ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ν. Χρυσόγελος: Πώς μπορώ να συμβάλλω σε δημιουργικές ανατροπές στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Χρυσόγελος Νίκος

Στις 18/5 οι πο­λί­τες ψη­φί­ζουν για Δη­μο­τι­κά και Πε­ρι­φε­ρεια­κά Συμ­βού­λια και στις 25/5 για τις ευ­ρω­ε­κλο­γές μαζί με τον β’ γύρο των αυ­το­διοι­κη­τι­κών. Αυτές οι εκλο­γές είναι πολύ κρί­σι­μες. Οι πο­λί­τες θα δώ­σουν με την ψήφο τους απά­ντη­ση στο ερώ­τη­μα πώς θέ­λουν να είναι η Ευ­ρώ­πη, η πε­ρι­φέ­ρεια και ο τόπος τους. Η επι­λο­γή πρέ­πει να είναι απο­τέ­λε­σμα σο­βα­ρού πο­λι­τι­κού προ­βλη­μα­τι­σμού.

Είμαι, όπως γνω­ρί­ζε­τε, υπο­ψή­φιος ευ­ρω­βου­λευ­τής με το νέο σχήμα «ΠΡΑ­ΣΙ­ΝΟΙ – Αλ­λη­λεγ­γύη. Δη­μιουρ­γία. Οι­κο­λο­γία» αλλά και υπο­ψή­φιος Πε­ρι­φε­ρεια­κός Σύμ­βου­λος με την «Νη­σιω­τι­κή Ανα­τρο­πή» στην εκλο­γι­κή ενό­τη­τα Σύρου. Η επι­λο­γή μου αυτή είναι απο­τέ­λε­σμα της δέ­σμευ­σής μου να συμ­βάλ­λω σε κάθε πε­ρί­πτω­ση σε αλ­λα­γές που απαι­τού­νται στην Ευ­ρώ­πη, στη χώρα μας αλλά και στο Νότιο Αι­γαίο.

Ως αντι­πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής Πε­ρι­φε­ρεια­κής Ανά­πτυ­ξης και ως ει­ση­γη­τής των Πρά­σι­νων σε πολλά θέ­μα­τα πε­ρι­φε­ρεια­κής ανά­πτυ­ξης ερ­γά­στη­κα για μια σειρά ση­μα­ντι­κές απο­φά­σεις στο Ευ­ρω­παϊ­κό Κοι­νο­βού­λιο. Πέ­τυ­χα να υιο­θε­τη­θούν ση­μα­ντι­κές θέ­σεις και προ­τά­σεις μου/μας σε εκ­θέ­σεις, ψη­φί­σμα­τα αλλά και Κα­νο­νι­σμούς που επη­ρε­ά­ζουν τη ζωή μας. Για πα­ρά­δειγ­μα, υιο­θε­τή­θη­καν προ­τά­σεις μου για να γίνει πιο πρά­σι­νο το Ευ­ρω­παϊ­κό Τα­μείο Συ­νο­χής και να εξα­σφα­λι­στεί ότι θα χρη­μα­το­δο­τη­θούν προ­γράμ­μα­τα για ενερ­γεια­κή ανα­βάθ­μι­ση των κα­τοι­κιών και των δη­μό­σιων κτι­ρί­ων ώστε, με­τα­ξύ άλλων, να αντι­με­τω­πι­στεί η ενερ­γεια­κή φτώ­χεια. Δού­λε­ψα συ­στη­μα­τι­κά για να υιο­θε­τη­θεί μια πο­λι­τι­κή που θα ανα­ζω­ο­γο­νή­σει τα ναυ­πη­γεία και θα βοη­θή­σει να φτια­χτούν, με ευ­ρω­παϊ­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση (LeaderShip 2020), ενερ­γεια­κά απο­τε­λε­σμα­τι­κά και πιο πρά­σι­να πλοία, που θα βοη­θού­σαν να απο­κτή­σου­με βιώ­σι­μες ακτο­πλοϊ­κές συν­δέ­σεις. Ερ­γά­στη­κα μαζί με την Ομάδα των Πρά­σι­νων για να αλ­λά­ξουν οι πο­λι­τι­κές λι­τό­τη­τας, να ενι­σχυ­θούν, αντί να δια­λυ­θούν, οι υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας, για να υπάρ­ξουν πε­ρισ­σό­τε­ροι πόροι και πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κά ερ­γα­λεία για την αντι­με­τώ­πι­ση της ανερ­γί­ας, για να μην είναι κα­νέ­νας στο πε­ρι­θώ­ριο, για να στη­ρί­ζει το Ευ­ρω­παϊ­κό Τα­μείο για Από­ρους όχι μόνο τη δια­νο­μή τρο­φί­μων αλλά και την επα­νέ­ντα­ξη στην κοι­νω­νία και στην ερ­γα­σία των πιο ευά­λω­των ομά­δων.

Με τρο­πο­λο­γί­ες, εκ­θέ­σεις και εκ­δη­λώ­σεις συ­νέ­βα­λα στην υιο­θέ­τη­ση θε­τι­κών ρυθ­μί­σε­ων για την κοι­νω­νι­κή συ­νερ­γα­τι­κή οι­κο­νο­μία, την προ­ώ­θη­ση ρυθ­μί­σε­ων και ερ­γα­λεί­ων για την ενί­σχυ­ση των μι­κρο­με­σαί­ων επι­χει­ρή­σε­ων, την προ­ώ­θη­ση της πρά­σι­νης οι­κο­νο­μί­ας, την με­ταρ­ρύθ­μι­ση της ευ­ρω­παϊ­κής αλιευ­τι­κής αλλά και της αγρο­τι­κής πο­λι­τι­κής προς όφε­λος των μι­κρών πα­ρα­γω­γών και την εί­σο­δο νέων στο επάγ­γελ­μα σε συν­δυα­σμό με την προ­στα­σία του πε­ρι­βάλ­λο­ντος και την ανά­πτυ­ξη δι­κτύ­ων πα­ρα­γω­γών – κα­τα­να­λω­τών. Βα­σι­κή επι­λο­γή μου ήταν η υπο­στή­ρι­ξη κοι­νω­νι­κών και επαγ­γελ­μα­τι­κών ομά­δων στην προ­σπά­θειά τους να προ­ω­θή­σουν λύ­σεις στα με­γά­λα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζου­με σή­με­ρα. Δεν είναι τυ­χαίο ότι σε ευ­ρω­παϊ­κό επί­πε­δο υπο­στη­ρί­ζω πολ­λές από τις κα­μπά­νιες φο­ρέ­ων που διεκ­δι­κούν κα­λύ­τε­ρες πο­λι­τι­κές για την υγεία, για την νε­ο­λαία, το δί­καιο εμπό­ριο, την ανα­καί­νι­ση του 80% των κτι­ρί­ων της Ευ­ρώ­πης, τη μεί­ω­ση των ανι­σο­τή­των και των δια­κρί­σε­ων. Αλλά και ότι σε συ­νερ­γα­σία με φο­ρείς στην Ελ­λά­δα και στο Ν. Αι­γαίο ανα­λά­βα­με κοι­νές πρω­το­βου­λί­ες. Μπο­ρεί­τε να δείτε και στην ιστο­σε­λί­δα μου τον απο­λο­γι­σμό του έργου αλλά και ση­μα­ντι­κές κα­μπά­νιες που υπο­στη­ρί­ζω ενερ­γά www.chrysogelos.gr

Αυτή την εμπει­ρία και τις πλη­ρο­φο­ρί­ες προ­σπά­θη­σα να με­τα­φέ­ρω όχι μόνο στο Ευ­ρω­κοι­νο­βού­λιο αλλά και στην κοι­νω­νία, ιδιαί­τε­ρα στην νη­σιω­τι­κή μας πε­ρι­φέ­ρεια ως εκ­πρό­σω­πος του «ΟΙ­ΚΟ­ΛΟ­ΓΙ­ΚΟΥ ΑΝΕ­ΜΟΥ» στο Πε­ρι­φε­ρεια­κό Συμ­βού­λιο. Γι αυτό πάντα κα­τα­θέ­τα­με στο Πε­ρι­φε­ρεια­κό Συμ­βού­λιο δη­μιουρ­γι­κές προ­τά­σεις, ενώ προ­σκά­λε­σα πολ­λούς εκ­προ­σώ­πους δια­φο­ρε­τι­κών φο­ρέ­ων από τα νησιά στο Ευ­ρω­κοι­νο­βού­λιο κι επι­δί­ω­ξα να απο­τε­λέ­σω μια γέ­φυ­ρα σύν­δε­σης δη­μιουρ­γι­κών προ­σπα­θειών, που υπάρ­χουν στα νησιά και την Ελ­λά­δα γε­νι­κό­τε­ρα, όσο και στην υπό­λοι­πη Ευ­ρώ­πη.

Η αντι­με­τώ­πι­ση της κρί­σης και των συ­νε­πειών της προ­ω­θού­με­νης κα­τα­στρο­φι­κής πο­λι­τι­κής απαι­τεί σή­με­ρα πολύ με­γά­λη προ­σπά­θεια, ρι­ζι­κές αλλά δη­μιουρ­γι­κές ανα­τρο­πές και με­ταρ­ρυθ­μί­σεις με τη συμ­με­το­χή της κοι­νω­νί­ας σε όλα τα επί­πε­δα. Είμαι από­λυ­το πει­σμέ­νος ότι αυτές οι αλ­λα­γές μπο­ρεί να επι­τευ­χθούν μόνο αν επι­διώ­ξου­με ταυ­το­χρό­νως αλ­λα­γές και στις κυ­ρί­αρ­χες ευ­ρω­παϊ­κές πο­λι­τι­κές και στις εθνι­κές και πε­ρι­φε­ρεια­κές πο­λι­τι­κές με την συ­νει­δη­τή συμ­με­το­χή των πο­λι­τών. Η μόνη ελ­πί­δα για την ανα­γέν­νη­ση της χώρας φαί­νε­ται ότι μπο­ρεί να προ­έλ­θει από την προ­ώ­θη­ση και­νο­τό­μων κοι­νω­νι­κών, οι­κο­λο­γι­κών και πο­λι­τι­κών πα­ρεμ­βά­σε­ων σε πε­ρι­φε­ρεια­κό και το­πι­κό επί­πε­δο, εφό­σον όμως συ­ντε­θούν σε μια νέα, συ­νο­λι­κή πρό­τα­ση, σε ένα σχέ­διο για την πε­ρι­φε­ρεια­κή συ­γκρό­τη­ση της χώρας.

Παρά το γε­γο­νός ότι οι Πε­ρι­φέ­ρειες δεν έχουν τον ρόλο και τις αρ­μο­διό­τη­τες που απαι­τού­νται, μπο­ρούν πα­ρό­λα αυτά να διεκ­δι­κή­σουν δι­καιώ­μα­τα αλλά και να σχε­διά­σουν κι ορ­γα­νώ­σουν πε­ρι­φε­ρεια­κές πο­λι­τι­κές ακόμα και εκεί που δεν έχουν τυ­πι­κές αρ­μο­διό­τη­τες. Αυτή την πε­ρί­ο­δο κρί­σης χρειά­ζο­νται οι ση­μα­ντι­κές κοι­νω­νι­κές αλ­λα­γές να ρι­ζώ­σουν στο το­πι­κό και πε­ρι­φε­ρεια­κό επί­πε­δο, που είναι το πιο κα­τάλ­λη­λο για τις κοι­νω­νι­κές, οι­κο­νο­μι­κές, πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κές και πα­ρα­γω­γι­κές και­νο­το­μί­ες.

Η χώρα μας έχει ακόμα και σή­με­ρα ένα κρά­τος συ­γκε­ντρω­τι­κό κι ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κό. Αυτό το μο­ντέ­λο διοι­κη­τι­κής ορ­γά­νω­σης ήρθε να συ­να­ντη­θεί με μια κα­τα­στρο­φι­κή, ισο­πε­δω­τι­κή κι ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κή πο­λι­τι­κή που αντί να αντι­με­τω­πί­σει την φωτιά την φού­ντω­σε. Ακόμα και αν δεν υπήρ­χε η κρίση, θα έπρε­πε να αλ­λά­ξου­με το μο­ντέ­λο ανά­πτυ­ξης και διοι­κη­τι­κής ορ­γά­νω­σης της χώρας, με­τα­φέ­ρο­ντας αρ­μο­διό­τη­τες, πό­ρους και δυ­να­τό­τη­τες λήψης απο­φά­σε­ων στις πε­ρι­φε­ρεια­κές κοι­νω­νί­ες, πα­ράλ­λη­λα με την ενί­σχυ­ση της ευ­ρω­παϊ­κής δη­μο­κρα­τι­κής, οι­κο­νο­μι­κής και κοι­νω­νι­κής ενο­ποί­η­σης.

Οι πε­ρι­φε­ρεια­κές εκλο­γές βρί­σκουν το Ν. Αγαίο σε με­γά­λη κρίση, σε πολλά επί­πε­δα. Στα παλιά προ­βλή­μα­τα (συ­γκοι­νω­νί­ες, υγεία, κοι­νω­νι­κές και πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κές υπο­δο­μές) έρ­χο­νται να προ­στε­θούν νέα προ­βλή­μα­τα (ανερ­γία σε ση­μα­ντι­κούς οι­κο­νο­μι­κούς κλά­δους, αύ­ξη­ση φο­ρο­λο­γί­ας, επι­δεί­νω­ση κοι­νω­νι­κών υπο­δο­μών, επι­θέ­σεις σε οι­κο­λο­γι­κά ευαί­σθη­τες πε­ριο­χές κα) που δυ­σκο­λεύ­ουν τη ζωή των πο­λι­τών και αυ­ξά­νουν το κό­στος ζωής σε μια εποχή μεί­ω­σης των ει­σο­δη­μά­των για την πλειο­ψη­φία. Οι πο­λί­τες είναι ορ­γι­σμέ­νοι και κου­ρα­σμέ­νοι, όχι μόνο λόγω της κυ­βερ­νη­τι­κής πο­λι­τι­κής αλλά και λόγω της ανα­πα­ρα­γω­γής, για πολλά χρό­νια, ενός μο­ντέ­λου και πλέγ­μα­τος εξου­σιών σε πε­ρι­φε­ρεια­κό επί­πε­δο που ήταν και είναι συ­νυ­πεύ­θυ­νο για την χρε­ο­κο­πία της χώρας. Ένα κα­τε­στη­μέ­νο που έχει ευ­θύ­νη για την γι­γά­ντω­ση του αθη­νο­κε­ντρι­κού κρά­τους και για όλες εκεί­νες τις σχέ­σεις και πρα­κτι­κές που οδή­γη­σαν στην χρε­ο­κο­πία τη χώρα.

Σή­με­ρα παρά ποτέ απαι­τού­νται τολ­μη­ρές, ου­σια­στι­κές και δη­μιουρ­γι­κές ανα­τρο­πές σε πο­λι­τι­κές, πρα­κτι­κές αλλά και πρό­σω­πα που έχουν κυ­ριαρ­χή­σει του­λά­χι­στον 2 δε­κα­ε­τί­ες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο Ν. Αι­γαίο. Μπο­ρού­με να εμπι­στευ­τού­με ξανά αν­θρώ­πους και πο­λι­τι­κές που δεν μπό­ρε­σαν να δια­χει­ρι­στούν στοι­χειω­δώς την κρίση και να επε­ξερ­γα­στούν μια πο­λι­τι­κή αντι­με­τώ­πι­σής της με κοι­νω­νι­κά δί­καιο κι ορ­θο­λο­γι­κό τρόπο για να προ­στα­τέ­ψουν το Ν. Αι­γαίο και τους νη­σιώ­τες;

Συ­νει­δη­το­ποιώ­ντας την ανά­γκη υπέρ­βα­σης του πα­λιού, μια σειρά κοι­νω­νι­κές και πο­λι­τι­κές δυ­νά­μεις απο­φά­σι­σαν να συ­νερ­γα­στούν στη βάση ενός κοι­νού προ­γράμ­μα­τος για να απο­τε­λέ­σουν τον φορέα αλ­λα­γής στις πο­λι­τι­κές και στην δια­κυ­βέρ­νη­ση της Πε­ρι­φέ­ρειας Ν. Αι­γαί­ου. Πρό­κει­ται για μια συ­νερ­γα­σία που δεν έχει μόνο κοινό τόπο την αντί­θε­ση στις πα­λιές πο­λι­τι­κές που συ­νε­χί­ζο­νται και σή­με­ρα αλλά κυ­ρί­ως βα­σί­ζε­ται σε νέες αντι­λή­ψεις και πο­λι­τι­κές προ­τά­σεις. Η “ΝΗ­ΣΙΩ­ΤΙ­ΚΗ ΑΝΑ­ΤΡΟ­ΠΗ” στο Ν. Αι­γαίο την οποία υπο­στη­ρί­ζου­με συν­δυά­ζει την εμπει­ρία από την κοι­νω­νι­κή και το­πι­κή πα­ρέμ­βα­ση, την γνώση της πραγ­μα­τι­κό­τη­τας της πε­ρι­φέ­ρειας μας αλλά και την ευ­ρω­παϊ­κή εμπει­ρία σε θέ­μα­τα πε­ρι­φε­ρεια­κής ανά­πτυ­ξης και κοι­νω­νι­κής συ­νο­χής. Χρεια­ζό­μα­στε, για να βγού­με από την κρίση, μια σύν­θε­ση της σο­φί­ας των νη­σιω­τι­κών κοι­νω­νιών με την σύγ­χρο­νη επι­στη­μο­νι­κή, αυ­το­διοι­κη­τι­κή, οι­κο­λο­γι­κή και κοι­νω­νι­κή και­νο­το­μία. Θέ­λου­με να αλ­λά­ξου­με τα πράγ­μα­τα, έχου­με προ­τά­σεις και αυτές επι­διώ­κου­με να κά­νου­με πράξη μέσα από την δη­μιουρ­γία της ΝΗ­ΣΙΩ­ΤΙ­ΚΗΣ ΑΝΑ­ΤΡΟ­ΠΗΣ, με υπο­ψή­φιο πε­ρι­φε­ρειάρ­χη τον Μπε­νέ­το Σπύ­ρου.

Υπερ­βή­κα­με πε­ρι­χα­ρα­κώ­σεις και κομ­μα­τι­κούς απο­μο­νω­τι­σμούς για να ανοι­χτού­με στο πέ­λα­γος της νη­σιω­τι­κής δη­μιουρ­γί­ας. Μπο­ρού­με, δί­νο­ντας ρόλο και λόγο σε νέους αν­θρώ­πους και ζω­ντα­νές κοι­νω­νι­κές δυ­νά­μεις, να διεκ­δι­κή­σου­με τις αρ­μο­διό­τη­τες που πρέ­πουν στην πε­ρι­φέ­ρεια αλλά και να ορ­γα­νώ­σου­με την δια­κυ­βέρ­νη­σή της μέσα από ένα μο­ντέ­λο πιο δη­μο­κρα­τι­κό, συμ­με­το­χι­κό και απο­τε­λε­σμα­τι­κό. Δεν θέ­λου­με απλώς αλ­λα­γή προ­σώ­πων αλλά και αλ­λα­γή πο­λι­τι­κών. Αν αυτό δεν γίνει τώρα, πότε θα γίνει; Εμείς ζη­τά­με να το τολ­μή­σου­με μαζί.

Εφό­σον κρί­νε­τε ότι αξί­ζει να με ξανα-εκλέ­ξε­τε, δε­σμεύ­ο­μαι να συ­νε­χί­σω να ερ­γά­ζο­μαι για δη­μιουρ­γι­κές αλ­λα­γές τόσο μέσα στο Πε­ρι­φε­ρεια­κό Συμ­βού­λιο Ν. Αι­γαί­ου όσο και σε ευ­ρω­παϊ­κό επί­πε­δο.

Υπάρ­χει μια άλλη πο­λι­τι­κή με αξίες και προ­τά­σεις που βοη­θούν στην επί­λυ­ση των προ­βλη­μά­των. Μπο­ρεί­τε να δια­κρί­νε­τε το δια­φο­ρε­τι­κό που συμ­βά­λει σε λύ­σεις.

Σας ευ­χα­ρι­στώ

Φι­λι­κά

Νίκος Χρυ­σό­γε­λος

Υπο­ψή­φιος Ευ­ρω­βου­λευ­τής «ΠΡΑ­ΣΙ­ΝΟΙ – Αλ­λη­λεγ­γύη. Δη­μιουρ­γία. Οι­κο­λο­γία»

& υπο­ψή­φιος Πε­ρι­φε­ρεια­κός Σύμ­βου­λος με την «Νη­σιω­τι­κή Ανα­τρο­πή»

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.