Τοπικές Ειδήσεις

Ρώσοι επιλέγουν την Ελλάδα για  φθινοπωρινές διακοπές – Αύξηση κρατήσεων στη Ρόδο 

Αυξημένη ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα, τόσο το Καλοκαίρι, όσο και το Φθινόπωρο, καταγράφεται στη ρωσική αγορά, ιδιαίτερα στον τομέα του πολυτελούς τουρισμού, σε αντίθεση με το κομμάτι της αγοράς του μαζικού τουρισμού, σύμφωνα με την Ένωση Ρώσων Τουριστικών Πρακτόρων, ATOR. Η ζήτηση, μάλιστα, στο σύνολο του Σεπτεμβρίου παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, με τα ξενοδοχεία 5 αστέρων να είναι γεμάτα μέχρι το τέλος του μήνα.

Το Καλοκαίρι του 2021 η Ελλάδα δεν διέθετε πτήσεις τσάρτερ από τη Ρωσία, γεγονός που είχε αντίκτυπο στις τουριστικές ροές, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να σταματήσει να αποτελεί προορισμό μαζικού τουρισμού μεσαίου προϋπολογισμού, όπως διαπιστώνουν οι ειδικοί του ταξιδιωτικού πράκτορα KMP. Σύμφωνα με τους ίδιους έχει διαφοροποιηθεί το ταξιδιωτικό κοινό από τη Ρωσία που επιλέγει την Ελλάδα για τις διακοπές του. Έτσι, σήμερα, ταξιδεύουν, συνήθως, ζευγάρια χωρίς παιδιά. Στον τομέα του πολυτελούς τουρισμού δεν υπήρξε μείωση της ζήτησης για την Ελλάδα, ενώ στο τμήμα του μαζικού τουρισμού, οι πωλήσεις απέχουν πολύ από τους δείκτες του 2019.

Η Ελλάδα είναι πλέον, σύμφωνα με τους Ρώσους tour operators, διαθέσιμη κυρίως για τουρίστες που διαθέτουν υψηλό προϋπολογισμό διακοπών. Αυτό το γεγονός επιβεβαιώνεται, για παράδειγμα, από το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ρώσων που ταξίδεψαν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι με τακτικές πτήσεις, έκαναν κράτηση σε ξενοδοχεία κατηγορίας 4 και 5 αστέρων. Αυτή η τάση συνεχίστηκε. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες εκτιμούν ότι οι πωλήσεις ταξιδιών στην Ελλάδα είναι σταθερές.

Σύμφωνα με τον όμιλο PAC, η ζήτηση είναι αρκετά υψηλή. Τόσο, λοιπόν, ο tour operator KMP, όσο και ο PAC ειδικεύονται  σε μεμονωμένα ταξίδια υψηλού προϋπολογισμού.

Οι τουριστικοί πράκτορες Coral Travel, Russian Express, Space Travel και TUI Ρωσίας ανέφεραν ότι, η ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα το φθινόπωρο είναι ακόμη μεγαλύτερη από τους καλοκαιρινούς μήνες, κάτι που, σύμφωνα με την TUI Ρωσίας, οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι συνθήκες εισόδου στην Ελλάδα παρέμειναν αμετάβλητες τους τελευταίους μήνες, επιτρέποντας στους τουρίστες να κάνουν κρατήσεις με ασφάλεια.

“Τα αεροπλάνα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου είναι γεμάτα και οι κρατήσεις με αφίξεις τον Οκτώβριο γίνονται όλο και πιο ενεργητικές”, σημειώνει ο tour opertor TEZ TOUR, επισημαίνοντας ότι, οι κρατήσεις αεροπορικών ταξιδιών αφορούν τόσο εγγυημένα σύνολα θέσεων, όσο και πτήσεις GDS. Σύμφωνα με τον t.o., σήμερα οι τακτικές πτήσεις είναι ακόμη πιο δημοφιλείς, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.

Εκπρόσωποι του ταξιδιωτικού πράκτορα Intourist καταγράφουν αυξημένη ζήτηση για την ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, το φθινόπωρο, ενώ από την πλευρά της η Russian Express σημειώνει αύξηση στον αριθμό των κρατήσεων για τη Ρόδο, την Κρήτη, τη Χαλκιδική και την Κέρκυρα, ενώ αυξημένη ζήτηση υπάρχει και για την Αθήνα.

Η ζήτηση των Ρώσων για διακοπές στην Ελλάδα το φθινόπωρο, είναι ανάλογη με εκείνη που καταγράφηκε τους καλοκαιρινούς μήνες. “Το 99% των κρατήσεων για την Ελλάδας αφορούν διακοπές στην παραλία”, δήλωσαν οι ειδικοί της ICS Travel Group, με τους οποίους συμφωνούν όλοι οι  συμμετέχοντες στην αγορά. Από την άλλη, οι εκδρομές συγκεντρώνουν ελάχιστο ενδιαφέρον.

Οι προτιμήσεις των Ρώσων όσον αφορά τις φθινοπωρινές διακοπές στην Ελλάδα παραμένουν οι ίδιες με τους καλοκαιρινούς μήνες. Το 99% των κρατήσεων για Ελλάδα αφορούν διακοπές παραλίας, δήλωσε ο τουρ οπερέιτορ ICS Travel Group και οι διακοπές περιηγήσεων και εκδρομών συγκεντρώνουν ελάχιστο ενδιαφέρον.

Αυξανόμενη ζήτηση για συνδυαστικά ταξίδια παρατηρείται στα νησιά, που προσελκύουν το ενδιαφέρον εύπορων Ρώσων τουριστών. Ο Russian Express “κυριαρχεί” στις πωλήσεις τέτοιων πακέτων στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ενώ ο KMP καταγράφει αυξημένη ζήτηση για ατομικές περιηγήσεις με ξεναγό.

Γεμάτα τα 5άστερα ξενοδοχεία

Σύμφωνα με τους tour operators, έλλειψη θέσεων σε ξενοδοχεία 5 αστέρων παρατηρείται στην ελληνική αγορά, όπως και στην  Κύπρο, με τον PAC να υποστηρίζει ότι, τα πιο δημοφιλή ξενοδοχεία 5 αστέρων στην Κρήτη, τη Χαλκιδική και την Κέρκυρα έχουν στείλει στάση πώλησης. “Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρείτε ξενοδοχεία 5 αστέρων την τελευταία στιγμή”, επισημαίνει, με την TUI Ρωσίας να προσθέτει ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων υψηλών κατηγοριών είναι κοντά στο 100% τον Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά τις τιμές, τους φθινοπωρινούς μήνες είναι συνήθως χαμηλότερες απ’ ότι τους καλοκαιρινούς. Στο πλαίσιο αυτό, οι ξενοδόχοι στην Ελλάδα δεν προχωρούν σε ειδικές προσφορές και εκπτώσεις, όπως αναφέρει το Coral Travel. Στο σύνολό τους οι Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες συμφωνούν πως μόνο μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων, όπως οι Grecotel, Ikos και Sani, παρέχουν, επί του παρόντος, εκπτώσεις στη διαμονή, σε ποσοστό από 10% έως 20%.

Πηγή money-tourism.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου