Ειδήσεις

Οι εταίροι αξιολογούν μόνο τα 222 “ναι” και πιέζουν για αποτροπή εκλογών

Όλοι οι αξιωματούχοι που μίλησαν μετά το Eurogroup, όπως μεταξύ άλλων ο κ. Σόιμπλε ή ο κ. Ντάισεμπλουμ, έκαναν ιδιαίτερη μνεία στις 222 ψήφους που συγκέντρωσε η αποδοχή του 3ου Μνημονίου από το ελληνικό κοινοβούλιο. Το μήνυμα είναι σαφές προς τον ´Έλληνα πρωθυπουργό.

Σημασία για αυτούς έχει η ευρύτατη συναίνεση για την προώθηση των σκληρών μέτρων και των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και όχι τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τους απασχολεί η απώλεια του “ορόσημου” των 120 θετικών ψήφων που από την κυβερνητική παράταξη είχαν θέσει ατύπως ως κριτήριο για προσφυγή σε εκλογές, κομματικά στελέχη που πρόσκεινται στο Μαξίμου. Οι εταίροι δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση εκλογές, αντίθετα εκτιμούν ως θετική την “εξυγίανση” που θεωρούν ότι επέρχεται με την αποχώρηση των διαφωνούντων. Αλλά αυτό δεν σημαίνει και ότι δεν έλαβαν τα μέτρα τους.

Τόσο έναντι μίας εκλογικής πιθανότητας, όσο και απέναντι στο ενδεχόμενο να μεταστραφεί εκ νέου η βούληση του κ. Τσίπρα ως προς την υλοποίηση των μέτρων. Γιατί φυσικά άλλο ψηφίζω και άλλο εφαρμόζω… Γι αυτό ακόμα και η πρώτη δόση των 26 δις σφυρί, επί της ουσίας δεν δίνει παρά ελάχιστα στην ελληνική κυβέρνηση για εκπλήρωση υποχρεώσεων στο εσωτερικό της χώρας. Οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν τον Έλληνα πρωθυπουργό, όμως ακόμα δεν τον εμπιστεύονται.

Ιδιαίτερα το ενδεχόμενο εκλογών τους βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους, τόσο για το απρόοπτο που πάντα συνοδεύει μία εκλογική διαδικασία σε σχέση με τη σύνθεση της μετεκλογικής βουλής, όσο και για τη νέα ζημία που θα επιφέρει στην ήδη πολλαπλώς ταλαιπωρημένο ελληνική οικονομία. Άλλωστε μία εκλογική διαδικασία, θα οδηγήσει πιθανότατα σε αποτυχία και τον στόχο που έχει τεθεί για τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ θα προκαλέσει προσκόμματα και στο χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Οι πιέσεις που ασκούνται, τόσο από τη γερμανική πλευρά, όσο και τους “θεσμούς” είναι ιδιαίτερα ισχυρές. Και διαφωνία υπάρχει και για τον ελιγμό της ψήφου εμπιστοσύνης. Και είναι βέβαιο ότι μέχρι να τεθεί και επίσημα θα υπάρξουν πολύ έντονες παρασκηνιακές διεργασίες. Ιδιαίτερα από την πλευρά της κυρίας Μέρκελ που συναντά και έντονες αντιδράσεις στην δική της κοινοβουλευτική ομάδα για την έγκριση της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα. Τις οποίες ασφαλώς θα αν ισχύσει ένα έντονο εκλογικό παρασκήνιο στην Ελλάδα, την ώρα που το γερμανικό κοινοβούλιο θα καλείται να δώσει την δική του έγκριση.

Άλλωστε οι εταίροι εκτιμούν ότι κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν επιθυμεί εκλογές και πιθανότατα ούτε οι “αντάρτες” του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούν ότι το σενάριο αυτό αποτελεί πολιτικό παιχνίδι του κ. Τσίπρα προσωπικά ο οποίος θέλει να αποκαταστήσει αριθμητικά στην κοινοβουλευτική του δύναμη τους αποχωρούντες. Ενώ εκείνοι από την άλλη πλευρά δεν θέλουν να αναληφθεί κανένα ρίσκο. Και θεωρούν ότι ακόμη και “πληγωμένη” η κυβέρνηση μπορεί με τις ψήφους της αντιπολίτευσης να προωθήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Εκτιμούν δε ότι οι υψηλοί τόνοι της κριτικής που ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν υπερψηφίσει το Μνημόνιο, οφείλονται περισσότερο στις συνθήκες εκλογικής ετοιμότητας που έχουν εισέλθει ερμηνεύοντας τις διαθέσεις του πρωθυπουργού.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου