Πολιτιστικά

Διακρίσεων συνέχεια για τον Καλύμνιο συγγραφέα Γιώργο Τυρίκο Εργά

Μια δεύτερη διάκριση προέκυψε μέσα σε μια εβδομάδα για τον Καλύμνιο συγγραφέα Γιώργο Τυρίκο Εργά. Μετά την κατάταξη του βιβλίου «Αυλητής και Παππουλάνθρωπος: Θρύλοι και Ξωτικά του Αιγαίου» στον κατάλογο με τα 200 καλύτερα της Διεθνούς Νεανικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου «White Ravens», της μεγαλύτερης και σημαντικότερης νεανικής βιβλιοθήκης παγκοσμίως, χθες η νουβέλα του “Το Μονόευρο” διακρίθηκε στον 30ο Διαγωνισμό “Σικελιανά” που διοργανώνει το “Καφενείο των Ιδεών”.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει αυτές τις βραβεύσεις ως ένα είδος δικαίωσης, χωρίς όμως να πάψει ταυτόχρονα να προβληματίζεται για όσα συμβαίνουν γύρω μας. «Οι καιροί μας είναι «τρελοί», πολύς κόσμος υποφέρει, δεν ξέρω τι θέση έχει η λογοτεχνία σε όλα ετούτα, ειλικρινά. Τα λογοτεχνικά βραβεία τα βλέπω προσωπικά ως έναν τρόπο να ασχοληθεί το ευρύ κοινό με ένα έργο συγκεκριμένα, να τραβήξει κανείς την προσοχή πάνω σε αυτό που κάνει. Η δουλειά μου πάντοτε είχε πολιτικό μήνυμα, πάντοτε είχε πολιτική θέση. Ελπίζω τελικά η φασαρία γύρω από τα κείμενά μου να βοηθήσει όσους ασχοληθούν με αυτά να σκεφτούν πιο καθαρά πάνω σε σημαντικά ζητήματα όπως η δημοκρατία, οι διακρίσεις, το περιβάλλον».

Όταν η «ευλογία» γυρνάει σε «κατάρα»
Όσον αφορά στο βιβλίο του που διακρίθηκε «Το μονόευρο» (κυκλοφορεί από τις κυπριακές εκδόσεις «Ακτίς») πρόκειται για μια νουβέλα που αφηγείται την παράξενη ιστορία ενός δεκανέα που ανακαλύπτει πως ένα από τα παντελόνια της υπηρεσίας του, κάθε φορά που βάζει το χέρι του στην τσέπη, βγάζει με ανεξήγητο, μαγικό θα λέγαμε, τρόπο και από ένα κέρμα του ενός ευρώ δίχως ποτέ να στερεύει. «Η νουβέλα μιλάει για το πως χειρίστηκε ο άνθρωπος αυτός το παράδοξο και αναπάντεχο γεγονός του να είναι πλούσιος αλλά με έναν περιοριστικό όρο: να πρέπει να διαχειριστεί έναν πλούτο που αποτελείται αποκλειστικά από άπειρα κέρματα του ενός ευρώ. Όταν θέλει κανείς να κρύψει ένα τέτοιο μυστικό γρήγορα ανακαλύπτει τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Εύκολα μια τέτοια «ευλογία» γυρνάει σε κατάρα».

Στις αρχές του 2015 αναμένεται να κυκλοφορήσει το νέο βιβλίο του Γιώργου Τυρίκου Εργά που συνυπογράφει με τον Κώστα Ζαφειρίου και εικονογραφεί η πολυβραβευμένη Κατερίνα Χαδουλού με τίτλο «Οι περιπέτειες του Νεκρού Νικόλα». « Στην ουσία πρόκειται για την πιο φιλόδοξή μας δουλειά. Βρικόλακες, φαντάσματα, μάγισσες, παπάδες, γειτόνισσες, όλη η παράνοια και η θυμοσοφία της ελληνικής λαϊκής προφορικότητας έχει αποτελέσει τη βάση για να ξεδιπλωθούν οι περιπέτειες του Νεκρού Νικόλα και της παρέας του. Βασικά η υπόθεση εκτυλίσσεται στο νεκροταφείο του Ρεπανιδιού! Εκεί ο Κορβίνος ένας πανίσχυρος αλλά έντονα βλαμμένος βρικόλακας θέλει να διαφεντεύει τα πάντα και τα πάντα θέλει να είναι παραδοσιακά. Όταν όμως θα θελήσει να βάλει χέρι και στο κοντινό χωριό του Ρεπανιδιού για να γίνει κι εκεί άρχοντας, κάνει το μοιραίο λάθος να τα βάλει με μια παρέα απέθαντα πιτσιρίκια. Ο Νεκρός Νικόλας και η παρέα του δεν σηκώνουν αστεία!».

kalymnosola.wordpress.com

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου