Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν χθες, μετά την απολογία τους, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου και του Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου οι τρεις κατηγορούμενοι στην πολύκροτη υπόθεση απόπειρας δολοφονίας, σκηνοθετημένης ληστείας, απειλών ως και ενοχοποίησης δύο ανυποψίαστων πολιτών σε υπόθεση ναρκωτικών.
«Εγκέφαλος» είναι ένας 33χρονος κομμωτής, εξαρτημένος από τον τζόγο και την κοκαΐνη, που φέρεται να αποσκοπούσε όχι μόνο να κληρονομήσει την περιουσία ενός 71χρονου ημεδαπού, που τον εμπιστεύτηκε αλλά και να δικαιολογήσει την υπεξαίρεση χρημάτων, που υπερβαίνουν σύμφωνα με τους υπολογισμούς τα 400.000 ευρώ (σημ.: σε σχετικές αποκαλύψεις έχει προβεί η «δ».
Πιο συγκεκριμένα, προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν ο 33χρονος κομμωτής και δύο Αλβανοί ηλικίας 28 και 26 ετών, που τον συνέδραμαν στην υλοποίηση του σατανικού του σχεδίου.
Εις βάρος τους έχουν ασκηθεί διώξεις για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη ως μέλος σε εγκληματική οργάνωση, για απόπειρα ανθρωποκτονίας, απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας και ηθική αυτουργία στις πράξεις αυτές, για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής αντικειμένων η αξία των οποίων υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ, παράβαση άρθρου 230 ΠΚ, για εξακολουθητική ψευδορκία, για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών με τις μορφές της αγοράς, διάθεσης σε τρίτους, κατοχής και απόκρυψης, κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα και για οπλοκατοχή.
Τους αποδίδεται, συνοπτικώς, ότι την 15η Ιανουάριου 2018 έξω από ευρισκόμενο στην Ρόδο κομμωτήριο ιδιοκτησίας Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρίας, της οποίας μέλη τυγχάνουν ο 33χρονος, ένας 71χρονος ημεδαπός κι ένας 27χρονος Αλβανός, με την χρήση πιστολιού, που προμηθεύτηκε ο πρώτος, το οποίο έφερε σιγαστήρα, οι δύο Αλβανοί συνεργοί του, κρύφτηκαν πίσω από θάμνους, ώστε να μην είναι ορατοί, αναμένοντας να εξέλθει ο 27χρονος και να τον σκοτώσουν.
Περί ώρα 23.30 ο 28χρονος, πυροβόλησε με ευθεία βολή κατά του 27χρονου, σπάζοντας το εμπρόσθιο παρμπρίζ του αυτοκινήτου, η σφαίρα όμως, από αστοχία, δεν τραυμάτισε θανάσιμα το θύμα, αλλά πέρασε δίπλα του. Το όπλο έπαθε εμπλοκή.
Ο 33χρονος φέρεται ακόμη ότι αφαίρεσε από το τοποθετημένο εντός του κομμωτηρίου χρηματοκιβώτιο τουλάχιστον 400.000 ευρώ, ιδιοκτησίας του 71χρονου.
Κατηγορείται ακόμη ότι εντός του χρονικού διαστήματος από το δεύτερο εξάμηνο του έτους 2017 έως και το πρώτο δεκαήμερο του μηνός Απριλίου του έτους 2018, αγόρασε στην Αθήνα, στην Ρόδο κι αλλού, άγνωστες κατ’ είδος και ποσότητα ναρκωτικές ουσίες με σκοπό την περαιτέρω διάθεση σε τρίτους και την εμπορία έναντι τιμήματος.
Μέρος των ανωτέρω ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών φέρεται να διέθεσε σε τρίτους και δη στους συνεταίρους, αγόρασε τουλάχιστον 47,4 γραμμάρια κοκαϊνης και 544 γραμμάρια κάνναβης, τα οποία απέκρυψε σε μη ορατό σημείο στην ταράτσα της εξωτερικής αποθήκης της ευρισκόμενης στις Καλυθιές οικία του 71χρονου.
Του αποδίδεται ακόμη ότι το βράδυ της 9ης Απριλίου 2018 τηλεφώνησε στο R/T κέντρο 100 και κατήγγειλε ψευδώς ότι νωρίτερα την ίδια ημέρα, ενώ βρισκόταν εντός του κομμωτηρίου, άγνωστοι δράστες του επιτέθηκαν και αφού τον έσυραν τον οδήγησαν στο επάνω μέρος του καταστήματος, όπου του άσκησαν σωματική βία και απειλώντας τον με όπλο τον έδεσαν με κολλητική ταινία και με χρήση τρυπανιού διέρρηξαν το χρηματοκιβώτιο. Η καταγγελθείσα ληστεία ήταν σκηνοθετημένη και προέβη στην εν λόγω καταγγελία, προκειμένου να αποκρύψει την κλοπή των χρημάτων.
Xθες ενώπιον της Ανακρίτριας οι κατηγορούμενοι ανέτρεψαν τις προανακριτικές τους ομολογίες.
Ο 33χρονος υποστήριξε ότι το ύψος των χρημάτων, που είχε υπεξαιρέσει ήταν πολύ μικρότερο κι ότι είχε ως σκοπό τον εκφοβισμό των συνεταίρων του, τονίζοντας μάλιστα ότι ο 28χρονος συνεργός του πυροβόλησε το αυτοκίνητο κι όχι τον 27χρονο. Ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν εκείνος, που μύησε στην κοκαϊνη τους συνεταίρους του αλλά αντιστρόφως και ότι δεν είχε πλήρη συνείδηση των όσων έκανε εξαιτίας της τοξικομανίας του.
Ο δεύτερος αρνήθηκε ότι είχε σκοπό να σκοτώσει τον 27χρονο και ισχυρίστηκε ότι συνέδραμε τον 33χρονο φίλο του επειδή βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς που είχε αναπτύξει προανακριτικώς ότι θα ελάμβαναν για την δολοφονία 500.000 ευρώ και για τον εκφοβισμό τους περίπου 5.000 ευρώ. Ο τρίτος αρνήθηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Βάσια Παπαγεωργίου, Στέλιος Αλεξανδρής, Στέλιος Κιουρτζής, Ελλη Βασίλη και Κώστας Ασλάνης.
Χθες εξάλλου εξετάστηκαν ακόμη δύο δικογραφίες για κατοχή ναρκωτικών από το αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου.
Πιο συγκεκριμένα μετά τις κατ’ οίκον έρευνες το βράδυ της 12ης Απριλίου 2018 συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου, ο 71χρονος, ο 27χρονος και 3 υπήκοοι Αλβανίας ηλικίας 42, 27 και 25 ετών, γιατί πέραν των «φυτεμένων» ναρκωτικών, βρέθηκαν μεταξύ άλλων στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους 36,2 γραμμαρίων και αεροβόλο όπλο.
Τα 33 γραμμάρια βρέθηκαν στην κατοχή του αδελφού του Αλβανού, που πυροβόλησε κατά του 27χρονου.
Ο τελευταίος κρίθηκε ατιμώρητος, ο 71χρονος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 μηνών με 3ετή αναστολή και οι λοιποί κρίθηκαν αθώοι.
Ως συνήγορος υπεράσπισης του 71χρονου παρέστη ο δικηγόρος κ. Μανώλης Κουτσούκος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ