Συνεντεύξεις

«Η έμφυλη και οικογενειακή βία υπήρχε και υπάρχει σε όλα τα επίπεδα της ζωής και της κοινωνίας μας»

Για τα περιστατικά βίας που εμφανίσθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας καθώς και για τις έμφυλες ανισότητες και την ενδοοικογενειακή βία, μιλάει σήμερα στη «δ» η κα Ευδοκία Πάττα-Αποστολίδη, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος του Τομέα Πρωτογενούς Ανάπτυξης Δήμου Ρόδου.
«Η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, δυστυχώς, υπήρχε και υπάρχει σε όλα τα επίπεδα της ζωής και της κοινωνίας μας» τονίζει, ενώ μιλάει και για άλλες αρμοδιότητές της, που αφορούν στο δημοτικό κυνοκομείο και για τις δράσεις που είναι σε εξέλιξη.

Κυρία Πάττα, είστε εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος του Τομέα Πρωτογενούς Ανάπτυξης. Να ξεκινήσουμε με το Δημοτικό Κυνοκομείο Ρόδου. Βελτιώνεται η κατάσταση και τι σχεδιάζει η δημοτική αρχή – γενικότερα;
Στον Τομέα Πρωτογενούς Ανάπτυξης μαζί με τον Αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Σταμάτη ξεκινήσαμε πριν 6 μήνες να ενημερωνόμαστε για το μεγάλο εύρος των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης. Να ξεκινήσουμε, λοιπόν, από το δημοτικό κυνοκομείο του νησιού μας. Πράγματι η κατάσταση την οποία διαπιστώσαμε όταν αναλάβαμε, δεν ήταν αυτή που περιμέναμε. Αμέσως προσπαθήσαμε να λύσουμε τα προβλήματα που ήταν άμεσα αναγκαία. Το θέμα της παροχής νερού, το οποίο λύσαμε άμεσα με τη ΔΕΥΑΡ. Βάλαμε σε νέα σειρά το θέμα της αποχέτευσης των λυμάτων με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Τ. Καμπούρη και με πρόγραμμα περισυλλογής των σκουπιδιών σε συνεργασία με την αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Τ. Κεχαγιά-Μαγιόγλου. Καταφέραμε να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ η κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και η προμήθεια δύο αυτοκινήτων για την μεταφορά αδέσποτων ζώων συντροφιάς και εξοπλισμού τους, συνολικής δαπάνης 371,840,40 €. Έχουμε πλέον και τη συνεργασία μιας νέας κτηνιάτρου η οποία αποκλειστικά θα ασχοληθεί με το κυνοκομείο. Παράλληλα θα προχωρήσουμε σε σύμβαση με ομάδα κτηνιάτρων για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Εδώ θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους εξαίρετους κτηνιάτρους του νησιού μας οι οποίοι με σύμβαση προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Να πούμε επίσης ότι ο Δήμος Ρόδου επιχορηγεί κάθε χρόνο με 130.000 ευρώ τη λειτουργία του ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες σε φάρμακα, τροφή κ.τ.λ. Πολύ μεγάλη επίσης είναι η βοήθεια από τις χορηγίες που έρχονται από εθελοντές φιλόζωους τόσο από τους κατοίκους του νησιού μας όσο και από το εξωτερικό. Έχουμε ζητήσει επέκταση του κυνοκομείου μέχρι να προχωρήσει η διαδικασία για τη δημιουργία νέου κυνοκομείου, που θα λειτουργεί με όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ώστε τα ζώα να ζουν σε καλύτερες συνθήκες. Κλείνοντας το θέμα με το κυνοκομείο θα ήθελα να πω το εξής: Τα ζώα στο κυνοκομείο είναι μόνο για περίθαλψη – φιλοξενία και μετά πρέπει να επιστρέφουν πίσω σε χώρους που να τα φιλοξενούν και να τα προστατεύουν και αυτό γίνεται μόνο από όλους εμάς. Το κυνοκομείο δεν είναι χώρος για να φυλακίσουμε τα ζώα.
Η δημοτική αρχή τοποθέτησε ταΐστρες και ποτίστρες, ενώ έχει αναλάβει πρωτοβουλία για το καταφύγιο γάτων. Πώς ήταν η ανταπόκριση των πολιτών σε αυτή την πρωτοβουλία;
Η πρωτοβουλία για την τοποθέτηση ταΐστρων και ποτίστρων στο νησί πήγε πάρα πολύ καλά. Έπρεπε να φροντίσουμε για τα αδέσποτα ζώα εκτός κυνοκομείου προσφέροντας την σίτισή τους σε σημεία που επιλέξαμε μετά από έρευνα. Έγιναν αποδεκτές από όλους, με μεγάλη βοήθεια των εθελοντών φιλόζωων, χωρίς την πολύτιμη βοήθεια των οποίων θα ήταν πολύ δύσκολο το εγχείρημα καθώς με την συνεργασία μας φροντίζουν για την καθαριότητα του χώρου και την τροφοδότησή τους από τροφή που τους παρέχει η Διεύθυνσή μας. Θα προχωρήσουμε στην προμήθεια και περισσότερων καθώς οι ανάγκες και η ζήτηση είναι μεγάλη ώστε να τα τοποθετήσουμε σε περισσότερα χωριά και σε σημεία της πόλης μας. Φιλοζωικές οργανώσεις του εξωτερικού ζήτησαν να βοηθήσουν στο εγχείρημα αυτό που κάνουμε, και προσφέρθηκαν να αγοράσουν γατόσπιτα για την τοποθέτησή τους σε σημεία που εμείς θα τους υποδείξουμε. Ένα όμως σημαντικό ζήτημα είναι η στείρωση των ζώων για να μην έχουμε τον ανεξέλεγκτο πληθυσμό, που πρέπει να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε.

Μιλήστε μας για τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών και για το Συμβουλευτικό Κέντρο. Ποιες υπηρεσίες παρέχουν και πόσο βοήθησαν τις γυναίκες της περιοχής μας;
Οι Δομές Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Ρόδου προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τα τελευταία εφτά χρόνια. Πρόκειται για δομές που επέφεραν τομή στα θέματα Ισότητας, αφού από τη στιγμή της λειτουργίας τους δόθηκε βήμα, όχι μόνο στο να αναδειχθεί η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, αλλά να καταπολεμηθούν ανισότητες, πολλαπλές διακρίσεις και στερεότυπα που κρατούν δέσμιες, ακόμη μέχρι σήμερα, πολλές γυναίκες. Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών είναι η πρώτη γραμμή υποστήριξης. Εξειδικευμένα επιστημονικά στελέχη, (κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος και κοινωνιολόγος) παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής, ψυχολογικής υποστήριξης και εργασιακής συμβουλευτικής. Η γυναίκα που επισκέπτεται το Κέντρο μπορεί, επίσης να λάβει νομική συμβουλή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από το Δίκτυο της Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ. Σημαντική είναι η συμβολή του στην εργασιακή ενδυνάμωση, γιατί το ζητούμενο είναι η οικονομική και κοινωνική ένταξη των γυναικών, αξιοποιώντας τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους.
Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών προσφέρει ασφαλή διαμονή και διατροφή στις γυναίκες και τα παιδιά τους για διάστημα τριών μηνών. Στους χώρους του, που είναι απόρρητοι για ευνόητους λόγους, η γυναίκα μπορεί με την υποστήριξη εξειδικευμένου προσωπικού (κοινωνικού λειτουργού, ψυχολόγου, κοινωνιολόγου) να επαναπροσδιοριστεί και να θέσει τους στόχους για μια νέα αρχή. Έχουμε πετύχει να συνδυάσουμε την επανένταξη στον κοινωνικό ιστό με το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» του Υπουργείου Εργασίας, με το οποίο υποστηρίζεται η γυναίκα, μετά την παραμονή της στον Ξενώνα, για άλλα τρία χρόνια. Σημασία για μας έχει η ολοκληρωμένη προσέγγιση και η ουσιαστική υποστήριξη. Ταυτόχρονα, οι Δομές Υποστήριξης Γυναικών έχουν στις αρμοδιότητές τους την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού. Σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται ημερίδες, εκδηλώσεις, κα. Επίσης, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών έχει πιστοποιηθεί από το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να οργανώνει workshop στα σχολεία του Δήμου μας, γιατί πιστεύουμε ότι η πρόληψη πρέπει να ξεκινά από μικρή ηλικία. Ακόμα και μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, προσπαθούμε να στήσουμε μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δίκτυο κατά της Έμφυλης και Ενδοοικογενειακής βίας στη Ρόδο, για να προσφέρουμε ακόμη περισσότερες και κυρίως ποιοτικότερες υπηρεσίες στις γυναίκες.
Οπότε γίνεται αντιληπτό ότι η συμβολή τους είναι σημαντική, πολυεπίπεδη και έχουν υποστηρίξει ουσιαστικά τις γυναίκες, που τους επισκέφτηκαν και που μπορεί να είναι από όλη την Ελλάδα.
Τα περιστατικά βίας έχουν αυξηθεί με το lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού;
Είναι αλήθεια ότι με το lockdown κλειστήκαμε μέσα στα σπίτια μας. Αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθούμε περισσότερο με τα θέματα της οικογένειας και του εαυτού μας. Έτσι, στην πρώτη καραντίνα αναδείχτηκαν οι έμφυλες ανισότητες και η ενδοοικογενειακή βία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τότε παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο. Η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, δυστυχώς, υπήρχε και υπάρχει σε όλα τα επίπεδα της ζωής και της κοινωνίας μας. Στη δεύτερη καραντίνα, με πιο ώριμες συνθήκες, παρουσιάστηκε το κίνημα #Metoo, που έφερε στη δημοσιότητα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας σε διάφορους τομείς της κοινωνίας. Σε αυτό συνέβαλαν σίγουρα το Δίκτυο των Συμβουλευτικών Κέντρων και Ξενώνων που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, καθώς και η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου με την επικύρωση και από τη χώρα μας της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε όλοι μας να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε την φωνή των θυμάτων και να τα υποστηρίξουμε ουσιαστικά. Κύριο μέλημά μας πρέπει να είναι η προτροπή και άλλων θυμάτων βίας να σπάσουν τη σιωπή, προκειμένου να εξαλειφτούν τα φαινόμενα. Κλείνοντας θα χρησιμοποιήσω ως ευχή το σύνθημα των Δομών Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Ρόδου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Ας είναι η μόνη πανδημία από εδώ και στο εξής αυτή της Ισότητας της Κοινωνίας, χωρίς διακρίσεις, στερεότυπα και ανισότητες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου