Ειδήσεις

Μ. Σπυράκη: «Θέλω να εκπροσωπήσω και τους Δωδ/σιους στο Ευρωκοινοβούλιο»

Την επιθυμία της να εκπροσωπήσει και τους Δωδεκανησίους στο Ευρωκοινοβουλιο και να δώσει μάχες για την επίλυση των προβλημάτων τους εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου χθες η υποψήφια Ευρωβουλευτής κ. Μαρία Σπυράκη.

Η κ. Μαρία Σπυράκη ήρθε στη Ρόδο στα πλαίσια της προεκλογικής περιοδείας που πραγματοποιεί σε όλη τη χώρα προκειμένου να ενημερωθεί για τα φλέγοντα προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης.

Συνοδευόμενη από τους βουλευτές της ΝΔ κκ Βασίλη Υψηλάντη και Μάνο Κόνσολα, και την πρόεδρο της ΝΟΔΕ κ. Νατάσσα Βενετοκλή, επισκέφθηκε τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο, το λιμενάρχη Ρόδου κ. Γ. Αρμπουνιώτη, τον αστυνομικό διευθυντή κ. Χρήστο Νικολόπουλο, τον υποψήφιο περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο και τη διοίκηση της ΕΞΡ.
Συμμετείχε και σε σύσκεψη εκπροσώπων τοπικών φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο. Χθες το απόγευμα είχε συναντήσεις με στελέχη της ΝΔ.

«Δεν είναι ξένος τόπος η Ρόδος για μένα όχι μόνο γιατί επί χρόνια αποτελούσε προορισμό των διακοπών μου αλλά κυρίως επειδή στις προσπάθειες που κάνω για να εκλεγώ στο Ευρωκοινοβούλιο υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα. Το ένα είναι η ενίσχυση των εισροών από τα κοινοτικά κονδύλια για τις υποδομές και κυρίως την υποστήριξη παραδοσιακών χώρων, κτηρίων και μονάδων πολιτιστικής κληρονομιάς. Το δεύτερο σχετίζεται με την αντιμετώπιση σε επίπεδο Ευρώπης της παράνομης μετανάστευσης. Ο χώρος από όπου προέρχεται η μεγάλη μάζα παράνομων μεταναστών είναι ορατός δια γυμνού οφθαλμού και η απόσταση που μας χωρίζει μπορεί να διανυθεί εύκολα», δήλωσε η κ. Σπυράκη.

«Τόποι που είναι τόσο σπουδαίοι πολιτιστικά και σημαντικοί φυσικά και δίνουν τόσο εισόδημα πρέπει να αντιμετωπιστούν ευρωπαϊκά και όχι εθνικά με μια προνομιακή μεταχείριση. Δεν είναι μόνο ο τρόπος διαχείρισης των κονδυλίων. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί η φήμη τους. Χρειάζονται και ειδικές πολιτικές που θα ανυψώσουν το επίπεδο παροχής υπηρεσιών του τόπου. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει χώρος στον οποίο μπορεί να λειτουργήσει αεροδρόμιο ειδικών πτήσεων. Θα μπορούσε με ένταξη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα να αυξήσει τις αφίξεις τουριστών υψηλού επιπέδου», δήλωσε η κ. Σπυράκη.

Η κ. Σπυράκη αναφέρθηκε και στην ένταξή της στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ. «Αν εκλεγώ θα επιστρέψω τον Ιούνιο στα Δωδεκάνησα. Θα συνομιλήσω με τους φορείς του τόπου και τους βουλευτές. Στόχος είναι να τεθούν οι προτεραιότητες για την Ευρωβουλή. Εφόσον εκλεγόμαστε με σταυρό είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε λογαριασμό στους ανθρώπους που μας ψήφισαν», δήλωσε η κ. Σπυράκη.

«Παραιτήθηκα από την εργασία μου και δεν έχω καμία άλλη δέσμευση εκτός από το λόγο που έδωσα στον πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά να κάνω αγώνα με αξιώσεις και να εκπροσωπήσω τους Ελληνες και τους Δωδεκανησίους στο Ευρωκοινοβούλιο», δήλωσε η κ. Σπυράκη.
Σε ερώτηση σχετικά με την παράνομη μετανάστευση η κ. Σπυράκη δήλωσε πως δεν είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μόνο οι χώρες του νότου.

«Η παράνομη μετανάστευση δεν είναι μόνο θέμα των χωρών του νότου. Αν παρακολουθήσατε τη συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων προέδρων της Κομισιόν θα είδατε πως ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, που αγαπά την Ελλάδα, έχει βάλει στην ατζέντα το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Τα ζητήματα είναι δύο. Το ένα είναι ο καταμερισμός των βαρών, δηλαδή η διαδικασία παροχής ασύλου σε εκείνους που το δικαιούνται και το δεύτερο ζήτημα η διακοπή της συζήτησης για αυτούς που δεν το δικαιούνται. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν ειδικευμένες υπηρεσίες. Υπάρχουν ειδικοί που καταλαβαίνουν από την προφορά τους μετανάστες και γνωρίζουν μέσα σε λίγα λεπτά αν πρόκειται για Σύρους ή για Μαροκινούς», δήλωσε η κ. Σπυράκη και πρόσθεσε πως στην Ελλάδα δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη οι κατάλληλες υποδομές για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.

«Όλα θα πρέπει να επανεξεταστούν όχι μόνο στη βάση της αποτροπής αλλά των παρεμβάσεων. Εμείς στη ΝΔ έχουμε τοποθετηθεί υπέρ της ισχυρής φύλαξης των συνόρων. Πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές που διαθέτει η χώρα για να υπάρχει αποτροπή», δήλωσε η κ. Μαρία Σπυράκη και πρόσθεσε πως τη Δευτέρα, 19 Μαΐου, θα συναντήσει τον επικεφαλής της frontex στην Αθήνα και την Πέμπτη, 22 Μαΐου, θα βρίσκεται στον Έβρο. Η κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει στη συγκεκριμένη περιοχή ένα τείχος αλλά οι παράνομοι μετανάστες διακινούνται από τη θάλασσα», δήλωσε η κ. Σπυράκη και πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός θα ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης συνόδου για την παράνομη μετανάστευση.

Σε ερώτηση σχετικά με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ η κ. Σπυράκη δήλωσε πως όλες οι χώρες έχουν εξαιρέσεις. Τόνισε πως ήταν παρούσα όταν ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί μείωσε τους συντελεστές ΦΠΑ στην εστίαση.

«Όλες οι χώρες έχουν εξαιρέσεις. Αυτά επιτυγχάνονται μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις. Μπορούν να υπάρχουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Πρέπει να επιμείνουμε στην εξαίρεση, στη διαπραγμάτευση και να τονίσουμε την ιδιαιτερότητα, που έχει η νησιωτική ζώνη. Μπορεί να είναι ο μοχλός εξόδου από την κρίση και μπορεί να συμβάλει ώστε να επουλωθούν οι πληγές της κρίσης. Είναι απαραίτητο να κρατηθεί ψηλά η κατανάλωση».

Σχετικά με τη ΝΔ που μετέχει στις ευρωεκλογές η κ. Σπυράκη δήλωσε:
«Η ΝΔ είναι κόμμα κεντροδεξιό που θα ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Έχει συγκεκριμένες ευρωπαϊκές αρχές. Σε αυτές περιλαμβάνεται η μείωση της φορολόγησης για τα φυσικά πρόσωπα, τους αγρότες, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και ΙΧ. Είναι υπέρ της ενίσχυσης και της φύλαξης των συνόρων με όλα τα μέσα».
Η κ. Σπυράκη δήλωσε πως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την παράνομη μετανάστευση θυμίζουν άλλες εποχές.
«Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι ξέφραγο αμπέλι. Εδώ είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πρέπει να φυλαχθούν», τόνισε η κ. Σπυράκη.

Να εφαρμοστεί το εθνικό σχέδιο για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων ζήτησε από την υποψήφια Ευρωβουλευτή η πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ κ. Ελένη Καρύδη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου