ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νικητιάδης προς Τσιάρα: Οι κλειστές κομματικές συσκέψεις δε λύνουν το πρόβλημα του λαγοκέφαλου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ Γ

Την απα­ρά­δε­κτη πρα­κτι­κή της Κυ­βέρ­νη­σης να αντι­με­τω­πί­ζει το οξύ πρό­βλη­μα του λα­γο­κέ­φα­λου που πλήτ­τει την ελ­λη­νι­κή αλιεία με κομ­μα­τι­κούς απο­κλει­σμούς στη­λι­τεύ­ει ο Βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου του ΠΑΣΟΚ και Υπεύ­θυ­νος του ΚΤΕ Ανά­πτυ­ξης, Γιώρ­γος Νι­κη­τιά­δης, με Επί­και­ρη Ερώ­τη­ση που κα­τέ­θε­σε προς τον Υπουρ­γό Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων κ. Κων­στα­ντί­νο Τσιά­ρα. Πα­ραλ­λή­λως ο κ. Νι­κη­τιά­δης ζητά σα­φείς απα­ντή­σεις για τον  τρόπο αντι­με­τώ­πι­σης του προ­βλή­μα­τος καθώς και τον τρόπο απο­ζη­μί­ω­σης των Ελ­λή­νων αλιέ­ων. Η Επί­και­ρη Ερώ­τη­ση κα­τα­τέ­θη­κε την Τρίτη 17 Φε­βρουα­ρί­ου 2026.

Συμ­φώ­νως με όσα ανα­φέ­ρο­νται στο κεί­με­νο της Επί­και­ρης Ερώ­τη­σης, στις 13 Φε­βρουα­ρί­ου πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε τη­λε­διά­σκε­ψη για το ζή­τη­μα του λα­γο­κέ­φα­λου με τη συμ­με­το­χή βου­λευ­τών της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας, την κομ­μα­τι­κής ορ­γά­νω­σης της Νέας Δη­μο­κρα­τί­ας στην Κά­λυ­μνο και συ­γκε­κρι­μέ­νων φο­ρέ­ων, ενώ απο­κλεί­στη­καν όλα τα άλλα κόμ­μα­τα της Βου­λής, καθώς και κρί­σι­μοι θε­σμι­κοί φο­ρείς της αυ­το­διοί­κη­σης. Ο κ. Νι­κη­τιά­δης το­νί­ζει ότι τέ­τοιες πρα­κτι­κές υπο­νο­μεύ­ουν τη σο­βα­ρό­τη­τα και την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα της δη­μό­σιας πο­λι­τι­κής, ιδίως όταν πρό­κει­ται για ζή­τη­μα που απαι­τεί συ­νεν­νό­η­ση, κα­θο­λι­κή συμ­με­το­χή και άμε­σες απο­φά­σεις.

Ταυ­το­χρό­νως ο Βου­λευ­τής του ΠΑΣΟΚ υπο­γραμ­μί­ζει τα τε­ρά­στια προ­βλή­μα­τα που έχουν προ­κύ­ψει από τη ρα­γδαία εξά­πλω­ση του λα­γο­κέ­φα­λου στα ελ­λη­νι­κά ύδατα κυ­ρί­ως σε Δω­δε­κά­νη­σα, Κρήτη και Νότια Πε­λο­πόν­νη­σο. Η πα­ρου­σία του συ­γκε­κρι­μέ­νου ψα­ριού έχει επι­φέ­ρει άμεση οι­κο­νο­μι­κή ασφυ­ξία για τους επαγ­γελ­μα­τί­ες αλιείς λόγω κα­τα­στρο­φών αλιευ­τι­κών ερ­γα­λεί­ων και απώ­λειας ει­σο­δή­μα­τος και πα­ραλ­λή­λως έχει επι­φέ­ρει πλήγ­μα­τα στη βιο­ποι­κι­λό­τη­τα και στο θα­λάσ­σιο οι­κο­σύ­στη­μα.

Όπως επι­ση­μαί­νει στην Επί­και­ρη Ερώ­τη­ση του ο κ. Νι­κη­τιά­δης, υπάρ­χουν ευ­ρω­παϊ­κά χρη­μα­το­δο­τι­κά ερ­γα­λεία, στις προ­γραμ­μα­τι­κές πε­ριό­δους 2014–2020 και 2021–2027, για δρά­σεις αντι­με­τώ­πι­σης του φαι­νο­μέ­νου, τα οποία αξιο­ποι­ή­θη­καν από την Κύπρο μέσω κι­νή­τρων για στο­χευ­μέ­νη αλί­ευ­ση λα­γο­κέ­φα­λου, ενώ στη χώρα μας, πέρα από πι­λο­τι­κή εφαρ­μο­γή στην Κρήτη δεν υπάρ­χει μέχρι σή­με­ρα ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο.

Ο Βου­λευ­τής Δω­δε­κα­νή­σου του ΠΑΣΟΚ Γιώρ­γος Νι­κη­τιά­δης ερωτά τον Υπουρ­γό Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων Κων­στα­ντί­νο Τσιά­ρα :

·        Ποιο είναι το ακρι­βές σχέ­διο της Κυ­βέρ­νη­σης για την ανά­σχε­ση, δια­χεί­ρι­ση και κα­τα­πο­λέ­μη­ση του λα­γο­κέ­φα­λου, ποια ποσά έχει απορ­ρο­φή­σει από ευ­ρω­παϊ­κά κον­δύ­λια προς αυτή την κα­τεύ­θυν­ση εκτός του ποσού για την πο­λι­τι­κή εφαρ­μο­γή στην Κρήτη και τι θα κάνει με την απο­ζη­μί­ω­ση των Ελ­λή­νων αλιέ­ων για την κα­τα­στρο­φή των αλιευ­τι­κών τους ερ­γα­λεί­ων από το λα­γο­κέ­φα­λο;

·        Γιατί απο­κλεί­σα­τε το ΠΑΣΟΚ από την πα­ρού­σα σύ­σκε­ψη καθώς και όλα τα άλλα κόμ­μα­τα της Βου­λής, την αυ­το­διοί­κη­ση και τους μη αρε­στούς σε εσάς φο­ρείς των νη­σιών μας;

Το κεί­με­νο της ερώ­τη­σης είναι το ακό­λου­θο:

Προς Τον κ. Υπουρ­γό Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων, κ. Κων­στα­ντί­νο Τσιά­ρα,

Θέμα: «Ανα­γκαία η προ­στα­σία των Ελ­λή­νων Αλιέ­ων από την ρα­γδαία εξά­πλω­ση του Λα­γο­κέ­φα­λου στα ελ­λη­νι­κά ύδατα, χωρίς κομ­μα­τι­κές δια­κρί­σεις».

κ. Υπουρ­γέ

Τα τε­λευ­ταία χρό­νια πα­ρα­τη­ρεί­ται με­τα­νά­στευ­ση χω­ρο­κα­τα­κτη­τι­κών ξένων ειδών (ΧΞΕ), όπως το λα­γό­ψα­ρο ή λα­γο­κέ­φα­λος (Lagocephalus sceleratus) προς τα ελ­λη­νι­κά χω­ρι­κά ύδατα και ιδίως στις πε­ριο­χές της Κρή­της, των Δω­δε­κα­νή­σων και της Νό­τιας Πε­λο­πον­νή­σου, με κα­τα­στρο­φι­κές συ­νέ­πειες τόσο ως προς την βιο­ποι­κι­λό­τη­τα και τα το­πι­κά οι­κο­συ­στή­μα­τα όσο και ως προς την απρό­σκο­πτη λει­τουρ­γία της επαγ­γελ­μα­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας των Ελ­λή­νων Αλιέ­ων.

Για το πρό­βλη­μα αυτό, η ΕΕ  εφάρ­μο­σε δύο επι­χει­ρη­σια­κά προ­γράμ­μα­τα για τις πε­ριό­δους 2014-2020 και 2021 -2027 για την χρη­μα­το­δό­τη­ση σχε­τι­κών δρά­σε­ων αντι­με­τώ­πι­σης του φαι­νο­μέ­νου. Προ­γράμ­μα­τα τα οποία αξιο­ποί­η­σε η Κύ­προς απορ­ρο­φώ­ντας ευ­ρω­παϊ­κά κον­δύ­λια και πα­ρέ­χο­ντας κί­νη­τρα για στο­χευ­μέ­νη αλί­ευ­ση λα­γο­κέ­φα­λου σε αντί­θε­ση με την χώρα μας η οποία δεν έχει προ­βεί έως σή­με­ρα σε κα­νέ­να ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο, παρά μόνο σε πι­λο­τι­κή εφαρ­μο­γή στην Κρήτη.

Απέ­να­ντι σε όλα αυτά η Ελ­λη­νι­κή Κυ­βέρ­νη­ση επέ­λε­ξε να απα­ντή­σει με σύ­σκε­ψη σας με κομ­μα­τι­κά στε­λέ­χη της ΝΔ! Όπως πλη­ρο­φο­ρού­μα­στε από τον ηλε­κτρο­νι­κό τύπο, στις 13 Φε­βρουα­ρί­ου πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σύ­σκε­ψη – τη­λε­διά­σκε­ψη στην οποία εκτός από εσάς, συμ­με­τεί­χαν οι Βου­λευ­τές της ΝΔ στα Δω­δε­κά­νη­σα, υπη­ρε­σια­κοί και αυ­το­διοι­κη­τι­κοί πα­ρά­γο­ντες ανή­κο­ντες απο­κλει­στι­κώς στον χώρο, της ΝΔ, η κομ­μα­τι­κή ορ­γά­νω­ση της ΝΔ Κα­λύ­μνου καθώς και οι εκ­πρό­σω­ποι των συλ­λό­γων αλιέ­ων Κα­λύ­μνου και Καρ­πά­θου. Συμ­φώ­νως δε με ενη­μέ­ρω­ση που έχω η πρό­σκλη­ση έφυγε από το Υπουρ­γείο Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και τρο­φί­μων δη­μιουρ­γώ­ντας εύ­λο­γα ερω­τή­μα­τα για τον απο­κλει­σμό όλων των κομ­μά­των πλην της ΝΔ καθώς και ο απο­κλει­σμός του Δήμου Κα­λύ­μνου και του Δήμου Καρ­πά­θου.

Δε­δο­μέ­νου ότι το πρό­βλη­μα της ει­σβο­λής του λα­γο­κέ­φα­λου έχει λάβει δια­στά­σεις ενώ η Ελ­λη­νι­κή πο­λι­τεία δεν έχει λάβει ακόμη μέτρα και δεν έχει απο­ζη­μιώ­σει τους αλιείς εκτός από το πι­λο­τι­κό πρό­γραμ­μα που εφαρ­μό­στη­κε στην Κρήτη

Δε­δο­μέ­νου ότι απο­τε­λεί πρω­τό­γνω­ρο φαι­νό­με­νο να προ­κα­λεί­τε σύ­σκε­ψη (τη­λε­διά­σκε­ψη) υπό την Κυ­βέρ­νη­ση, στην οποία εκτός των φο­ρέ­ων των αλιέ­ων προ­σκλή­θη­καν μόνο στε­λέ­χη της ΝΔ

Ερω­τά­ται ο κος Υπουρ­γός:

1)       Ποιο είναι το ακρι­βές σχέ­διο της Κυ­βέρ­νη­σης για την ανά­σχε­ση, δια­χεί­ρι­ση και κα­τα­πο­λέ­μη­ση του λα­γο­κέ­φα­λου, ποια ποσά έχει απορ­ρο­φή­σει από ευ­ρω­παϊ­κά κον­δύ­λια προς αυτή την κα­τεύ­θυν­ση εκτός του ποσού για την πο­λι­τι­κή εφαρ­μο­γή στην Κρήτη, τι θα κάνει με την απο­ζη­μί­ω­ση των αλιέ­ων για την κα­τα­στρο­φή των αλιευ­τι­κών ερ­γα­λεί­ων από το λα­γο­κέ­φα­λο;

2)       Γιατί απο­κλεί­σα­τε το ΠΑΣΟΚ από την πα­ρού­σα σύ­σκε­ψη καθώς και άλλα κόμ­μα­τα της Βου­λής, την αυ­το­διοί­κη­ση και τους μη αρε­στούς σε εσάς φο­ρείς των νη­σιών μας;

Ο ερω­τών Βου­λευ­τής

Γιώρ­γος Νι­κη­τιά­δης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.