Ρεπορτάζ

Ανατίθεται μελέτη για ψηφιακό ενεργειακό συμψηφισμό στη Μεσαιωνική Πόλη

Σε εμπειρογνώμονα των Αθηνών ανατίθεται από το Δήμο Ρόδου η υπηρεσία διαχείρισης εγκαταστάσεων, καταγραφής και ανάλυσης καταναλώσεων και εξοικονόμησης ενέργειας στη Μεσαιωνική Πόλη.
Το έργο, εκτιμώμενης αξίας 24.400 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., θα ανατεθεί με τη διαδικασία του άρθρου 118 του Ν. 4412/2016 την προσεχή Δευτέρα 20-12-2021 και ώρα 9:00 π.μ. στα γραφεία του τμήματος Προμηθειών.
Αντικείμενο του οικονομικού φορέα στον οποίο θα του ανατεθεί η παροχή της εν λόγω υπηρεσίας, είναι:
Η κλιματική αλλαγή συνιστά μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας και απαιτεί δράση και συνεργασία μεταξύ τοπικών, περιφερειακών και εθνικών αρχών για το μετριασμό των επιπτώσεων.
Λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2020-2050, έχουν μελετηθεί σενάρια ώστε να αξιολογηθούν εναλλακτικές πολιτικές και μέτρα για την εκπλήρωση των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων.
Το ενεργειακό σύστημα που προβλέπεται να αναπτυχθεί έχει ως σκοπό την υλοποίηση των παρακάτω στόχων:
1. Διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) 60-70% στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας έως το 2050.
2. Ποσοστό ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ έως 85-100% έπειτα από αξιοποίηση όλων των εμπορικά ώριμων τεχνολογιών
3. Μείωση μέχρι το 2050 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 60-70%.
4. Σταθεροποίηση της συνολικής ενέργειας κατανάλωσης
5. Μείωση της κατανάλωσης των ειδών πετρελαίου
6. Λόγω του εξηλεκτρισμού των μεταφορών και της αυξημένης χρήσης αντλιών θερμότητας τόσο στον οικιακό όσο και στον τριτογενή τομέα, αύξηση της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας
7. Βελτιωμένη σε μεγάλο βαθμό ενεργειακή απόδοση για το σύνολο του κτιριακού αποθέματος και μεγάλη διείσδυση των εφαρμογών ΑΠΕ στον κτιριακό τομέα
8. Αύξηση της χρήσης βιοκαυσίμων σε επίπεδο έως 34% στο σύνολο των μεταφορών μέχρι το 2050.
Στην κατεύθυνση αυτή κρίνεται απαραίτητη η υλοποίηση αποτύπωσης και εκτίμησης των ενεργειακών αναγκών των ηλεκτροδοτούμενων υποδομών της Μεσαιωνικής Πόλης του Δήμου Ρόδου, με σκοπό τη διαστασιολόγηση και σχεδιασμό έργων ΑΠΕ τα οποία δύνανται να υλοποιηθούν μέσω ψηφιακού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering) στο πλαίσιο δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου