Στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, διαμηνύοντας πως κοινές περιπολίες με την Τουρκία στο Αιγαίο δεν πρόκειται να υπάρξουν.

“Κοινές περιπολίες με τουρκικά πλοία στα ελληνικά χωρικά ύδατα δε μπορούν να υπάρξουν. Πρώτον, γιατί συνεχίζονται οι παραβιάσεις και οι αμφισβητήσεις των γειτόνων, που δεν πρέπει να υπάρχουν και δε μας επιτρέπουν να έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Εάν θέλουμε να μειωθούν οι ροές θα πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι στην ενδοχώρα της Τουρκίας. Και αυτό, νομίζω ότι έγινε κατανοητό. Το γεγονός ότι δε δεχόμαστε κοινές περιπολίες, αυτό δε σημαίνει πως δεν έχουμε συνεργασία. Και αυτό μπορεί να συνεχιστεί, εάν υπάρχει θέληση από την απέναντι πλευρά”, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Όσον αφορά στο κόστος, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος δεν έχει πάρει παρά ελάχιστα χρήματα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. “Όχι γιατί δεν προετοιμαστήκαμε εγκαίρως, αλλά γιατί αυτά τα κονδύλια βλέπουν σε βάθος χρόνου, ενώ τα προβλήματα είναι άμεσα. Πρέπει να κατανοήσουν ότι τα κέντρα θα είναι κέντρα ταυτοποίησης.

Θα ταυτοποιούνται και θα φεύγουν για τον προορισμό τους. Που είναι οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Ουσιαστική χρηματοδότηση από την Ένωση δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα. Αυτή τη φορά δημιουργήθηκε ένα κλίμα κατανόησης. Δεν είμαστε επαίτες. Από το υστέρημά μας θα δώσουμε φαγητό και στέγη στους ανθρώπους που το χρειάζονται”, σημείωσε.
Η Ευρώπη κινείται ακόμα με μεγάλη καθυστέρηση. Υπάρχουν δυστυχώς διαφορές μεταξύ των κρατών. Κάποιες κυβερνήσεις υιοθετούν ξενοφοβική στάση και απαντούν με τείχη και δακρυγόνα.
Από την άλλη, συμπλήρωσε, Γερμανία και Σουηδία έχουν κοντά σε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και δεν σηκώνουν τείχη και συρματοπλέγματα. Αν το έκαναν, η Ευρώπη θα είχε διαλυθεί.

Οι αποφάσεις που πάρθηκαν χθες ήταν σε θετική κατεύθυνση, σημείωσε. Κερδίζουν έδαφος όσοι θέλουν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με αλληλεγγύη.

Στη Σύνοδο Κορυφής, η Ελλάδα τόνισε ότι πρέπει το βάρος να μετατοπιστεί σιγά σιγά από τα ελληνικά νησιά στα τουρκικά παράλια. Να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα εκεί για να σταματήσει η εκμετάλλευση αλλά και ο χαμός ανθρώπινων ζωών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ