Ειδήσεις

Τι λέει η Δήμαρχος Λέρου για την δημιουργία κέντρου πρώτης υποδοχής μεταναστών στο ΠΙΚΠΑ

Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την αναγκαστική δημιουργία κέντρου πρώτης υποδοχής μεταναστών στο ΠΙΚΠΑ, βλέπουμε σωρεία λασπολογίας από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η οποία προσπαθεί για άλλη μια φορά να παραπλανήσει την κοινή γνώμη με ανακρίβειες, προσπαθώντας έτσι να καλύψει τη δική της αδυναμία να προτείνει λύσεις.

Δυστυχώς το πρόβλημα με τους παράτυπους μετανάστες έχει ξεφύγει από τον έλεγχο όλων μας. Τις τελευταίες μέρες στο νησί βρίσκονται καθημερινά περισσότερα από 500 άτομα. Δεν είναι μόνο το αισθητικό πρόβλημα που προκαλείται με το να κοιμούνται και να αφοδεύουν αυτοί οι άνθρωποι όπου βρουν, αλλά κυρίως το ότι όντας ταλαιπωρημένοι χτυπούν πόρτες ζητώντας βοήθεια, με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας να έχουν τρομοκρατηθεί και να ζητούν απελπισμένα άμεση λύση.

Η άποψη της δημοτικής αρχής είναι γνωστή εξ αρχής, από τότε που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αποφάσισε τη φιλοξενία των προσφύγων στη βίλλας Άρτεμις, μια απόφαση που στήριξε η αντιπολίτευση ενώ η δημοτική αρχή βροντοφώναζε να μη χρησιμοποιηθεί ως χώρος πρώτης υποδοχής αφού τον εν λόγω κτίριο βρίσκεται πλησίον του παιδικού σταθμού, εντός του νοσοκομείου και εντός κατοικημένου οικισμού. Πριν δυο μήνες περίπου κλιμάκιο από το Συνήγορο του Πολίτη, πραγματοποίησε αυτοψία στους χώρους προσωρινής στέγασης – κράτησης των αλλοδαπών, με σκοπό να διερευνήσουν κατά πόσο διασφαλίζεται ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Τότε, ο δήμαρχος ενημέρωσε για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ο υπάρχων χώρος φιλοξενίας στη βίλα Άρτεμις και πρότεινε ως καταλληλότερο χώρο υποδοχής τα κτίρια που χρησιμοποιούνται στο χώρο των Λεπίδων και συγκεκριμένα το παλιό Διοικητήριο, το οποίο αν κι εγκαταλελειμμένο, με την κατάλληλη διαμόρφωση ενδείκνυται να φιλοξενήσει τους ανθρώπους αυτούς.

Η απόφαση για δημιουργία κέντρου υποδοχής στο χώρο του ΠΙΚΠΑ δεν ήταν δική μας. Τόσο ο Υπουργός Υγείας, όσο και ο υποδιοικητή της 2ης ΥΠΕ ζητούν με έγγραφο τους την παραχώρηση του κτιρίου του ΠΙΚΠΑ στο δήμο μας, για τη στέγαση των μεταναστών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Όσο περνάει ο καιρός το πρόβλημα οξύνεται όλο και περισσότερο. Οι τοπικές αρχές, αστυνομία και λιμενικό, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο συνεχώς αυξανόμενο όγκο μεταναστών, οι οποίοι ανεξέλεγκτοι κυκλοφορούν στους δρόμους. Αν δε λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, είναι αναπόφευκτο το να θρηνήσουμε θύματα. Αποδεχόμαστε αναγκαστικά τη δημιουργία προσωρινού κέντρου πρώτης υποδοχής στο ΠΙΚΠΑ, με την προϋπόθεση ότι ό χώρος θα διαμορφωθεί κατάλληλα και θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα τάξης και ασφαλείας, ενώ παράλληλα θα γίνονται οι ενέργειες διαμόρφωσης του κτιρίου στα Λέπιδα. Επίσης, με σχετικό αίτημα μας ζητάμε τη δρομολόγηση πλοίου ή αρματαγωγού για την άμεση μεταφορά των μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά.

Συμμεριζόμαστε την αγωνία όλων σας και παρακαλούμε στην υπομονή σας, με την ελπίδα ότι είναι θέμα χρόνου η επίλυση του προβλήματος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου