Ερχεται το δεύτερο κύμα αυξήσεων στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, με την κατάργηση από 1η Οκτωβρίου του ειδικού καθεστώτος που ισχύει στα νησιά του Αιγαίου (μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ κατά 30%). Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα περιλαμβάνει τα νησιά που θα ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ με συντελεστές 6%, 13% και 23% από 5%, 9% και 16% που εφαρμόζονται σήμερα, προκειμένου να προετοιμασθούν οι επιχειρήσεις εν όψει της εφαρμογής του μέτρου την 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον νόμο καταργούνται από 1η Οκτωβρίου 2015 οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα και από 1η Ιουνίου 2016 στα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά. Εξαιρούνται της κατάργησης και παραμένουν σε ισχύ οι ισχύοντες σήμερα συντελεστές ΦΠΑ για τα πλέον απομακρυσμένα νησιά. Στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών έχουν υποβληθεί διάφορα σενάρια, σχετικά με το πώς θα ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου νόμου. Το πρώτο σενάριο προβλέπει την κατάργηση της έκπτωσης στα «πλούσια» νησιά των Κυκλάδων και των Σποράδων, όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, η Σκόπελος κ.λπ.

Το δεύτερο σενάριο εντάσσει εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα και με βάση τα στοιχεία της στατιστικής αρχής και των δηλωθέντων εισοδημάτων στην εφορία, θα αναζητηθούν τα νησιά με τους πλουσιότερους κατοίκους δηλαδή το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του κάθε νησιού. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθεί και η σχετική απόφαση της κυβέρνησης, κάτι που σημαίνει ότι από την 1η Οκτωβρίου σε αρκετά νησιά της χώρας οι συντελεστές ΦΠΑ θα διαμορφωθούν:

• Στο 23% στον οποίο θα υπάγονται η εστίαση – catering, και τα περισσότερα τρόφιμα, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί.

• Στο 13% για ξενοδοχεία (το μέτρο θα εφαρμοσθεί από τον Οκτώβριο του 2015), ενέργεια, ύδρευση και ορισμένα τρόφιμα.

• Στο 6% για φάρμακα, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου.

Καθημερινή

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ