ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης, Τριήμερο εκδηλώσεων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
sas

Η 20ή Μαρ­τί­ου έχει ορι­στεί ως Πα­γκό­σμια Ημέρα Αφή­γη­σης, θε­σμός που ξε­κί­νη­σε στη Σου­η­δία τη δε­κα­ε­τία του 1990 και κα­θιε­ρώ­θη­κε πα­γκο­σμί­ως στις ημέ­ρες μας. Είναι αφιε­ρω­μέ­νη στην αφή­γη­ση ενώ διορ­γα­νώ­νο­νται και συ­νο­δευ­τι­κές εκ­δη­λώ­σεις, συ­νή­θως γύρω από μία θε­μα­τι­κή ενό­τη­τα, η οποία για το 2014 είναι «Τέ­ρα­τα και Δρά­κο­ντες» (“Monsters and Dragons”).

Στο πλαί­σιο της ημέ­ρας αυτής διορ­γα­νώ­νε­ται τρι­ή­με­ρο εκ­δη­λώ­σε­ων, με τη συμ­με­το­χή της επαγ­γελ­μα­τία αφη­γή­τριας και ψυ­χο­παι­δα­γω­γού Σάσας Βούλ­γα­ρη, που θα πε­ρι­λαμ­βά­νει αφη­γή­σεις σε σχο­λεία της Α/θμιας Εκ­παί­δευ­σης καθώς επί­σης τις πα­ρα­κά­τω δρα­στη­ριό­τη­τες:

Πέμ­πτη 20 Μαρ­τί­ου, στις 20 :00 στον Ξε­νώ­να της Αγίας Αι­κα­τε­ρί­νης στη Με­σαιω­νι­κή Πόλη (πλα­τεία Αγ. Πα­ντε­λε­ή­μο­νος)

Διά­λε­ξη – συ­ζή­τη­ση: «Αφη­γη­μα­τι­κές Πε­ρι­πέ­τειες με δρά­κο­ντες, ήρωες, ηρω­ί­δες και άλλα δεινά …»

Διάρ­κεια: 1 ώρα – θα ακο­λου­θή­σει συ­ζή­τη­ση με το κοινό

Ει­ση­γή­τρια:

Σάσα Βούλ­γα­ρη: Επαγ­γελ­μα­τί­ας Αφη­γή­τρια και Ψυ­χο­παι­δα­γω­γός, με θέμα «Κι­νη­μα­το­γρα­φι­κές Ρα­ψω­δί­ες και Αφη­γη­μα­τι­κοί Υπερ-Ήρωες».

Τι θέση άραγε κα­τέ­χει στην εποχή μας ο αφη­γη­μα­τι­κός προ­φο­ρι­κός λόγος όταν κα­τα­κλυ­ζό­μα­στε από την ει­κό­να ει­δι­κά μά­λι­στα στον τομέα της ψυ­χα­γω­γί­ας; Και υπάρ­χουν στιγ­μές που η 7η μορφή τέ­χνης, ο κι­νη­μα­το­γρά­φος, ανα­με­τρά­ται με την πα­ρα­δο­σια­κή αφη­γη­μα­τι­κή τέχνη; Υπάρ­χουν δά­νεια και… χρω­στού­με­να; Και ποιος είναι ο με­γά­λος νι­κη­τής;

Μια πα­ρα­μυ­θού «νέας κοπής» ανα­ρω­τιέ­ται, απο­φα­σί­ζει, συ­ζη­τά και αφη­γεί­ται!

Πα­ρεμ­βά­σεις:

Μαρία Γκα­σού­κα: Επί­κου­ρη κα­θη­γή­τρια «Φύλου, Λα­ο­γρα­φί­ας και Λαϊ­κού Πο­λι­τι­σμού» του Τμή­μα­τος Επι­στη­μών της Προ­σχο­λι­κής Αγω­γής και του Εκ­παι­δευ­τι­κού Σχε­δια­σμού, με θέμα «Μια φορά κι έναν καιρό στον κόσμο τούτο: Φύλο και Αφή­γη­ση».

Γιώρ­γος Κα­τσα­δώ­ρος: Λέ­κτο­ρας «Λα­ο­γρα­φί­ας» του Παι­δα­γω­γι­κού Τμή­μα­τος Δη­μο­τι­κής Εκ­παί­δευ­σης του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Αι­γαί­ου, με θέμα «Μυ­θι­κοί ήρωες δρα­κο­ντο­κτό­νοι».

Χαρά Κό­ντου: Φι­λό­λο­γος – συγ­γρα­φέ­ας, με θέμα: «Θη­λυ­κές ανα­πα­ρα­στά­σεις που συν­δέ­ο­νται με τον δρά­κο­ντα και τη δρα­κο­ντο­κτο­νία : από το μύθο στο λαϊκό πα­ρα­μύ­θι»

Προ­λο­γί­ζει: Πέ­τρος Σπα­νός: Σχο­λι­κός Σύμ­βου­λος της 3ης Πε­ρι­φέ­ρειας Α/θμιας Εκ­παί­δευ­σης Δω­δε­κα­νή­σου

Συ­ντο­νί­ζει: Άννα Αχιο­λά: Πρό­ε­δρος του συλ­λό­γου «Με­σαιω­νι­κό Ρόδο» και υπεύ­θυ­νη δη­μιουρ­γι­κού σχε­δια­σμού και ορ­γά­νω­σης του Με­σαιω­νι­κού Φε­στι­βάλ της Ρόδου

Μετά τη Διά­λε­ξη – Συ­ζή­τη­ση κι ένα πα­ρα­μυ­θά­κι με Δρά­κο­ντες … κέ­ρα­σμα, από τη Σάσα Βούλ­γα­ρη.

Πα­ρα­σκευή 21 Μαρ­τί­ου, στις 21:00 στη «Ρωγμή του Χρό­νου» Πλα­τεία Αρί­ω­νος 1 (ένα­ντι Λου­τρών – Χαμάμ), Με­σαιω­νι­κή Πόλη

Βρα­διά αφή­γη­σης για ενή­λι­κο κοινό με την Σάσα Βού­γα­ρη: «Γλυκά να σου τα πω να τα θυ­μά­σαι…» Ιστο­ρί­ες για τα όμορ­φα, για τα πα­ρά­δο­ξα, για τα πάθη, για τους καη­μούς, για και­ρούς αλ­λαρ­γι­νούς κι όπου αλλού μας πάει ο δρό­μος που άλ­λο­τε παίρ­νει κι άλ­λο­τε αφή­νει…

Για κρα­τή­σεις θέ­σε­ων, επι­κοι­νω­νή­στε με τη «Ρωγμή του Χρό­νου» στο 22410 25202

Σάβ­βα­το 22 Μαρ­τί­ου, στις 10:30

Σε­μι­νά­ριο για την τέχνη της μυ­θο­πλα­σί­ας και της δη­μιουρ­γι­κής γρα­φής με τίτλο «Δυο κου­κιά και δυο ρε­βί­θια πόσα κά­νουν πα­ρα­μύ­θια;» ή αλ­λιώς «… Πώς μπο­ρεί­τε να μα­γει­ρέ­ψε­τε τα δικά σας πα­ρα­μύ­θια»

Διάρ­κεια σε­μι­να­ρί­ου: 4 ώρες (με δια­λείμ­μα­τα για καφέ)

Όλοι οι συμ­με­τέ­χο­ντες θα λά­βουν Βε­βαί­ω­ση Πα­ρα­κο­λού­θη­σης.

Οι διορ­γα­νω­τές επι­θυ­μούν να ευ­χα­ρι­στή­σουν την Αρ­χαιο­λο­γι­κή Υπη­ρε­σία (4η εφο­ρεία) για την πα­ρα­χώ­ρη­ση του χώρου πραγ­μα­το­ποί­η­σης της εκ­δή­λω­σης.

Για πε­ρισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες μπο­ρεί­τε να απευ­θύ­νε­στε στην ηλε­κτρο­νι­κή διεύ­θυν­ση: [email protected]

Η ΠΑ­ΡΑ­ΜΥ­ΘΟΥ ΣΑΣΑ ΒΟΥΛ­ΓΑ­ΡΗ…

Είναι ψυ­χο­παι­δα­γω­γός, με επι­μόρ­φω­ση στην εναλ­λα­κτι­κή δι­δα­σκα­λία και με εμπει­ρία σε εκ­παι­δευ­τι­κά και δη­μιουρ­γι­κά προ­γράμ­μα­τα καθώς και στην ει­δι­κή αγωγή. Έχει μα­κριά εμπει­ρία σε συ­ντο­νι­σμό εκ­παι­δευ­τι­κών και δη­μιουρ­γι­κών ερ­γα­στη­ρί­ων για παι­διά σε όλα τα εξε­λι­κτι­κά στά­δια από την προ­σχο­λι­κή ηλι­κία έως και το Λύ­κειο.

Ως αφη­γή­τρια, είναι αυ­το­δί­δα­κτη και ανή­κει στους πρω­τερ­γά­τες της νέο-αφή­γη­σης (για ενή­λι­κο και παι­δι­κό κοινό) στην Ελ­λά­δα με διαρ­κή επαγ­γελ­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα από το 1993.

Η πλού­σια και ποιο­τι­κή καλ­λι­τε­χνι­κή της πα­ρα­γω­γή την κα­θι­στά μια από τους πιο ση­μα­ντι­κούς δη­μιουρ­γούς στο χώρο της επαγ­γελ­μα­τι­κής αφή­γη­σης, με έντο­νη επιρ­ροή στις νε­ό­τε­ρες γε­νιές αφη­γη­τών. Με τις στα­θε­ρές εμ­φα­νί­σεις της έχει δη­μιουρ­γή­σει «στέ­κια πα­ρα­μυ­θιών» και από το 1996 συ­νερ­γά­ζε­ται τα­κτι­κά με Μου­σεία, δη­μιουρ­γώ­ντας εξει­δι­κευ­μέ­να δια­θε­μα­τι­κά προ­γράμ­μα­τα.

Έχο­ντας δια­μορ­φώ­σει τη δική της μέ­θο­δο, δι­δά­σκει σε σε­μι­νά­ρια και συμ­με­τέ­χει σε συ­νέ­δρια και ημε­ρί­δες, για την τέχνη της αφή­γη­σης από το 1995. Το 1998 αφη­γή­θη­κε 13 ελ­λη­νι­κά πα­ρα­μύ­θια στην ΕΤ1. Η τε­λευ­ταία επα­νά­λη­ψη της σει­ράς έγινε τον Αύ­γου­στο του 2011. Πα­ρα­μύ­θια της έχουν δη­μο­σιευ­τεί στους «Ερευ­νη­τές» της Κα­θη­με­ρι­νής και στο free press ΤaΛΚ.

Έχει συ­νερ­γα­στεί με το Μου­σείο Λαϊ­κής Τέ­χνης, το Ίδρυ­μα Μι­χά­λης Κα­κο­γιάν­νης, το Μου­σείο Μπε­νά­κη Ισλα­μι­κής Τέ­χνης, το Μου­σείο Γου­λαν­δρή – κέ­ντρο Γαία, το Μου­σείο Κυ­κλα­δι­κής Τέ­χνης, την Εθνι­κή Βι­βλιο­θή­κη, το Ευ­ρω­παϊ­κό Πο­λι­τι­στι­κό Κέ­ντρο Δελ­φών, το Μου­σείο του Λου­τρού των Αέ­ρη­δων, το Ίδρυ­μα Μεί­ζο­νος Ελ­λη­νι­σμού, το ίδρυ­μα Άγ­γε­λου και Λητώς Κα­τα­κου­ζη­νού, το Πο­λι­τι­στι­κό Ίδρυ­μα Ομί­λου Πει­ραιώς, το Μου­σείο Παι­δι­κής Τέ­χνης, το Παι­δι­κό Μου­σείο Αθή­νας, τα θέ­α­τρα Με­τα­ξουρ­γείο και Φούρ­νος, το Τσάι στη Σα­χά­ρα, το Μπα­ρά­κι του Βα­σί­λη κ.α.

Από το 1996 συ­νερ­γά­ζε­ται στα­θε­ρά με τις Βι­βλιο­θή­κες του Κο­λε­γί­ου Αθη­νών σχε­διά­ζο­ντας δια­θε­μα­τι­κά προ­γράμ­μα­τα αφή­γη­σης με στόχο την φι­λα­να­γνω­σία. Έχει αφη­γη­θεί σε διά­φο­ρους χώ­ρους σε όλη την Ελ­λά­δα και το εξω­τε­ρι­κό.

Το Δε­κέμ­βριο του 2013 κλή­θη­κε από τον Καλ­λι­τε­χνι­κό Διευ­θυ­ντή της Εθνι­κής Λυ­ρι­κής Σκη­νής, Μύ­ρω­να Μι­χαη­λί­δη, να δη­μιουρ­γή­σει, σκη­νο­θε­τή­σει και να αφη­γη­θεί «Το Πα­ρα­μύ­θι των Χρι­στου­γέν­νων» πλαι­σιώ­νο­ντας την 1η επί­ση­μη πα­ρου­σί­α­ση της Παι­δι­κής Χο­ρω­δί­ας της ΕΛΣ

Το 2014 είναι υπο­ψή­φια της SCBWI – Greece, ως storyteller – η πρώτη φορά που επαγ­γελ­μα­τί­ας αφη­γη­τής αντι­προ­σω­πεύ­ει την Ελ­λά­δα – για το Διε­θνές Βρα­βείο Astrid Lindgren Memorial Award – το με­γα­λύ­τε­ρο βρα­βείο για την παι­δι­κή λο­γο­τε­χνία στον κόσμο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.