Το ενδιαφέρον Ιταλών επιχειρηματιών από τον χώρο του τουρισμού αναμένεται να προσελκύσει ο διαγωνισμός για την πώληση του ιστορικού κτιρίου που έχει ονομαστεί «Villa de Vecchi» ή αλλιώς «Βίλα Μουσολίνι» στη Ρόδο.

Η βίλα Μουσολίνι, ένα διώροφο κτίσμα μοναδικής ομορφιάς και συνολικής επιφανείας 757 τ.μ. στο έλεος του χρόνου.

Το πανέμορφο, αλλά «ρημαγμένο» από τον χρόνο ακίνητο «βγαίνει στο σφυρί» από το ΤΑΙΠΕΔ και μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις. Το συγκεκριμένο κτίριο είναι μέρος μίας ομάδας 14 ακινήτων τα οποία παραχωρεί το Ταμείο για 50 χρόνια, με σκοπό την τουριστική τους αξιοποίηση με τη δημιουργία μικρών ξενοδοχείων υψηλής αισθητικής, γνωστών και ως Boutique Hotels.

Οι πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» κάνουν λόγο για προτάσεις που ενδεχομένως θα κατατεθούν από Ιταλούς, οι οποίοι θέλουν να εκμεταλλευτούν τη φήμη και το ιστορικό φορτίο που κουβαλά αυτή η βίλα για την Ιταλία. Θέλουν, λένε οι πληροφορίες, να το μετατρέψουν σε ξενοδοχειακή μονάδα προκειμένου να προσελκύσουν Ιταλούς, οι οποίοι θα περιηγούνται και σε μία σειρά από αξιοθέατα στο νησί που φέρουν τη σφραγίδα της ιταλοκρατίας στα Δωδεκάνησα.

Η «βίλα Villa de Vecchi» πήρε το όνομά της από τον Ιταλό διοικητή των Δωδεκανήσων επί Μουσολίνι κόμη Τσέζαρε Μάριο Ντε Βέκι. Ενα σκληρό μέλος του ιταλικού φασιστικού κόμματος και έμπιστο του Ντούτσε, ο οποίος ανακατασκεύασε το εξαιρετικό αυτό κτίριο για να μένει ο ίδιος αλλά και για να χρησιμοποιηθεί ως θερινή κατοικία του Μπενίτο Μουσολίνι. Ο ηγέτης των Ιταλών φασιστών σκόπευε να περάσει στη Ρόδο τα τελευταία χρόνια της ζωής του, όταν θα? συνταξιοδοτούνταν, ωστόσο δεν πρόλαβε να επισκεφτεί ποτέ το νησί. Ετσι, το ακίνητο έμεινε στην ιστορία και ως «βίλα Μουσολίνι», παρότι ο ίδιος δεν το είδε ποτέ.

 Εγκαταλειμμένη εδώ και πολλά χρόνια, μετά την αποχώρηση των Ιταλών πέρασε στη δικαιοδοσία του ελληνικού κράτους.

Εγκαταλειμμένη εδώ και πολλά χρόνια, μετά την αποχώρηση των Ιταλών πέρασε στη δικαιοδοσία του ελληνικού κράτους.

Τώρα το ΤΑΙΠΕΔ πουλάει το ακίνητο αυτό το οποίο βρίσκεται σε περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους στον Προφήτη Ηλία. Ο Προφήτης Ηλίας με ύψος περίπου 800 μέτρα. Απέχει 40 με 45 λεπτά από την πόλη της Ρόδου. Πρόκειται για ένα ιστορικό διώροφο κτίσμα, συνολικής επιφανείας 757 τετραγωνικών μέτρων, μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας. «Βρίσκεται σε μια περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, με μοναδική θέα, η οποία αποτελεί διάσημο τουριστικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους», αναφέρει σχετικά με το ακίνητο στην ιστοσελίδα του το ΤΑΙΠΕΔ. Η βίλα βρίσκεται σε οικόπεδο 8.100 τ.μ. και έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια, καθώς μετά την αποχώρηση των Ιταλών από τα Δωδεκάνησα αποτέλεσε για λίγο καιρό θέρετρο της βασιλικής οικογένειας και στη συνέχεια πέρασε στη δικαιοδοσία του ελληνικού κράτους.

Ξενοδοχείο πολυτελείας το ανάκτορο του 'Ντούτσε'

Ιστορικά σαλέ

Ξενοδοχείο πολυτελείας το ανάκτορο του 'Ντούτσε'

Στο ίδιο οικόπεδο υπάρχουν κι άλλα μικρότερα βοηθητικά κτίρια, ενώ η βίλα συνορεύει με δύο υπέροχα ιστορικά σαλέ, το «Ελαφος» και την «Ελαφίνα». Τα έχτισαν οι Ιταλοί για τους αξιωματικούς τους και λειτούργησαν στη συνέχεια ως ξενοδοχεία. Αρχικά το 1929 χτίσθηκε το ξενοδοχείο του Ελάφου και το 1930 πρόσθεσαν στο ισόγειο ένα εστιατόριο με μεγάλη βεράντα από πάνω του, μια μεγάλη πίστα χορού και ένα γήπεδο τένις. Το 1932 κατασκευάζουν δίπλα στο ξενοδοχείο «Ελαφος» μια νέα ανεξάρτητη πτέρυγα που της δόθηκε το όνομα «Ελαφίνα» και πλέον το συγκρότημα γίνεται γνωστό με το περίεργο όνομα «Ελαφος και Ελαφίνα». Εκτοτε χρησιμοποιείται ως ξενοδοχείο.

 

Ξενοδοχείο πολυτελείας το ανάκτορο του 'Ντούτσε'

Ακριβώς δίπλα είναι η εξίσου επιβλητική Βίλα Ντε Βέκι, η οποία είναι ετοιμόρροπη και λεηλατημένη. Σπασμένα τζάμια, γεμάτη σκουπίδια και γκράφιτι, χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης.

Ξενοδοχείο πολυτελείας το ανάκτορο του 'Ντούτσε'

Η θρυλική αυτή βίλα βρίσκεται στην άκρη ενός βράχου και ήταν πρώην κατοικία του κόμη Τσέζαρε Μάριο Ντε Βέκι. Το οίκημα χρησιμοποιούνταν και ως θερινό ανάκτορο του Ιταλού βασιλιά Βιτόριο Εμμανουέλε του Γ’. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι ήρθαν στη Ρόδο απόγονοι του Ντε Βέκι και είδαν από κοντά τα μέρη που έζησε και διοίκησε ο πρόγονός τους για πολλά χρόνια.

Ξενοδοχείο πολυτελείας το ανάκτορο του 'Ντούτσε'

Πληροφορίες από τη Ρόδο αναφέρουν ότι το νησί επισκέφτηκαν οι δύο εγγονές του Ντε Βέκι, ο ένας εγγονός του, καθώς επίσης και ο σύζυγος της μίας εγγονής του. Πρόκειται για τον Maurizio De Pellegrini, 73 ετών σήμερα, ο οποίος γεννήθηκε στη Ρόδο τον Μάρτιο του 1940. Μάλιστα, βαφτίστηκε από τον ίδιο τον Ντε Βέκι όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα του ίδιου. Από τη Ρόδο αναχώρησε μαζί με την οικογένειά του όταν ήταν μόλις ελάχιστων μηνών (Μάιο του 1940), καθώς είχε ξεσπάσει τότε ο πόλεμος.

Πηγή Εθνος/ Βασίλης Σ. Κανέλλης

2 σχόλια στο Ξενοδοχείο πολυτελείας το ανάκτορο του ‘Ντούτσε’

 1. Avatar Ο/Η Παναγιώτης Σοροπίδης λέει:

  Πολλοί Έλληνες και την είδαμε και την ξέρουμε τόσο την αξία της βίλας, των υπολοίπων ακινήτων όπως και του ίδιου του βουνού του Προφήτη Ηλία τόσο ως ενός υπερπολύτιμου φυσικού εργοστασίου παραγωγής νερού όπως και ως ενός μοναδικού βιοτόπου εξαιρετικού κάλους. Προφανώς, και είναι λογικό να την αγνοείτε, υποβλήθηκε μια εξαιρετική πρόταση αξιοποίησής της από ανθρώπους σαν τον Γιάννη Τριανταφύλλου από τα Απόλλωνα πριν αρκετά χρόνια. Κατηγορήθηκε τότε περίπου ως εθνικός μειοδότης από εκείνους που σήμερα την εκποιούν με τον πιο χοντροκομμένο και άξεστο τρόπο ενδεικτικό του ήθους και του (ανύπαρκτου) επιπέδου αντίληψης εννοιών όπως
  “επένδυση”, “φυσικός πνεύμονας”, “υδάτινοι πόροι”, “αξιοποίηση”, “ποιότητα ζωής”… Είναι αυτοί που κουνάνε το δάκτυλο σε εμάς τους ανώνυμους πολίτες που απαιτούμε και φωνάζουμε για πραγματική αξιοποίηση και αντιστεκόμαστε στις αποφάσεις καταστροφής που λαμβάνουν οι άξεστοι που ορίζουν τις ζωές, το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

 2. Avatar Ο/Η Γιωργος λέει:

  Επιτελους !!!!
  Οι Ελληνες δεν μπορεσαν να δουν την αξια αυτου του ακινητου και την καταπληκτικη του τοποθεσια. Οι Ιταλόι ενδιαφερομενοι την ιδαν.
  Καταπληκτικη τοποθεσια, καθαρος αερας, πρασινο. Τι αλλο θελει ενας σοβαρος τουριστας ??? Βεβαιως δεν ειναι για τους τουριστες που ερχονται με 200 ευρω να περασουν δυο εβδομαδες.
  Επιτελους

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ