Ρεπορτάζ

Γράφεται μια «νέα ιστορία» με το Εθνικό Θέατρο Ρόδου! “Ταλαιπωρείται” από την εποχή της Χούντας

Επανέρχεται στην επιφάνεια η συντήρηση των εξωτερικών όψεων του «ταλαίπωρου» Εθνικού Θεάτρου Ρόδου, ένα έργο που ξεκίνησε το 2013 και σταμάτησε, χωρίς να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που απαιτούντο.
Το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου την προσεχή Τετάρτη.
Σύμφωνα με την σχετική εισήγηση, η μελέτη του έργου προέβλεπε επεμβάσεις αποκατάστασης αποκλειστικά στις περιμετρικές κάθετες επιφάνειες του κτηρίου και αφορά κυρίως το κέλυφος δηλαδή τις όψεις και τα επιμέρους δώματα. Στόχος των επεμβάσεων είναι η αποκατάσταση των βλαβών λόγω διάβρωσης, η δημιουργία ανθεκτικού κελύφους στις διαβρωτικές επιδράσεις και η επισκευή σε πρώτη φάση της εξωτερικής στατικής ικανότητας του κτηρίου. Οι επιβαλλόμενες προς τούτο βασικές επεμβάσεις ήταν:
1. Η αποκατάσταση της στατικής αντοχής του κτηρίου εξωτερικά, με επισκευή τόσο των κάθετων, όσο και των οριζόντιων δομικών στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος, και ειδικά του σιδηρού οπλισμού έναντι διαβρωτικών παραγόντων, αλλά και των επιχρισμάτων.
2. Η στεγανοποίηση των επιμέρους δωμάτων, με την ορθή διευθέτηση των ομβρίων υδάτων, καθώς και η διακοπή της ανιούσας υγρασίας από το έδαφος.
Οι βασικές αυτές επεμβάσεις επέφεραν διάφορες παράλληλες εργασίες αντικατάστασης δομικών στοιχείων και ανακαίνισης των όψεων του κτηρίου –επισκευές, αποκαταστάσεις φθορών, παρεμβάσεις κ.ά.
Όσον αφορά το ιστορικό του έργου, συντάχθηκε και θεωρήθηκε μελέτη από την Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων του Δήμου Ρόδου, η οποία είχε λάβει την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, το 2011 με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ. Για την εκτέλεση του έργου υπεγράφη προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Ρόδου με συγχρηματοδότηση της Περιφέρειας και του Δ. Ρόδου. Στις 07-11-2013 υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του έργου για το ποσόν των 211.404,37 ευρώ με χρονοδιάγραμμα περαίωσης τους 11 μήνες. Κατά την διάρκεια της εκτέλεσης του έργου, προέκυψε η ανάγκη εκτέλεσης πρόσθετων επειγουσών εργασιών με συνέπεια, να έχουν σταματήσει οι εργασίες κατασκευής των εξωτερικών χώρων του Εθνικού, από το 2014. Ο ανάδοχος ήταν η εργοληπτική εταιρεία ‘Αλαβέρας Φίλιππος & ΣΙΑ Α.Ε.’.
Περιττό να υπομνησθεί ότι το Εθνικό Θέατρο «ταλαιπωρείται» από την εποχή της Χούντας μέχρι σήμερα, ενώ δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για μια «τρύπα στο νερό».

Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗΝ Μ. ΠΟΛΗ
Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει η εισήγηση της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης, προκειμένου να απορριφθεί η απόφαση επιβολής ποινικών ρητρών για την ανάπλαση πλατειών στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, αναφέρει ότι το συγκεκριμένο έργο εκτελέστηκε από την ανάδοχο εργοληπτική εταιρεία “Τεχνική Κατασκευαστική Βρετού Ε.Ε.” και ενώ είχαν δοθεί χρονικές παρατάσεις, τελικώς υπερέβη την συνολική προθεσμία κατασκευής του έργου με υπαιτιότητα του εργολάβου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου