Τοπικές Ειδήσεις

Διενεργήθηκαν οι εκλογές στην Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου

Με μεγάλη συμμετοχή, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών φορέων, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, γεγονός που αναδεικνύει τη μεγάλη συσπείρωση του κλάδου.
Ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Μανώλης Μαρκόπουλος προέβη σε ένα σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων της παρούσας θητείας, δηλώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν 78 νέα μέλη στην ΕΞΡ, η οποία απαριθμεί πλέον περισσότερα από 460! Αναφέρθηκε επίσης στις κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί ο τουρισμός και ο ξενοδοχειακός κλάδος και στην υψηλή φορολογία που ταλανίζει τα ξενοδοχεία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη «σύσφιγξη» των σχέσεων με τους εργαζόμενους και στις τοπικές συμβάσεις εργασίες, οι οποίες είναι οι πλέον συμφέρουσες πανελλαδικά (κυρίως η σύμβαση που υπεγράφη το 2023). Ο κ. Μαρκόπουλος ευχαρίστησε τους συνεργάτες και συναδέλφους του για τη στήριξη και τη συνεργασία και δήλωσε ότι θα είναι πάντα κοντά στη νέα διοίκηση.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), κ. Γιάννης Χατζής δήλωσε ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος απέδειξε την ανθετικότητά του ακόμη και κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, τονίζοντας ότι ήρθε να κάνει βήματα μπροστά και να διαχειριστεί παλιές και νέες κρίσεις και προκλήσεις (κλιματική κρίση, υψηλή φορολογία, χρήση αιγιαλού, βραχιχρόνια μίσθωση κοκ).
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε ότι ο τουρισμός αποτελεί ομαδικό άθλημα. Το ομαδικό πνεύμα που επικρατεί στη Ρόδο, συνετέλεσε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρίσεων των τελευταίων ετών και στις υψηλές επιδόσεις.
Η αστάθεια που επικρατεί σε όλο τον πλανήτη, απαιτεί ευελιξία, αποφασιστικότητα και προσαρμοστικότητα, σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο, ο οποίος επεσήμανε ότι το απόλυτο “trend” στον τουρισμό είναι η αειφορία. Προς αυτή την κατεύθυνση το Ν. Αιγαίο και ιδιαίτερα η Ρόδος έχει κάνει σημαντικά βήματα, κυρίως με το πρόγραμμα “Rhodes CoLab”.

Γιάννης Παπαβασιλείου
«Εκφράζω την επιθυμία μου να αναλάβω τη μεγάλη τιμή και ευθύνη της προεδρίας στην ΕΞΡ»
Την επιθυμία του να αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη της προεδρίας στην ΕΞΡ εξέφρασε ο κ. Γιάννης Παπαβασιλείου. Δεσμευόμενος να αγωνιστεί για επίλυση των προβλημάτων του κλάδου, την ανάπτυξη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, την προώθηση του τουρισμού, την ανάπτυξη του τόπου και της κοινωνίας.
«Εκφράζω την επιθυμία μου να αναλάβω τη μεγάλη τιμή και ευθύνη της προεδρίας στην ΕΞΡ και δεσμεύομαι, με τη στήριξή σας, να καταβάλω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να προχωρήσουμε αποτελεσματικά στην επίλυση των προβλημάτων του κλάδου μας, στην ανάπτυξη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, στην προώθηση του τουρισμού του νησιού μας και στην ανάπτυξη του τόπου και της κοινωνίας.
Είμαι μέλος της ΕΞΡ εδώ και πολλά χρόνια, περισσότερα από αρκετούς από εσάς. Έχω εκπροσωπήσει την Ένωση ως αντιπρόεδρος, αλλά και ως απλό μέλος και έχω το προνόμιο να είμαι παρών, να παρακολουθώ και να συμμετέχω στην πορεία της από πολύ νέος. Γνωρίζω τις δυνατότητες και τα αδύνατά της σημεία. Γνωρίζω τον πολλαπλό της ρόλο: ως συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου, ως συλλογικό φορέα που συμμετέχει σε ό,τι σχετίζεται με τον τουρισμό, ως σύμβουλο και συμμέτοχο στα προβλήματα του τόπου. Γνωρίζω ότι η Ένωση οφείλει να ανταποκρίνεται καθημερινά με επιτυχία σε όλους τους ρόλους αυτούς. Το οφείλει στα μέλη της. Το οφείλει στον τόπο μας και στην κοινωνία.
Ασχολούμαι με τουριστικές επιχειρήσεις από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Από παιδί σχεδόν, και ιδίως μετά τις πανεπιστημιακές μου σπουδές, απασχολήθηκα στην τουριστική επιχείρηση του πατέρα μου -του Βασίλη Παπαβασιλείου- που με δίδαξε την υπευθυνότητα, την αφοσίωση, την εντιμότητα και την αγάπη στον άνθρωπο. Έχω ζήσει πολλές επαγγελματικές επιτυχίες αλλά και προκλήσεις. Έμαθα να είμαι ανοικτός στο καινούργιο και να βλέπω με αισιοδοξία το μέλλον. Έμαθα να αντιμετωπίζω τις κρίσεις, να στέκομαι όρθιος στα δύσκολα και να μετατρέπω τις δυσκολίες σε επιτυχίες. Πιστεύω ότι η εμπειρία αυτή, εμπειρία ζωής, και οι αρχές αυτές θα αποδώσουν τα μέγιστα στην Ένωση», δήλωσε ο κ. Παπαβασιλείου και συμπλήρωσε ότι:
«Αναγνωρίζω ότι το αξίωμα του προέδρου της ΕΞΡ είναι πολύ τιμητικό αλλά συγχρόνως και πολύ δύσκολο, Ο πρόεδρος ενός φορέα που εκπροσωπεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομικής ζωής του τόπου πρέπει να δίνει κατευθύνσεις ώστε η Ένωση να συμβάλλει:
•Στην υλοποίηση του σύγχρονου οράματος της ανάπτυξης του τουρισμού με σεβασμό στην κοινωνία, στο περιβάλλον και στον πολιτισμό.
•Στην αντιμετώπιση των τεράστιων προκλήσεων του τουριστικού τομέα που προέρχονται από τον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό από νέους προορισμούς, από την κλιματική αλλαγή που ήδη είναι παρούσα, από τις ασύμμετρες απειλές (η πανδημία και οι φωτιές τα πιο προφανή πρόσφατα παραδείγματα).
•Στην προσαρμογή των ξενοδοχείων στις εξελίξεις και στις ανάγκες της τουριστικής ζήτησης μέσα από βαθιά κατανόηση των νέων δεδομένων, άνοιγμα στην καινοτομία, στήριξη από την τεχνολογία και συνεχή βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών μας.
Με την εμπειρία από τη συμμετοχή μου στην ΕΞΡ, με την ωριμότητα από την ενασχόλησή μου στον τουρισμό, και με πλήρη επίγνωση της ευθύνης που το αξίωμα του προέδρου συνεπάγεται, αισθάνομαι ότι στην παρούσα φάση της ζωής μου έχω τη δυνατότητα να διαθέσω και χρόνο και προσπάθεια για να γίνει η Ένωση ένας φορέας αντάξιος των προσδοκιών όλων μας. Αρκεί να έχω τη δική σας στήριξη για την οποία και σας ευχαριστώ».
Συνολικά ψήφισαν 291 ξενοδόχοι. Εκλέγονται οι 16 πρώτοι σε ψήφους. Τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει το νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα.
Οι ψήφοι που συγκέντρωσαν οι 18 υποψήφιοι στις εκλογές της ΕΞΡ έχουν ως εξής:
1. Χατζής Ιωάννης 180
2. Παπαβασιλείου Ιωάννης 168
3. Καλλιουδάκης Κωνσταντίνος  162
4. Κωνσταντινίδης Αθηναγόρας 161
5. Νίκος Γερονικόλας 151
6. Χατζηλαζάρου Παναγιώτης 143
7. Μηνέττος Κωνσταντίνος 131
8. Σβυριάδης Θωμάς 130
9. Καπετανάκης Νίκος 123
10. Πασσάλης Αλέξανδρος 118
11. Γεωργαλλίδης Γεώργιος 115
12. Κωσταρίδης Παντελής 110
13. Μαρκόπουλος Μανώλης 109
14. Κολεγιάννης Απόστολος 101
15. Μήτσης Σταύρος 101
16. Χρυσοχοϊδη Παρασκευή (Εβίτα) 101
17. Παλλάς Στέφανος 55
18. Κρεσταινίτης Γεώργιος 25

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου