Με την «τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού να διαμορφώνεται στα 4 δισ ευρώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2015, ο κρατικός προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 3,8 δισ ευρώ εξαιτίας της πλήρους στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει το Δημόσιο στο ίδιο διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 28,7 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 4 δισ. ευρώ ή 12,4% έναντι του στόχου για το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2015, εκ των οποίων ποσό 1,7 δισ. ευρώ αφορά στην υστέρηση στα έσοδα από τη μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ε.Δ. στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs & SMPs).

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 250 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 2 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 83 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Μόνο τον Αύγουστο του τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 3,9 δισ. ευρώ αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 28 εκατ. ευρώ ή 1%.

Στο σκέλος των δαπανών, αυτές εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 4,7 δισ. ευρώ έναντι του στόχου του οκταμήνου Ιανουαρίου – Αυγούστου. Οι πρωτογενείς δαπάνες ήταν κατά 2,8 δισ ευρώ λιγότερες από το στόχο, ενώ οι δαπάνες του ΠΔΕ ήταν μειωμένες κατά 1,5 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

«Το μειωμένο ύψος των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού οφείλεται κυρίως στον επαναπροσδιορισμό του ταμειακού προγραμματισμού με βάση τις ταμειακές συνθήκες που επικρατούσαν τους προηγούμενους μήνες» αναφέρει το υπουργείο, το οποίο επί της ουσίας παραδέχεται την στάση πληρωμών στην οποία προχώρησε το Δημόσιο.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ