Ειδήσεις

Σάλος από τις αποκαλύψεις της «δημοκρατικής»

7 κάτοικοι της Ρόδου, εκ των οποίων οι 5 τραπεζικοί υπάλληλοι, είχαν κληθεί για να καταθέσουν στα πλαίσια δικαστικής συνδρομής που ζήτησε το Τμήμα Διεθνούς Δικαστικής Συνεργασίας της Eισαγγελικής Oικονομικής Yπηρεσίας του Στέμματος της Σκωτίας, στη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος, μέσω τραπεζικών λογαριασμών και στη Ρόδο, που είχε προγραμματιστεί για την 6η Ιανουαρίου 2012, στη Γλασκόβη.

Βασικός κατηγορούμενος ήταν ο πρώτος στη λίστα καταζητούμενων της Scotland Yard, Μιχάλης Βουδούρης, που φέρεται να έχει ξεπλύνει περισσότερα από 10.000.000 λίρες στην Γλασκόβη και συνελήφθη για υπόθεση απάτης ΦΠΑ στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, όπου είχε διαφύγει.
Ο 46χρονος Μιχάλης Βουδούρης, βρέθηκε ένοχος στις κατηγορίες για υποθέσεις μαζικής απάτης, αλλά διέφυγε από τη Μεγάλη Βρετανία, προτού του απαγγελθεί η ποινή του.

Στην πολύκροτη δίκη είχαν κληθεί για να καταθέσουν τρεις υπάλληλοι του τμήματος κανονιστικής συμμόρφωσης του υποκαταστήματος που τηρούσε η Alpha Bank στη Συνοικία Αγίου Νικολάου Ρόδου, δύο υπάλληλοι της Γενικής Τράπεζας, ένας αρχιφύλακας που υπηρετούσε στη Ρόδο και ένας συνταξιούχος επιμελητής του Πρωτοδικείου Ρόδου.

Οι ανωτέρω κλήθηκαν να παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου της Σκωτίας για να καταθέσουν ως μάρτυρες σχετικά με τη διεκπεραίωση αιτημάτων που αφορούν έρευνα με την επωνυμία «Frizz» και η οποία αφορούσε σκέλος σκανδάλου νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ύψους άνω των 48.253.053,88 λιρών Αγγλίας!!!

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση, που είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας η “δημοκρατική”, ήταν οι Richard Housley 56 ετών, Caroline Jane Laind 54 ετών, Μιχαήλ Βουδούρης 44 ετών, Νικόλαος Σάββας 75 ετών και Κρυστάλλα Βουδούρη 46 ετών, όλοι κάτοικοι Σκωτίας.
Οι ανωτέρω φέρονται να μετείχαν σε δίκτυο ξεπλύματος μαύρου χρήματος που εξιχνίασε η Mονάδα Oικονομικού Eγκλήματος, η Eφορία και το Tελωνείο της Μεγάλης Βρετανίας.

Από έρευνα που διενεργήθηκε στις οικίες και σε επιχειρήσεις των ανωτέρω φέρεται να προέκυψε ότι ο Mιχαήλ Bουδούρης και οι συνεργάτες του, τόσο στην Kύπρο, όσο και στο Hνωμένο Bασίλειο, λειτουργούσαν υπεράκτιες εταιρείες με σκοπό τη διευκόλυνση του ξεπλύματος εσόδων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο Mιχαήλ Bουδούρης ήταν πληρεξούσιος μεταξύ άλλων σε 4 λογαριασμούς στην Alpha Bank, στο υποκατάστημα Hροδότου Αθηνών και Aγίου Nικολάου Pόδου και σε λογαριασμούς στο όνομα Travelex Ltd, στα ίδια υποκαταστήματα.
Πρόκειται για μια απίστευτη υπόθεση διακίνησης χρημάτων ύποπτης προέλευσης μέσω offshore εταιρειών αλλά και ελληνικών τραπεζών στο τετράπλευρο Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα – ΗΠΑ – Κύπρος και άλλων χωρών, όπως Ρουμανία και Ελβετία.

Στην υπόθεση, σύμφωνα με πόρισμα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Αττικής, που συνέδραμε στην έρευνα, συμμετείχαν περισσότερα από δέκα φυσικά πρόσωπα και πέντε εταιρείες, μεταξύ αυτών και δικηγόρος των Αθηνών.

Ως εκπρόσωπος της offshore εταιρείας Lake Sun Trading Ltd, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, με έδρα στη Λευκωσία της Κύπρου, η οποία συστάθηκε το 2000, ο δικηγόρος άνοιξε λογαριασμούς στην Τράπεζα Πειραιώς στο όνομα της εταιρείας τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2001. Ως βασικοί μέτοχοί της φέρονται δύο Κύπριοι.

Από αυτούς τους λογαριασμούς διακινήθηκαν, χωρίς να πιστοποιείται η προέλευσή τους, 19.088.789 στερλίνες με εμβάσματα προς τα φυσικά πρόσωπα μέσω της Bank of America στο Λας Βέγκας, της Cooperative Central Bank Ltd στην Κύπρο, της Τράπεζας Κύπρου σε υποκατάστημά της στη Νίκαια του Πειραιά, της Alpha Bank στον Αγιο Νικόλαο της Ρόδου, της Λαϊκής Τράπεζας στην περιοχή του Ζωγράφου και της Τράπεζας Πειραιώς. Αλλα τόσα, σύμφωνα με την έρευνα, εισήλθαν στους ίδιους λογαριασμούς.

Από τους λογαριασμούς της Lake Sun Trading Ltd στην Τράπεζα Πειραιώς διακινήθηκαν τεράστια ποστά εκτός από φυσικά πρόσωπα και σε τέσσερις εταιρείες.

Αυτές έλαβαν χρήματα μέσω τραπεζικών καταστημάτων στη Ρουμανία, στη Ρόδο, στην Ελβετία, στην Κύπρο και την Αθήνα.

Ανάμεσά τους είναι και η Travelex Ltd, offshore που φέρεται να έχει έδρα στις βρετανικές Παρθένους Νήσους και ο διευθυντής της να είναι μόνιμος κάτοικος της Κύπρου.
Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, «η εταιρεία δεν έχει επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριοποίηση στην Ελλάδα, ενώ από τα έγγραφα που κατατέθηκαν στην Alpha Bank δεν προκύπτει ποιο ή ποια είναι τα φυσικά πρόσωπα -μέτοχοι της εταιρείας.

Ο λογαριασμός της εταιρείας ανοίχτηκε στην Alpha Bank, στο υποκατάστημα που λειτουργούσε στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, στη Ρόδο.

Μεταξύ αυτών που φέρονται στο πόρισμα να έχουν λάβει χρήματα από αυτόν είναι και ένας άλλος δικηγόρος της Αθήνας.

Οι υπόνοιες για διακίνηση μαύρου χρήματος μέσω του συγκεκριμένου λογαριασμού είχαν χτυπήσει την πόρτα της Alpha Bank από τον Οκτώβριο του 2001.
Στις 15 Οκτωβρίου, η Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών της Τράπεζας έστειλε έγγραφο στο υποκατάστημα του Αγίου Νικολάου Ρόδου, στο οποίο ανέφερε αυτολεξεί:

«Δεδομένου ότι από τα προσκομισθέντα νομιμοποιητικά στοιχεία δεν προκύπτει ποιο ή ποια φυσικά πρόσωπα είναι μέτοχοι της εν θέματι εταιρείας, σας εφιστούμε την προσοχή στις διατάξεις του Ν. 2331/1995 για την «πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».

Και όμως η Travelex Ltd άνοιξε κανονικά και χρησιμοποίησε για μικρό χρονικό διάστημα λογαριασμό στο συγκεκριμένο υποκατάστημα, ενώ η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων από τις έρευνες που διενήργησε διαπίστωσε ότι τα χρήματα που εξήλθαν αλλά και αυτά που εισήλθαν στο λογαριασμό από τον Νοέμβριο του 2001 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2003, άγγιζαν τα 81 εκατομμύρια ευρώ.

Και σε αυτήν την περίπτωση τα νομιμοποιητικά έγγραφα που είχε η τράπεζα δεν αποδείκνυαν εμπορική δραστηριότητα, όπως θα μπορούσαν να κάνουν κάποια τιμολόγια και άλλα παρόμοια έγγραφα.

Ενα από τα περίεργα σημεία όλης αυτής της υπόθεσης είναι ότι για τους ίδιους ανθρώπους, αυτούς δηλαδή που φέρονται να έχουν λάβει ή προωθήσει χρήματα στους ύποπτους αυτούς τραπεζικούς λογαριασμούς, έχουν ενδιαφερθεί ήδη από το 2002 οι βρετανικές αρχές.

Από εκεί και πέρα από τις έρευνες στην Αγγλία προέκυψε ότι στην υπεράκτια εταιρεία με την επωνυμία Lake Sun Ltd, διοχετεύτηκαν έσοδα από την πώληση κοκαΐνης.

Από την ως άνω εταιρεία διαπιστώθηκε επίσης ότι υπήρξαν εμβάσματα ύψους 950.000 στερλινών προς τον λογαριασμό της υπεράκτιας εταιρείας Travelex Ltd στο υποκατάστημα της Alpha Bank στην περιοχή Αγίου Νικολάου της Ρόδου.

Στο πόρισμα της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων καταγράφεται η έρευνα που διεξήγαγαν οι διωκτικές υπηρεσίες για τον εντοπισμό εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων που αποτελούσαν τις εισπράξεις ενός ελληνοκολομβιανού καρτέλ κοκαΐνης, το οποίο εξαρθρώθηκε τον Μάιο του 1999.

Η Eισαγγελία Πλημμελειοδικών Pόδου είχε διενεργήσει σχετική έρευνα στα πλαίσια δικαστικής συνδρομής που της είχε ζητηθεί το 2004 για την εμπλοκή στην ίδια υπόθεση των Ronnie Abimbola Decker, Errol Law, Sylvanus Decker και Mohammed Safraz.

Η υπόθεση αφορά εμμέσως και τους Ronnie Decker και Mohammed Sarfraz Sattar της εταιρείας Q-Tech Distribution Limited.
H Q-Tech ασχολείται με την προμήθεια αγαθών στο Hνωμένο Bασίλειο και συγκεκριμένα με εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ο δηλωμένος ετήσιος τζίρος της Q-Tech ήταν 200.000 στερλίνες. Eρευνα από το τελωνείο της Αγγλίας κατέδειξε ότι η Q-Tech είτε έκανε πλαστή δήλωση ΦΠA είτε δεν έκανε καθόλου δήλωση και οι υποχρεώσεις της υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τις 36.000.000 στερλίνες.

Oι έρευνες έδειξαν ότι ο Decker άνοιξε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λας Bέγκας στο όνομά τους και στο όνομα εταιρειών με τις οποίες συνεργάζεται όπως οι Cordeck International Inc., Cordeck Management Company, #8 Investments Inc., Invest in a Dream Inc., Lion X International Inc., Royal Desert International Inc., Boulders Apartments LLC και Nevada Studio Centre LLC και είχε έρθει σε διακανονισμούς με διάφορα καζίνα για να του επιτρέπουν να παίζει μεγάλα ποσά.

Tα στοιχεία και οι κλητεύσεις που εκδόθηκαν από τις HΠA, στα πλαίσια της ίδιας έρευνας έδειξαν, ότι μεταφέρθηκαν κεφάλαια στους λογαριασμούς αυτούς από την Travelex Limited μέσω του υποκαταστήματος που τηρούσε η Alpha Bank στον Αγιο Νικόλαο Pόδου.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται στο διάστημα από την 1η Ιουλίου 1993 μέχρι την 29 Ιανουαρίου 2007 να οργάνωσαν και να εκτέλεσαν σχέδιο για να αποφύγουν την καταβολή φόρου εισοδήματος, για την απόκρυψη εσόδων που προέρχονταν από εγκληματική συμπεριφορά της Q Tech Distribution Limited και ότι διακινούσαν μαύρο χρήμα σε Κυπριακές και Ελληνικές τράπεζες ενώ δημιούργησαν τις παράκτιες εταιρείες Traveiex Limited, Mira Intertrade Limited και Astair Intertrade Limited, Alphascot, Trustunion LLC, Labarito Limited, Sathington Limited κ.α. για τον ίδιο σκοπό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου