Τοπικές Ειδήσεις

«Τρεις προτεραιότητες για την επόμενη μέρα του Ελληνικού Τουρισμού»

Άρθρο στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» του Μάνου Κόνσολα

Οφείλουμε όλοι μας να έχουμε πλήρη συνείδηση της πραγματικότητας στον τομέα του τουρισμού. Είναι εύκολο να μετατρέπει κανείς τις επιθυμίες του σε εκτιμήσεις προκειμένου να γίνεται ευχάριστος.

Προσωπικά, προτιμώ να είμαι χρήσιμος και να μιλάω με τη γλώσσα της αλήθειας, έστω και αν ακούγομαι δυσάρεστος.

Ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται στη δίνη της μεγαλύτερης κρίσης που βρέθηκε ποτέ. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το εύρος των απωλειών.

Προέχει, όμως, να αναδείξουμε τις προτεραιότητες της επόμενης μέρας στον τουρισμό που είναι τρεις.

1η Προτεραιότητα: Υγειονομική θωράκιση του τουρισμού μας

Όταν ξεκινήσουν και πάλι τα ταξίδια, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στο ερώτημα ποιοι και με ποια διαδικασία θα μπορούν να επισκέπτονται τη χώρα μας για να μην δημιουργηθεί κίνδυνος για την υγεία Ελλήνων πολιτών αλλά και επισκεπτών.

Στις εισόδους της χώρας, στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στις μαρίνες, αλλά και στα χερσαία σύνορα, πρέπει να διαμορφωθεί ένα πρωτόκολλο κανόνων που θα συνδέονται με την ασφαλή είσοδο. Αυτό θα μπορούσε να είναι πιστοποιητικό από συγκεκριμένους πιστοποιημένους φορείς ξένης χώρας ή τα λεγόμενα rapid tests στις εισόδους της χώρας, αλλά και στα ξενοδοχεία. Είμαι βέβαιος ότι το θέμα αυτό θα απασχολήσει τους ειδικούς επιστήμονες στους οποίους, ως γνωστόν, η εμπιστοσύνη μας είναι απόλυτη.

2η Προτεραιότητα: Στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

Μέτρα στήριξης για τις τουριστικές επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν ή θα καθυστερήσουν να ανοίξουν και θα μειωθεί ο χρόνος της – ούτως ή άλλως – εποχικής οικονομικής τους δραστηριότητας. Μέτρα στήριξης και για τους εποχικά εργαζόμενους για τους οποίους μπορούμε να αντλήσουμε πόρους είτε από το ΕΣΠΑ είτε από το πρόγραμμα των 100 δισ. για τους ανέργους που αποφασίστηκε στο Eurogroup και να διαμορφώσουμε προγράμματα επιμόρφωσης.

Γενικότερα, η προσοχή μας πρέπει να επικεντρωθεί και στην πλήρη αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, δεδομένου ότι αποτελεί καίριας σημασίας παράγοντα για την ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου.

Για τις επιχειρήσεις, πέραν των μέτρων στήριξης, πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεών τους, σε συνεργασία με τις τράπεζες. Τονωτική ένεση για τον τουρισμό μας,  θα μπορούσε να αποτελέσει και η χορήγηση ενός voucher που θα αντιστοιχεί σε ένα χρηματικό αντίτιμο το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες για να χρηματοδοτήσουν μέρος των διακοπών τους, με βάση ορισμένα κριτήρια εισοδηματικής μορφής.

3η  Προτεραιότητα: Οι μεγάλες αλλαγές

Πρέπει να χτίσουμε ένα νέο και ανταγωνιστικό τουριστικό μοντέλο που θα μπει δυναμικά στο 2021.Ο τουρισμός, πλέον, θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την υγειονομική ασφάλεια και αυτό προϋποθέτει ενίσχυση των δομών υγείας, που πρέπει να είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τουρισμό μας, ενώ, είναι βέβαιο, ότι θα αποτελεί και απαίτηση των επισκεπτών μας. Με βάση την απόφαση του Eurogroup, μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε υποδομές δημόσιας υγείας σε περιοχές που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι τα νησιά μας.

Η νέα ταυτότητα του τουρισμού μας θα συνδέεται με τη στόχευση και σε νεότερες ηλικίες, και σε νέες αγορές και σε νέες μορφές τουρισμού.

Ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να μπει στην ψηφιακή εποχή, οι υπηρεσίες προς τους επισκέπτες αλλά και η λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων, πρέπει να ενταχθούν στους κανόνες της ψηφιακής οικονομίας. Η προώθηση και η προβολή, πλέον, θα στηρίζεται στο ψηφιακό marketing, ενώ η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας, συνδέεται με τη μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές και στη διαμονή, εφόσον το επιτρέψουν οι γενικότερες δημοσιονομικές συνθήκες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου