Ειδήσεις

Ποινικές διώξεις για την κατανομή τροφίμων σε πολύτεκνους

Ποινικές διώξεις για υπεξαίρεση κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση άσκησε χθες η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Αιμιλία Σοφία Μέρη κατά των εμπλεκόμενων στη διαδικασία της κατανομής τροφίμων, που προσφέρονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε πολύτεκνες οικογένειες του νησιού.

Η έρευνα για την υπόθεση κινήθηκε μετά από καταγγελίες του κ. Νεκτάριου Ιωσηφίδη, εκπροσώπου πολύτεκνων οικογενειών, συνοδευόμενες από 10 υπεύθυνες δηλώσεις πολύτεκνων, που βεβαιώνουν ότι δεν τους αποδίδονται τα τρόφιµα, όπως προβλέπεται από το νόµο.

Ο κ. Ιωσηφίδης διατείνεται ότι η κατανοµή που προβλέπεται από υπουργικές αποφάσεις δεν τηρείται µε ευθύνη αρµοδίων του συλλόγου πολυτέκνων ισχυριζόµενος µάλιστα ότι έχει διαπιστωθεί ότι εκεί που προβλέπονται ποσότητες σε κιλά γίνονται κατανοµές σε… κοµµάτια.

Επί παραδείγµατι, όπως δήλωσε, µια 4µελής οικογένεια δικαιούται 3 κιλά γραβιέρας αλλά γίνεται κατανοµή τριών κοµµατιών. Το ίδιο φέρεται να συµβαίνει µε το ελαιόλαδο και µε τα µακαρόνια.
Τα προϊόντα που διανέµονται στους δικαιούχους είναι φέτα ΠΟΠ, γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ζυµαρικά και ρύζι τύπου parboiled.

Στο πλαίσια της αυτοπρόσωπης προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε η Εισαγγελέας εξέτασε μέλη του συλλόγου πολυτέκνων που βεβαίωσαν ενόρκως ότι δεν ακολουθείτο η νόμιμη διαδικασία.
Μετά την άσκηση της δίωξης η Πταισματοδίκης Ρόδου απεφάσισε να καλέσει σε ανωμοτί κατάθεση τους εμπλεκόμενους, ενώ ταυτόχρονα θα προσδιοριστεί το ύψος της ζημίας που έχει προκληθεί στους δικαιούχους και το ύψος της υπεξαίρεσης προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για τον χαρακτηρισμό του αδικήματος ως κακούργημα.
Σε συνέντευξη τύπου ο κ. Ιωσηφίδης είχε δηλώσει τα εξής:
“Εκπροσωπώ τα µέλη των πολύτεκνων οικογενειών που έκαναν αιτήσεις το έτος 2012 για να πάρουν τρόφιµα, που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι περισσότεροι είναι εξοργισµένοι γιατί δεν πήραν ούτε τις µισές ποσότητες που δικαιούνται. Αυτό στις µέρες που ζούµε είναι απαράδεκτο. Δεν είναι δυνατό να συµβαίνουν αυτά σε βάρος πολυµελών οικογενειών και ατόµων µε ειδικές ανάγκες”.

Σε ερώτηση σχετικά µε τον αριθµό των ανθρώπων που δεν ωφελήθηκαν, όπως έπρεπε, ο κ. Ιωσηφίδης δήλωσε:
“Πιστεύουµε πως είναι περισσότερες από 15 οι οικογένειες που δεν έχουν λάβει την ακριβή ποσότητα των τροφίµων που δικαιούνται. Εµείς θα προχωρήσουµε στην υποβολή µηνύσεων σε βάρος αυτών που έχουν την ευθύνη για τη διανοµή των τροφίµων. Ενηµερώσαµε γι’ αυτό το θέµα τον περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Φώτη Χατζηδιάκο. Δεν ζητάµε ούτε δανεικά ούτε ελεηµοσύνη αλλά να γίνεται σωστά η κατανοµή των τροφίµων στους ανθρώπους που πεινάνε. Κανείς δεν µας κάνει χάρη. Τα δικαιούµεθα τα τρόφιµα. Υπάρχει µια λίστα που έρχεται από την ΕΕ που αποτυπώνει τις ποσότητες των τροφίµων που κάθε οικογένεια δικαιούται να λάβει. Οι περισσότεροι δεν έχουν λάβει ούτε τα µισά. Η δικαιολογία είναι πως είναι µικρότερες οι ποσότητες των τροφίµων που ήρθαν στη Ρόδο”.

Οµιλώντας στους δηµοσιογράφους, πάντως, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων κ. Αντωνίου, τόνισε, πως αν υπάρχουν κάποιοι που αµφιβάλλουν για τη διαδικασία σε ό,τι αφορά τη διανοµή των τροφίµων, να αναλάβουν τα ηνία.

“Θα προκηρύξω πρόωρες εκλογές και αν υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν πως θα τα καταφέρουν καλύτερα, ας αναλάβουν τη διοίκηση του Συλλόγου Πολυτέκνων”, δήλωσε ο κ. Αντωνίου.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων εξήγησε στους δηµοσιογράφους ότι η ποσότητα των τροφίµων που έρχονται από την ΕΕ διατίθεται ανάλογα µε τα µέλη της κάθε οικογένειας. Σηµειώνεται πως κάθε δικαιούχος πρέπει να καταθέσει σειρά δικαιολογητικών για να λάβει τα τρόφιµα.
“Δεν καταλαβαίνουν οι δικαιούχοι ότι η κατανοµή γίνεται ανάλογα µε τον αριθµό των µελών της κάθε οικογένειας. Ήρθε συµπολίτης µας και πήρε 60 κιλά ρύζι, 41 κιλά µακαρόνια και εντεκάµισι κιλά γραβιέρα. Τα πήρε γιατί η οικογένειά του ήταν δεκαµελής. Επίσης δεν έχουµε ζυγαριά για να δίνουµε τις ποσότητες µε την ακρίβεια γραµµαρίου. Επίσης, όταν ήρθαν οι καταγγέλλοντες για να πάρουν τα τρόφιµά τους, ήταν παρούσα και η εκπρόσωπος του υπουργείου Γεωργίας κ. Εύα Αποστολίδου”, εξήγησε ο κ. Αντωνίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ΜΑΚΗΣ    21.05.2014 19:59

    ΚΛΕΕΕΕΕΦΤΕΣ,,,,,,,,,,,,, ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ ΡΕ?

Σχολιασμός άρθρου