Ειδήσεις

Σύνοδος Κορυφής: Στο τραπέζι σήμερα η τουρκική προκλητικότητα – Τι περιμένει η Ελλάδα

Δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα συζητήσουν το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας μετά τις τελευταίες εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στο πρόγραμμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ πρέπει να δείξει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός προσερχόμενος χθες στη Σύνοδο.

Το κλίμα για την Τουρκία στην Ευρώπη είναι βαρύ κι όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκηςη τουρκική προκλητικότητα θα συζητηθεί στη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής παρότι δεν ήταν στην ατζέντα, ενώ ο ίδιος κατέθεσε ένα προσχέδιο συμπερασμάτων όπου ζητάει να υπάρξει ένας οδικός χάρτης αναφορικά με τις αντιδράσεις της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού ΣυμβουλίουΣαρλ Μισέλ, να μπει το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην ημερήσια διάταξη και αυτό έγινε δεκτό και θα συζητηθεί την Παρασκευή. «Δυστυχώς, η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική της και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που ήδη έχει λάβει προκειμένου η συμπεριφορά αυτή εφόσον συνεχιστεί να έχει τις ανάλογες συνέπειες» είπε ο πρωθυπουργός.

Θα πατήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όμως το κουμπί για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία; Ο πήχης διατηρείται χαμηλά και το σχετικό φόντο παραπέμπει στον φετινό Δεκέμβρη. Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζοντας προφανώς τα δεδομένα, αυτό που δήλωσε ήταν ότι αναμένει να γίνει εκ νέου συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει στους συνομιλητές του ότι ο Δεκέμβριος, ο μήνας τον οποίο είχε θέσει ως ορόσημο η ΕΕ για να επανεξετάσει την κατάσταση, είναι πολύ μακριά και η Ελλάδα ζητάει κινήσεις, να υπάρχει μια ισχυρή διατύπωση στο κείμενο των συμπερασμάτων κατά της Τουρκίας.

Σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία, με τον Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι το ζήτημα της Τουρκίας επανέρχεται στο τραπέζι «υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων». «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Άγκυρας ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους. Το τελεσίγραφο που είχε δοθεί στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκπνέει τον Δεκέμβριο, όταν θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις στην πράξη.

Για το Brexit, οι 27 εξέφραζαν χθες ανησυχία διότι η πρόοδος που έχει γίνει δεν είναι αρκετή για να υπάρξει συμφωνία.

Για την κλιματική αλλαγή, έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στο 55% μέχρι το 2030, ωστόσο φαίνεται ότι η ΕΕ ακόμη έχει δρόμο ώσπου να ορίσει αυτόν το στόχο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου