέλθει την 12-06-2015, ότε μετά τη διενέργεια υπερηχογραφικού ελέγχου τους ενημέρωσε ότι σύμφωνα με την νέα μέτρηση η πιθανή ημερομηνία τοκετού ήταν η 13-12-2015, καθώς και ότι «το έμβρυο είχε μεγαλώσει πολύ, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διενέργεια μέτρησης της αυχενικής διαφάνειας», μιας εξέτασης απαραίτητης κατά τον προγεννητικό έλεγχο.
Με την εξέταση αυτή μπορούν να διαγνωσθούν σοβαρές γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου και κατ’ επέκταση να προσδιοριστεί εγκαίρως και με ασφάλεια κατά πόσο το έμβρυο είναι υγιές.
Γνωρίζοντας την αναγκαιότητα της εξέτασης αυτής, ανησύχησε και εξέφρασε τους φόβους της για την αδυναμία εκτελέσεώς της. Όπως διατείνεται η μητέρα ο ιατρός την καθησύχασε και την διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα, δεδομένου ότι βρισκόταν σε νεαρή ηλικία και ότι οι δύο εγκυμοσύνες της δεν απείχαν μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ τους.

Την 22-08-2015 στις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου υπεβλήθη σε υπερηχογράφημα β’ επιπέδου, το οποίο αποτελεί το σημαντικότερο υπερηχογράφημα για τη διάγνωση των προγεννητικών ανωμαλιών του εμβρύου και κατά τη διενέργεια του οποίου γίνεται λεπτομερής εξέταση της ανατομίας αυτού.
Ο γυναικολόγος ο οποίος διενήργησε τον εν λόγω υπερηχογραφικό έλεγχο, την διαβεβαίωσε προφορικά ότι όλα έβαιναν ομαλά και ότι κυοφορούσε ένα υγιές άρρεν τέκνο με φυσιολογική ανάπτυξη, χωρίς να παραδώσει εγγράφως το αποτέλεσμα του υπερηχογραφικού ελέγχου.
Την 30-08-2015 μετέβη στις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου, όπου υπεβλήθη σε υπερηχογράφημα, τα αποτελέσματα του οποίου και πάλι δεν έλαβε παρά μόνο την προφορική διαβεβαίωση του ιατρού ότι «όλα έβαιναν ομαλά».
Την 25-09-2015 έλαβε χώρα δεκάλεπτη εξέταση από ιατρό στις εγκαταστάσεις του εναγόμενου Νοσοκομείου και την 18-11-2015 τηρώντας τις οδηγίες του ιατρού μετέβη στο Τμήμα Μαιευτικής, όπου και έλαβε χώρα καρδιοτοκογράφημα, τα αποτελέσματα του οποίου γνωστοποιήθηκαν άμεσα στον ιατρό, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι όλα έβαιναν ομαλώς και ότι θα υποβαλλόταν σε επέμβαση καισαρικής τομής την 30-11-2015.
Την 29-11-2015, εισήχθη στις εγκαταστάσεις του εναγομένου, με αιτία εισόδου «τοκετός με εκλεκτική καισαρική τομή», όπου μετά από την διενέργεια εξετάσεων, την επομένη 30-11-2015 υπεβλήθη σε επέμβαση καισαρικής τομής και στη συνέχεια έλαβε χώρα ανάνηψη του νεογνού με ambu λόγω νωθρότητας και κυάνωσης και τέθηκε σε hood (θερμοκοιτίδα) με οξυγόνο. Στις ερωτήσεις της για το πού βρισκόταν το βρέφος και εάν όλα είχαν εξελιχθεί ομαλά, όπως τονίζει της απαντούσαν ότι είχε τοποθετηθεί σε θερμοκοιτίδα όπου θα έπρεπε να παραμείνει για λίγο χρονικό διάστημα, με το αιτιολογικό ότι είχε «ενεργηθεί εντός της κοιλίας μου και είχε καταπιεί τα διαρρέοντα υγρά».
Την επόμενη ημέρα, ότε και της επετράπη να το δει, ενώ συνέχιζε να βρίσκεται στη θερμοκοιτίδα, αντελήφθη μορφολογική ανωμαλία στα άνω και κάτω άκρα.
Στο ερώτημά της στο νοσηλευτικό προσωπικό τι συνέβαινε, την ενημέρωσαν ότι «πολλά παιδάκια γεννιούνται έτσι», ότι το τέκνο είχε γεννηθεί «εξαδάκτυλο» και ότι «τα δακτυλάκια των ποδιών του ήταν ενωμένα».
Το βράδυ της ίδιας ημέρας παρατήρησαν ασυμμετρία των ώτων, ότι ο αντίχειρας του αριστερού άνω άκρου ήταν αφύσικα στραβός και ότι τα μάτια του δεν είχαν το ίδιο μέγεθος.
Σε κατάσταση έντονης ανησυχίας και τρόμου ρώτησαν τον ιατρό τι συνέβαινε και γιατί δεν είχαν ενημερωθεί για τις ανωτέρω μορφολογικές ανωμαλίες στα πλαίσια του προγεννητικού ελέγχου, ότε, όπως διατείνεται απήντησε «εάν το έλεγα θα άλλαζε κάτι; ή μήπως θα διακόπτατε την κύηση;».
Από την πέμπτη κιόλας ημέρα μετά τη γέννησή του εμφάνισε εμετικά επεισόδια με κίτρινο χρώμα.
Στο Νοσοκομείο Παίδων «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», όπου υπεβλήθη σε μια σειρά εξετάσεων και τελικώς διεγνώσθη ότι το τέκνο τους πάσχει από το σύνδρομο rubinstein –taybi, μια γενετική συστηματική διαταραχή που επηρεάζει πολλά συστήματα των οργάνων του σώματος και παρουσιάζει αναπηρία σε ποσοστό 80%.
Έχει την κλινική εικόνα παιδιού με ψυχοκινητική και νοητική καθυστέρηση και χρειάζεται ειδική υποστήριξη από μια ομάδα αποκατάστασης για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Χρήζει εντατικής βοήθειας από φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και από εξειδικευμένους στην ειδική αγωγή επαγγελματίες υγείας, ενώ κρίνεται αναγκαίο να υποβληθεί σε μια σειρά χειρουργικών επεμβάσεων για την κρυψορχία, τον εγκέφαλο, τον διαχωρισμό των δαχτύλων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου