Μεγάλη ήταν η προσέλευση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου όπου το βράδυ της Παρασκευής ο αν. υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός προέβη σε αναλυτική παρουσίαση του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου, εστιάζοντας στα οφέλη που αποκομίζουν κάτοικοι και επιχειρηματίες των νησιών.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρώην περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο αντιδήμαρχος Τέρης Χατζηιώαννου, η αντιδήμαρχος Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο αντιδήμαρχος Αγαπητός Πάλλας, ο υποψήφιος δήμαρχος Στράτος Καρίκης, ο συντονιστής της Ν.Ε Νότιας Δωδεκανήσου, Αντώνης Αποστολίδης, ο πρώην νομάρχης Σάββας Καραγιάννης, η γραμματέας νησιωτικής πολιτικής των ΑΝΕΛ, Μαρία Αγγέλου κ.ά.
Τον αν. υπουργό προλόγισε ο νέος γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιώργος Κασσάρας, ενώ την εκδήλωση συντόνιζε η δημοσιογράφος Ρένα Βενιανάκη. Στους χαιρετισμούς τους, οι Φιλήμονας Ζαννετίδης, Τέρης Χατζηιωάννου, Γιώργος Αντώνογλου, Τέρης Χατζηιωάννου, Σάββας Καραγιάννης, Γιάννης Μαχαιρίδης και Στράτος Καρίκης συνεχάρησαν τον κ. Σαντορινιό για την εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου που ήταν πάγιο αίτημα των νησιωτών, τόνισαν όμως ότι θα πρέπει να επανέλθει το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ. Συνεχάρησαν επίσης τον κ. Κασσάρα για τα νέα του καθήκοντα σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να βρίσκονται νησιώτες σε τόσο καίριες θέσεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε για τις θετικές επιπτώσεις που ήδη έχει το Μεταφορικό Ισοδύναμο για τους κατοίκους των νησιών. Όπως σημείωσε, πρόκειται για ένα μέτρο που εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης για ειδικές πολιτικές στα νησιά. Είπε ότι το μέτρο εφαρμόζεται σε 49 νησιά στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και στη μεταφορά εμπορευμάτων, ενώ σύντομα θα ισχύσει και για τα καύσιμα στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά, αφού εντός των ημερών αναμένεται η έκδοση της ΚΥΑ. Σύμφωνα με τον κ. Σαντορινιό, στόχος είναι από το 2020 να ισχύσει το μέτρο για τα καύσιμα σε όλα τα νησιά, έτσι ώστε η τιμή τους στα νησιά να μην υπερβαίνει τον μέσο όρο της τιμής στα πρατήρια της Αττικής.
Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε και επίσημα την επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στις αεροπορικές συγκοινωνίες για τους κατοίκους των νησιών. Όπως έκανε γνωστό, οι συνομιλίες με τις αεροπορικές εταιρείες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και στόχος της κυβέρνησης είναι να τεθεί σε εφαρμογή η επιδότηση των αεροπορικών εισιτηρίων, μέχρι το τέλος Μαΐου ή το αργότερο έως τις αρχές Ιουνίου.
«Έχουμε ήδη ετοιμάσει την τροπολογία που θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στη Βουλή», ανέφερε ο κ. Σαντορινιός και αφού προχωρήσουν τα απαραίτητα τεχνικά θέματα θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που θα καθορίζει τη διαδικασία εφαρμογής του μέτρου.
«Καταφέραμε να βρούμε πόρους για το Μεταφορικό Ισοδύναμο (σ.σ. περίπου 170 εκατ. ευρώ), που αποτελούσε χρόνιο και διαρκές αίτημα των κατοίκων των νησιών, για το οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα.
Βρήκαμε αυτούς τους πόρους διότι εμείς δεν κάνουμε δωράκια στις φαρμακευτικές εταιρείες, όπως έκαναν οι προηγούμενοι, όπως αποκαλύφθηκε στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών», τόνισε ο κ. Σαντορινιός, ο οποίος επισήμανε ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι ανεξάρτητο των προσπαθειών που συνεχίζουν να γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να επανέλθουν σε όλα τα νησιά οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ